NAGRADA in PRIZNANJI RIHARDA JAKOPIČA 2023

LJUBLJANA

31. Marec 2023

Nacionalna nagrada je posvečena slikarju, impresionistu, Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki  je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Organizator vsakoletne slovesne podelitve nagrade in priznanj Riharda Jakopiča je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju z Moderno galerijo. Pri izboru nagrajencev sodelujeta še Akademija za likovno umetnost in oblikovanje in Slovensko društvo likovnih kritikov. Denarna sredstva za nagrado zagotovi Ministrstvo za kulturo.

Letošnjo žirijo so sestavljali predstavniki Odbora ustanoviteljev nagrade Riharda Jakopiča (podeljujemo jo od leta 1969 dalje): dr. Nadja Zgonik (Slovenko društvo likovnih kritikov), Žiga Kariž (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje), Marko Glavač (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov) in dr. Aleš Vaupotič (Moderna galerija), ki je bil tokrat predsednik žirije. Na sedežu ZDSLU so 14. marca izbrala tri izjemno zanimive nagrajence.O letošnjih nagrajencih Riharda Jakopiča 2023:

Nagrada Riharda Jakopiča 2023: STAŠ KLEINDIENST 

Staš Kleindienst, foto: osebni arhiv

Staš Kleindienst je slikar, ki svojo umetniško prakso razume kot »način soočanja z družbenimi in kulturnimi vprašanji«. Interpretacija sveta, v katerem živimo, skozi slikarstvo, je z nami že stoletja, družbene spremembe, ki se dogajajo z različnimi hitrostmi, pa rojevajo nove in nove slikarske oblike. Med njimi so tudi take, ki svoj čas in prostor slikarsko zajemajo zelo učinkovito in hkrati nadvse posredno. Kleindienstov dosedanji umetniški opus, ki je dosegel zrelo fazo, sodi prav med slednje. Prepoznavanje pomena kolektivnega delovanja, avtoritete, anti / utopije, odnosa do narave in družbe, kulture, vrednot, urbanizma, ujetosti v sistem in iznajdba pravšnjega slikarskega jezika za upodobitev teh sklopov, odlikuje Kleindinstov opus, za katerega lahko morda poenostavljeno in hkrati z vso odgovornostjo rečemo, da je pretežno krajinarski.

Staš Kleindienst, Antiarkadija, 2020, olje na platnu, 120 x 160 cm, zasebna zbirka, foto: Arne Brejc

Ali kot zapiše o Kleindienstovem opusu dr. Asta Vrečko: »Umetnika krajina ne zanima zgolj kot prostor, v katerega bo postavil svoje protagoniste, ampak tudi kot samostojen slikarski žanr, zatorej tudi v njih najdemo celo tradicijo slikarstva od antike, renesanse, klasicizma, romantike do modernizma. Če so se v preteklosti slovenski umetniki ničkolikokrat spraševali o podobi slovenske pokrajine in iskali njen pravi značaj, bi lahko rekli, da ji Kleindienst ravno s prevpraševanjem konceptov nacionalnega, kolektivne podzavesti in univerzalnih vrednot, nadene pravi obraz. Na slikah, kot so Večerna vaja (2020), Antiarkadija (2020), Zimska krajina (2021) in druge, vidimo zgodbe malih ljudi v različnih situacijah, ki so povezane z vprašanji, večjimi od njih samih. Posebej zanimivi so nočni prizori, katerim se v zadnjih delih še posebej posveča (na primer Raketna znanost (2019), Nočna policija (2020), Amaterska psihoanaliza (2020), ki so iz slikarskega vidika še toliko bolj zanimivi, saj zahtevajo še več slikarskega znanja, hkrati pa odpirajo nove vsebinske podtone« (Žiga Kariž, utemeljitev nagrade).

Staš Kleindienst je prejemnik Nagrade Riharda Jakopiča 2023 za silno bogat in nadvse kompleksen slikarski opus, ki je svoj prvi višek dosegel v obdobju zadnjih petih let.

