zaprtje Majskega salona ZDSLU 2021, RISBA in KIP

MESTNA OBČINA KOPER 

1. September 2021

Vabimo vas na slovesno zaprtje letošnjega Majskega salona ZDSLU 2021, RISBA in KIP, ki bo v sredo, 1. septembra 2021 ob 18. uri v Razstavišču Libertas, Kopališko nabrežje b.š. v Kopru.

Potek zaključnih prireditev v okviru letošnjega Majskega salona smo začeli že v sredo, 25. avgust 2021. V dvorani Palače Gravisi-Buttorai in v razstavišču Libertas v Kopru, so se predsedniki in predstavniki sedmih regionalnih društev ZDSLU (upravičeno odsotni so bili predstavniki iz Dolenjskega in Celjskega regionalnega društva ZDSLU) udeležili sestanka Izvršilnega odbora ZDSLU, ki ga je po dogovoru z mag. Zoranom Pozničem, predsednikom ZDSLU, vodil Aleš Sedmak, podpredsednik ZDSLU in koordinator dogajanja na obali. Predstavniki regionalnih društev, ki so sestavljali letošnjo žirijo, so si ogledali eksponate 107 sodelujočih avtorjev in na srečanju izbrali nagrajence letošnjega Majskega salona ZDSLU 2021, RISBA in KIP. Pogovor na srečanju je tekel tudi o štiriletnem programu za prihodnje obdobje 2022 – 2025 in o strateških usmeritvah ter novostih v okviru likovno vizualnih dogajanj v devetih regionalnih društvih ZDSLU in na Zvezi.

Izbrani nagrajenci, ki jim bodo na zaprtju Majskega salona 2021 v sredo, 1. septembra slovesno podeljene tri Nagrade MS ZDSLU, za risbo, kip in keramiko, eno priznanje in eno priznanje mlademu avtorju do 35-tega leta starosti so:

Nagrada MS21 za risbo: Apolonija Simon

Apolonija Simon, foto: http://www.apolonijasimon.si/index.php/biography/

Apolonija Simon (1967, Brežice) je diplomirala na ALU v Ljubljani, smer slikarstvo, pri prof. Andreju Jemcu in Jožefu Muhoviču (1990). Med študijem je prejela študentsko Prešernovo nagrado (1989) in nato končala še specialistični študij slikarstva (1995). Med letoma 1994 in 1997 je bila asistentka stažistka za risanje in slikanje pri profesorju Jemcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1999 poučuje risanje in slikanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Apolonija Simon: Brez naslova, mešana tehnika (oglje, kreda, akril) , 300 x 500 cm, 2021

Nagrada MS21 za kiparstvo: Boštjan Drinovec

Boštjan Drinovec, foto https://www.sloart.si/bostjan-drinovec

Boštjan Drinovec (1973, Ljubljana) je diplomiral je na ALU v Ljubljani (1998) in tam tudi zaključil magistrski študij pri prof. Matjažu Počivavšku (2001). Od leta 2008 predava kiparstvo na ALUO v Ljubljani, smer industrijsko in unikatno oblikovanje. Je avtor več skupinskih in samostojnih razstav ter prejemnik več nagrad in priznanj. Med drugim je prejel Županjino nagrado, Oko in duh, Ljubljanski Magistrat (2005), in nagrado Majskega salona (2015). Dela na področju male plastike, galerijskih postavitev (Drevesni delec, Ples vetra, Oseminštiridesetkratokolisveta, Neskončni svet, Svetlobna postaja …), kinetičnih (Moebiusov trak, Kakofonični generator …) in zvočnih instalacij (Kymatikon, Retrofonija, Zvočna postaja – v sodelovanju s Primožem Oberžanom) ter skulptur (Forma viva Ravne, Kostanjevica …) in spomenikov v javnem prostoru (Spomenik Edvardu Kocbeku, Nestlu Žganku …). Zanj je značilno kombiniranje tradicionalnih kiparskih znanj z zvočnimi, kinetičnimi in mehansko vodenimi skulpturami, ki izhajajo iz umetnikovega zanimanja za robotiko in umetne organizme. Je ustvarjalec AKC Metelkove Mesta in soavtor njegove javne podobe. Živi in dela v Ljubljani.

Boštjan Drinovec: Mislec, jeklo, les, pleksi steklo, 200 x 135 x 135 cm, 2019

Nagrada MS21 za keramiko: Kristina Rutar

Krisitna Rutar, foto: https://www.atelierdragonfly.com/kristina-rutar-umetnica-s-humorjem/

Kristina Rutar (1989, Tolmin) je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, na področju keramike (2013). Leta 2015 je na Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta v Vroclavu, Poljska, zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer dela kot docentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na smeri Unikatno oblikovanje, za področje keramike.

Kristina Rutar: Anatomija praznine – dvojnina, kamenina, deformirana in sestavljena lončarska vrtenina, 56 x 42 x 26 cm, 2020

Priznanje MS21: Boštjan Kavčič

Boštjan kavčič, Koper 25. 6. 2021, foto: OB

Boštjan Kavčič (1973, Šempeter pri Gorici) je diplomiral na ALUO v Ljubljani pri prof. Luju Vodopivcu, smer kiparstvo. V času študija je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. V letih 2003–2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALUO v Ljubljani in je magistriral pri prof. Sreču Draganu (2007). Predstavil se je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, se udeležil mednarodnih simpozijev ter postavil več javnih del. Njegova dela so uvrščena v zbirke Generali, Umetnostne galerije Maribor, Dolenjskega muzeja Novo mesto in Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki. Avtor je vsestransko predan kiparskemu poslanstvu in izjemno občutljiv za notranje vibracije in strukture same tvarine – kamna. V njegovih artefaktih se sprošča v umetniku nakopičena in v genih spravljena stoletna praenergija, ob kateri se avtor preizprašuje po resnici in magiji realnega, o mitu in intimnem prestopanju meja med konkretnim in idejnim svetom. Kavčič je avtor purizma in profet nove senzualnosti med avantgardizmom in reakcijo na drugi strani utopije, v kateri spoznava novo vrsto svobode na poti zakonov evolucije, kamor nas prek svojih artefaktov vodi, pri tem pa ostaja zvest lastni metodologiji dela in sistematičnosti ustvarjanja. Živi in ustvarja v Rodinah v Beli krajini.

Boštjan Kavčič: ORG XXXIX-Memento mori, belokranjski kamen Rodine, les, kremenčev pesek, ozvočenje, 135 x 93 x 93 cm, 2016

Priznanje za mladega avtorja MS21: Tamara Bregar

Tamara Bregar, foto: https://www.muzej-kamnik-on.net/razstave/tamara-bregar/

Tamara Bregar (1991, Trbovlje) Diplomirala je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika, in sicer s področja kiparstva pri prof. Mirku Bratuši (2016). Študijsko se je izpopolnjevala na Akademiji za umetnost Kunstuniversitat Linz v Avstriji (2014) in Akademiji lepih umetnosti E. Geppert v Wroclawu na Poljskem (2017). Razstavljala je tako doma kot v tujini. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer dela kot zunanja strokovna sodelavka v Narodni galeriji.

Tamara Bregar: Intertwined (Prepleteno), glazirana keramika, 23 x 47 x 26 cm, 2018

otvoritev razstave, delo