4. ZIMSKI FESTIVAL ZDSLU 2019: ZIMSKI SALON IN SPREMLJAJOČI DOGODKI

03. 12. 2019

V ZDSLU vas vljudno vabimo na dogodke, ki se bodo zvrstili v Galeriji ZDSLU in po vsej »Hiši
umetnosti in umetnikov« na Komenskega 8, v Ljubljani, ki v mesecu decembru odpira svoja
vrata za vse, mlade in manj mlade, v okviru tradicionalnega 4. Zimskega festivala ZDSLU 2019.

 
Četrtek, 5. 12. 2019, ob 18. uri: odprtje prodajne razstave ZIMSKI SALON ZDSLU 2019

V Galerij ZDSLU, bo 71 likovnih umetnikov razstavilo zanimiva dela manjših formatov, primernih za sleherni dom in kot praznično darilo. Razstava bo na ogled do 6. januarja 2020.

Obiskovalce, bomo ob razstavi razvedrili z ambientalno glasbo izpod prstov Saša Debelca, ki bo zazvenela po praznično okrašeni hiši. Sledila bo zabava in druženje z umetniki, prijatelji, radovedneži in obiskovalci Galerije ZDSLU. Za pijačo in prigrizke bodo poskrbeli člani ZDSLU. Pridružite se nam, da si zaželimo vse dobro in nazdravimo ob prihajajočem letu 2020.

 
 
Ponedeljek, 9. 12. 2019, od 17.00 – 18.30
Meta Kastelic: Risba - avtoportret

Meta Kastelic, kiparka, keramičarka in video umetnica, vam bo na slikarski likovni delavnici pokazala kako narišete avtoportret, ki je lahko skica za kiparsko skulpturo ali samostojna umetnina. S seboj morate obvezno prinesti OGLEDALO in svinčnik. Delavnica je namenjena otrokom starejšim od 9 let in odraslim.

Petek, 13. december 2019, od 17.00 – 20.00
Peter Marolt: Dekoracija za praznike – podobe zimske pravljice I.  

Peter Marolt, arhitekt, kipar in pisatelj, vas bo vodil na likovni delavnici NAREDI SAM – izdelava dekorativnih predmetov za pravljične praznične dni ob zimskem solsticiju, ali zanimivo, osebno »super darilo« iz naravnih materialov in zavrženih predmetov. Zaželene so ročne spretnosti, s seboj prinesite kar najdete doma (koščke blaga, lesa, brezove in sirkove vejice, barvni ali potiskani papir, klobučevino, volno, vrv iz naravnega materiala – dreto različnih debelin, orodje kot so škarje,… in lepilo). Razen izjem, je delavnica namenjena osebam nad 15 let starosti.

Sobota, 14. 12. 2019, od 10.00 – 13.00
Peter Marolt: Dekoracija za praznike - podobe zimske pravljice II.

Peter Marolt, arhitekt, kipar in pisatelj, vas bo vodil na likovni delavnici NAREDI SAM II. Tokratna delavnica je nadaljevanje petkove, lahko pa je tudi začetna delavnica za vse tiste, ki so zamudili prvo izdelovanje »super« daril in predmetov za decembrska darila in okrasje. Vse kar za sodelovanje rabite je našteto v prejšnjih navodilih za delavnico NAREDI SAM I.

 
Ponedeljek, 16. 12. 2019, od 17.00 – 18.30
Meta Kastelic: Kip - avtoportret

Meta Kastelic, kiparka, keramičarka in video umetnica, vas bo na kiparski likovni delavnici – glava, naučila kako narediti skulpturo –- avtoportret. S seboj morate obvezno prinesti OGLEDALO. Delavnica je lahko tudi nadaljevanje ponedeljkove delavnice Risba – avtoportret, ni pa nujno. Delavnica je namenjena otrokom starejšim od 9 let in odraslim.

Torek, 17. 12. 2019, od 17.30 – 18.30
Lavoslava Benčić: Elektronska tekstilna delavnica – Utripajoča Ekitty

Lavoslava Benčić, intermedijska umetnica, bo udeležence delavnice seznanila z uporabnimi osnovami elektronike. Delo z uporabljenimi elektronskimi elementi je povsem varno. Cilj E-tekstilne delavnice je izdelava lastne utripajoče elektronske zapestnice iz tekstila, ki jo po končani delavnici vsak vzame s seboj. Delavnica je namenjena otrokom starejšim od 9 let in odraslim.

