NEKROLOG

Sergej Kapus

LJUBLJANA

28. Julij 2023

Sergej Kapus, Futur antérieur I, 2015, akril na platnu, 89 x 300 cm, foto: Dejan Habicht

Pretreseni smo ob nesrečni in žalostni novici, da nas je veliko prezgodaj zapustil naš član, umetnik, profesor, pisec in prijatelj ter sošolec Sergej Kapus!

Sergej Kapus se je rodil leta 1950. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani na oddelku za umetnostno zgodovino in sociologijo. Razstavljati je začel leta 1975. Je avtor teoretičnih in kritičnih spisov o modernem slikarstvu, ki jih je publiciral v revialnem tisku in razstavnih katalogih. Leta 1991 je v Moderni galeriji v Ljubljani organiziral razstavo Podoba in snov, ki je predstavljala pregled slovenskega visokomodernističnega slikarstva sedemdesetih let. Leta 1998 je v založbi Moderne galerije v Ljubljani izdal monografijo o slikarju Jožefu Petkovšku. Leta 1999 je v okviru programa Narodne galerije v Ljubljani pripravil razstavo Jožef Petkovšek; Podvojene slike. Leta 2000 mu je Univerza v Ljubljani dodelila priznanje umetniških del in ga leta 2001 habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 pa je postal izredni profesor. Leta 2002 je imel veliko retrospektivno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani. Od leta 1992 do 2005 je sodeloval na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer je predaval o moderni umetnosti, od leta 2005 dalje pa je predaval na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Regionalno Društvo likovnih umetnikov Ljubljana mu je za življenjsko delo 2019, podelilo Nagrado Ivane Kobilce. Sergej je bil tudi leta 2020 dobitnik glavne nagrade Riharda Jakopiča in je že leta 1973 postavil svoje temeljno načelo, idejo problematizacije vidnega in raziskave njegovih izmuzljivih odnosov, kasneje njegove slike uvrščajo v diskurs o »post-medijskem slikarstvu«, ne nazadnje pa v strukturo slik vpleta tudi panoramske posnetke iz Marsa. Kapus je bil tudi pesnik, umetnostni zgodovinar in likovni teoretik.

Bil je član ZDSLU in DLUL in za seboj pušča neizbrisno globoko praznino, prav tako pa tudi pečat in sledi svojega bogatega ustvarjanja.

Naj počiva v miru!

Vsi stanovski člani ZDSLU in Zoran Poznič z ekipo