Staš Kleindienst, Krajina s potepuškimi psi, 2019, olje na platnu, 130 x 200 cm, zbirka Moderne galerije

Staš Kleindienst je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, prav tam je leta 2009 tudi magistriral. Njegova dela so vključena v več zasebnih in javnih zbirk. Leta 2014 je prejel nagrado skupine OHO in bil med drugim leta 2018 kurator razstave študentov z naslovom 12 razlogov za slikanje v galeriji ŠKUC. Leta 2019 mu je Univerza v Ljubljani podelila Priznanje pomembnih umetniških del. Živi in dela v Vipavi.

Staš Kleindienst, Zimska krajina, 2021, olje na platno, 120 x 160 cm, zbirka Galerije Božidarja Jakca

Priznanje Riharda Jakopiča 2023: MAŠA JAZBEC

Maša Jazbec z roboti, foto: osebni arhiv

Maša Jazbec je akademska raziskovalka, večplastna ustvarjalka, predavateljica, kuratorka, producentka in intermedijska umetnica. Živi in dela v Trbovljah, kjer vodi laboratorij DDTLab. Uspešno je končala študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru, magistrski študij novomedijske umetnosti na oddelku Interface Culture Univerze v Linzu (Avstrija) in doktorirala na Univerzi v Tsukubi na programu Empowerment Informatics (Japonska).

Maša Jazbec je uveljavljena umetnica, ki z večletnim ustvarjanjem in umetnostjo plemeniti slovenski in mednarodni likovno-vizualni prostor na področju intermedijske umetnosti. Na tej platformi se srečujejo znanost in umetnost, človek in robot, sodobna novodobna tehnologija in klasično kiparstvo, zvok in svetloba, analogno in digitalno, materija in virtualnost, aktivni porabnik in interaktivni objekt. Raziskovanje in sinteza njenih spoznanj ob številnih soočenjih človek – tehnologija – robot (humanoidni, androidi), lahko prepoznamo kot odprt projekt v delu ali kot zaključen artikuliran materializiran koncept in kot znanstveno umetniški projekt, ki nagovarja, problematizira, postavlja vprašanja in pričakuje odgovore. V njih človek spoznava svoje pomanjkljivosti in presežke, veselje, žalost, strah, jezo, empatijo,…

Maša Jazbec je svoja dela razstavljala in predstavljala na številnih novomedijskih festivalih, razstavah in konferencah, tako doma kot tudi v tujini. Med njimi so najpomembnejše: Ars Electronica, Athens Media Art Festival, Sonica, Lab30, Tsukuba Media Art Festival, Speculum Artium, Pixxelpoint…

Njene obširne samostojne razstave v zadnjem obdobju so gostile tri pomembne galerije: v Galerija Equrna v Ljubljani z naslovom Hibridizacija živosti I. (2019), v Galeriji Velenje z naslovom Hibridizacija živosti II. (2019) in v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki z naslovom Sintetični organizmi (2022) (Marko Glavač, iz utemeljitve priznanja).

Maša Jazbec, Sintetični organizmi, GBJ, foto: Jaka Babnik

Prav slednja razstava je osnova predloga za podelitev Priznanja Riharda Jakopiča Maši Jazbec za leto 2023 (Marko Glavač, iz utemeljitve priznanja).

Maša Jazbec je končala študij likovne umetnosti na pedagoški fakulteti v Mariboru. Nato je nadaljevala z magistrskim študijem novomedijske umetnosti na Linški univerzi v Avstriji. V okviru magistrskega študija je opravila študijsko izmenjavo na IAMAS (Institute of Advanced Media Arts and Science) na Japonskem. Po končanem magisteriju je nadaljevala doktorski študij na Univerzi v Tsukubi na Japonskem. V okviru doktorskega študija je opravila inžinirsko rezidenco na priznanem raziskovalnem inštitutu ATR (Advanced Telecommunications Research Institute International) v laboratoriju profesorja Hiroshija Ishiguro v Kyoto na Japonskem. Živi in deluje v Trbovljah.

