RAZSTAVA

"… in teče dalje, ne meneč se za hrepenenja, ljubezni in spomine ... le teče in poljublja bregove"

GALERIJA DLUM, MARIBOR

25. Oktober 2021

Barbara Gregurič Silič, Barbara Kastelec, Slađana Matić Trstenjak, Marijan Mirt, Polona Petek, Ludvik Pandur, Maja Šivec, Mira Uršič.

Reka Drava je sinonim Maribora in je že vse od nastanka mesta močno povezana z razvojem in življenjem v mestu. Vizualni ekološki projekt pod naslovom EKO ART MARIBOR-DRAVA ima že dolgoletno tradicijo, ki teče že osmo leto. (Od leta 2010-2013 je bil projekt del Ekološke akcije Reka Drava v organizaciji Potapljaškega društva Maribor, nato pa je z razširitvijo likovnih dejavnosti postal samostojni projekt.) Letos je z idejo o viziji čiste reke, ki je za ljudi na obeh njenih bregovih vir življenja, pod idejnim vodstvom fotografinje Maje Šivec poleg nje ustvarjalo še sedem avtorjev: fotografinja Barbara Gregurič Silič, slikarka Barbara Kastelec, slikarka Slađana Matič Trstenjak, kipar Marjan Mirt, slikar Ludvik Pandur in slikarki Polona Petek in Mira Uršič. Člani različnih generacij entuziastov, ki verjamejo v pomen čiste narave, so se poglobili v pomen reke Drave.

Pri razstavljenih umetninah vseh osmih avtorjev ne gre za dramatično apokaliptične vizije, temveč za pogled na (ponekod že) ranjen svet, ki ga je treba zdraviti danes, oziroma za pogled na naravo, ki naj bi taka tudi ostala. Za prikaz čiste, ne onesnažene Drave. Ne gre torej le za prikaz lastnega občutenja grožnje, ki lahko v bližnji prihodnosti postane resničnost, temveč za vero v čist, neonesnažen svet. Drava pa teče dalje, ne meneč se za hrepenenja, ljubezni in spomine … le teče in poljublja bregove.

otvoritev razstave, delo