 

Ker je število mest na delavnicah omejeno (10 mest na delavnico), si prosimo rezervirajte svoj prostor in se prijavite na e-naslov ali po telefonu ZDSLU: zdslu@zveza-dslu.si; anja.senicar@zdslu.si; tel. 01 433 0464, najkasneje en dan pred izvedbo delavnice do 12. ure.

 

Luka Antičević: Oblike in pomeni /Formen und Bedeutungen

12. 11. 2019

V Galeriji ZDSLU bomo v četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri odprli izmenjalno razstavo avstrijskih umetnikov, ki jo sleherno leto organiziramo v naši galeriji. Tokrat se bo predstavil s svojimi slikami slikar, profesor, teoretik, filozof, pisatelj in glasbenik Luka Antičević. Razstava bo na ogled do 3. decembra 2019.

 

Vsaka forma in oblika želi biti prepoznana, kar pojasnjuje pogoj, da se znanemu daje
pomen. Na mojih slikah je prepoznani vedno človek s svojimi izraznimi možnostmi, ki
pomembno prispevajo k pomenu »prepoznanega«. Če želijo gledalci moje slike razumeti
kot izrečene ali napisane stavke, je prepoznana oblika »samostalnik«, njen položaj in
lega je »glagol« in abstraktni kompozicijski detajli so »pridevnik«. Tako med drugim želim
svojo umetnost razumeti kot preizpraševanje varljivih in zavajajočih resničnih in realnih
dojemanj smiselnih uvrstitev, ki se lahko prehitro izkažejo za predsodek (L.Antičević).
  

Luka Otto Antičević se je kot italijanski državljan rodil leta 1946 v Celovcu. Med leti
1947 in 1950 je živel v Benetkah,1952 pa se je vpisal v osnovno šolo v Celovcu. Po študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Ferdu Majerju, je kot 
profesionalni glasbenik delal v različnih jazzovskih big-bendih. Vseskozi pa se je izobraževal in ustvarjal na likovnem področju. Od leta 1972 dalje dela kot svobodni umetnik.

V začetku devetdesetih let je začel poučevati kot docent na »Freien Akademie der bildenden Künste und Literatur – Kärnten“, kjer je od leta 1999 dalje tudi umetniški vodja in kjer se je osredotočil na narativno slikarstvo. Od leta 1982 je član in od leta 2002 predsednik umetniškega sveta “Berufsvereinigung der bildenden Künstler Österreichs - Landesverband Kärnten”. V okviru svojega dela je izdal številne strokovne knjižne publikacije, kjer s flozofskega zornega kota proučuje zapletena teoretična vprašanje na likovnem področju: Mit gegenstandsloser Malerei zu neuen Horizonten (estetika), Der Prozessuale Realismus (fenomenologija). Izdal je številne leposlovne knjige, med katerimi je znan roman “In vse je ostalo popolnoma drugače”/”Und es blieb alles ganz anders”. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj in razstavljal na številnih razstavah doma ter v tujini. Trenutno živi in ustvarja v Celovcu.

 

V Celovcu odprtje dveh razstav v organizaciji ZDSLU

04. 11. 2019

V Galeriji BV bodo v ponedeljek, 11. 11. 2019, ob 18. uri odprli razstavo dveh akademskih slikark, in sicer mag. Evgenije Jarc /Slike 2017 - 2019 in mag. Anje Jerčič Jakob/ Krajine. Razstave tečejo v tej galerija že šest let zapovrstjo in so v sodobno naravnani galeriji dobra predstavitev slovenske likovno vizualne umetnosti pa tudi vezi, ki se vse bolj prepletajo in spletajo med avtorji in galeristi Slovenije in Avstrije, so vse tesnejše in so prerasle v prava prijateljstva, česar nikakor ne gre spregledati.

V torek, 12. 11. 2019, bodo ob 19. uri na Generalnem konzulatu RS v Celovcu slovesno odprli zanimivo razstavo iz cikla Okno k sosedu, ki bo že dvajseta po vrsti in na kateri bosta razstavljala mag. Roman Makše, akademski kipar in dr. Jožica Medle, akademska slikarka. 