Priznanje Riharda Jakopiča 2023: MITJA KONIĆ

Mitja Konić, foto: osebni arhiv avtorja

Akademski slikar Mitja Konić se je v zadnjem obdobju predstavil s tremi velikimi samostojnimi razstavami: Amor Fati (nekdanja cistercijanska cerkev, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, 2020), Vedno sem si želel imeti belega konja (Galerija Murska Sobota, 2022) in Mentaliteta risbe (Galerija Velenje, 2022). To je bil opazen, zrel vstop mladega slikarja na slovensko likovno prizorišče. Po zaključenem dodiplomskem študiju na ljubljanski akademiji, je bil avtor deset let odsoten na magistrskem študiju na dresdenski akademiji likovnih umetnosti. V naš likovni prostor je prinesel novo slikarsko vitalnost, ki poživlja slikarski medij s pogledom, ki ni povzet po vnaprej izbranih vzorcih, temveč z izrazno svežino širi možnosti slikarskega medija.

Mitja Konić, Opoldne, 2019-20, olje na papirju, 179 x 100 cm

Mitja Konić ustvarja abstraktne pokrajine kot prizorišča prisotnosti ali odsotnosti človeške figure. Z obojim ustvarja nelagodje in izziva občutek primanjkljaja, bodisi v neizpolnjenosti bivanja ali nečesa, kar se ne more uresničiti. Slike uprizarjajo elegično razpoloženje, saj se dotikajo vprašanja človeške minljivosti. To občutenje je izraženo v vzorcih, ki niso naslikani v smislu pattern paintinga, temveč kot nosilci likovnih razpoloženj. Tromplejska fiktivnost slikarsko uprizorjenih površin, ki koketirajo z učinki ne-slikarskih snovi kot so žamet, brokat ali tolčena kovina, je odraz nenehnega procesa slikarskega presnavljanja med materialnim in metafizičnim. Haptičnost površin in optičnost njihovih robov delujeta kot odprta igra lova na gledalca s črto in ploskvijo. Ta se zaradi ugank polnega strukturiranja slikarske površine pri opazovanju slike ustavi in preda dejanju pozornega zrenja. Slikarske površine velikih formatov – še ena od značilnosti Konićevega slikarskega dela – si podredijo gledalca, s čimer Konić afirmira ta medij kot resničnost, ki je tudi v digitalni dobi pomemben del našega razširjenega zaznavanja sveta (dr. Nadja Zgonik, utemeljitev priznanja).

Mitja Konić je prejemnik priznanja Riharda Jakopiča 2023 za delovanje v obdobju zadnjih treh let.

Mitja Konić (1984, Slovenj Gradec) je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorjev Gustava Gnamuša in Jožefa Muhoviča. Leta 2012 je bil nagrajen z ugledno štipendijo za umetnike DAAD, v okviru katere je med letoma 2012 in 2014 opravljal podiplomski mojstrski študij na Akademiji za likovno umetnost v Dresdnu. Njegov mentor je bil profesor za interdisciplinarno in eksperimentalno slikarstvo Christian Sery. V Dresdnu je ostal še nekaj let po zaključku magistrskega študija, nato pa se je preselil v bavarsko prestolnico, v Müncehn, s katero še vedno ohranja vezi. Leta 2022 se je vrnil v domače Velenje.

Podelitev nagrade:

Ljubljana, 12. april 2023: V Moderni galeriji bodo v sredo, 12. aprila ob 19. uri, v Dvorani impresionistov, Cankarjeva 15, Ljubljana,  slovesno podelili največje nagrade za likovno in vizualno umetnost, nagrade Riharda Jakopiča 2023.

Svojim stanovskim kolegom bo spregovoril mag. Zoran Poznič, predsednik ZDSLU, slavnostna govornica na podelitvi bo ministrica za kulturo RS, dr. Asta Vrečko. Program bo na slovesnosti povezoval Andrej Karoli.

V Galeriji ZDSLU, Komenskega 8, bo med 13. aprilom in 6. majem 2023 na ogled zanimiva razstava letošnjih dobitnikov Nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2023.

podelitev nagrad