Evgenija Jarc se je rodila leta 1977 v Ljubljani. Leta 2004 je diplomirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje pri prof. Zmagu Jeraju in prof. dr. Jožefu Muhoviču in je leta 2008 končala še magistrski študij pri prof. Metki Krašovec. Ustvarja v mediju slikarstva in se posveča ilustracijam. Honorarno dela tudi z otroki v vrtcu po pedagoškem načinu Montessori. Do sedaj se je predstavila na več skupinskih in uspešnih samostojnih razstavah tako doma kot tudi v tujini. Veselje in pozitivna atmosfera v likovnem svetu Evgenije Jarc je tendenca, ki ji avtorica dosledno sledi že od takrat, ko je še obiskovala akademijo, pa vse do danes. Njen svet je intimen in poln svežine in ko se poglobimo v dogajanje na likovni površini, nas tako igrivost številnih otrok, vrhunsko dodelana figuralika in vedra barvna paleta, navdajo z ugodjem, ki odseva in se prenaša na nas iz oljnih platen, na katerih se govori v glavnem o življenju. Njen slikarski opus kaže, da je pred nami izredno čuteča, vrhunska in izbrušena umetniška osebnost. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Anja Jerčič Jakob je bila rojena 1975 v Slovenj Gradcu in je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani leta 2000 končala dodiplomski študij slikarstva, leta 2004 magistrski študij grafike, leta 2007 pa še slikarstva. Od leta 2000 je kot ustvarjalka aktivno prisotna v slovenskem in mednarodnem likovnem prostoru. Redno se predstavlja na razstavah doma in po svetu. Njena dela so zastopana v številnih javnih zbirkah. Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo za otroke. Leta 2016 je izšel njen prvenec; pri založbi Mladinska knjiga je ilustrirala slikanico Morje Jureta Jakoba, ki je prejela znak zlata hruška. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani je kot docentka za področje slikarstva zaposlena od leta 2016. V okviru svojega dela se v glavnem posveča in raziskuje naravo in njene zakonitosti, kar skrbno in skozi oko natančne slikarke prenaša na sovja platna. Ima veliko sposobnost za spoznavanje in razčlenjevanje krajin, podvržene naravnim zakonitostim rasti, svetlobe, sence in umiranja, ki jih prenaša na sovja platna. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Roman Makše se je rodil v Ljubljani leta 1963 in je kiparstvo študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Dragu Tršarju, Dušanu Tršarju in Luju Vodopivcu ter diplomiral leta 1989. 1994 je končal podiplomski študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost. Leta 2000 je bil izvoljen v naziv docent za področje kiparstva. Leta 2005 je bil izvoljen v naziv izredni profesor, leta 2011 pa v naziv redni profesor za kiparstvo. Od leta 2001 je zaposlen kot profesor za področje kiparstva na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. V obdobju 2004 - 2012 je vodil Galerijo PeF na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. V svojem umetniško ustvarjalnem obdobju je razstavljal kiparska dela v Sloveniji, na področju bivše države Jugoslavije, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Litvi, na Nizozemskem in v ZDA. Njegova dela so vključena v zbirke v Sloveniji in tujini. Izvedel je več stalnih kiparskih del na prostem. Za svoje delo je prejel sledeča priznanja: 1995 na 12. mednarodnem bienalu male plastike v Murski Soboti, 1994 fundacije Pollock - Krasner v New Yorku in 1987 Študentsko Prešernovo nagrado za kiparstvo ALU v Ljubljani. Je član Društva likovnih umetnikov  in mednarodne mreže Sculpture Network.

Jožica Medle je bila rojena leta 1959 v Novem mestu, je najprej končala srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in nato diplomirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje prav tako v Ljubljani. Pedagoško andragoško izobrazbo pa je končala na filozofski fakulteti v Ljubljani smer likovna umetnost.  V zadnjih desetih letih se je ob ustvarjanju slik na platnih posebej posvetila tudi grafičnim tehnikam in je na likovni akademiji v Zagrebu doktorirala iz področja likovne teorije, smer umetniška grafika (2019).  Tematsko se v svojih delih največ posveča človekovemu mestu v vesoljnem stvarstvu in njegovemu sobivanju z naravno, s tem, da preučuje in likovno razgrajuje naravne zakonitosti. Dotika pa se tudi vprašanj o prihodnosti človeške družbe v digitalni dobi in svetu globalizacije. Ustvarja v svojem ateljeju v Šentjerneju in ima status svobodne likovne ustvarjalke. Razvila je posebno tehniko kolažiranja, tako na lesene nosilce kot tudi na platno, kaširanja papirja, nanašanja in izpiranja akrilnih barv z vodo, ponovnih barvnih nanosov in izpiranj - skratka postopkov, ki jih zaključi, ko doseže željene teksture in barvne učinke.

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61

Ostale novice


Razstava MARIJE PRELOG in NINE ZELENKO v Generalnem konzulatu RS v Celovcu

Več>>


ODPRTO PISMO ZVEZE DRUŠTEV SLOVENSKIH LIKOVNIH UMETNIKOV

Več>>


Povabilo na razstavljanje umetniških del v WTC-ju Ljubljana

Več>>