3. Mednarodnega festivala akvarela

Mini Castra 2020

LOKARJEVA GALERIJA, AJDOVŠČINA

29. avgusta 2020

Vabimo vas na slovesno odprtje 3. Mednarodnega festivala akvarela Mini Castra 2020, v soboto, 29. avgusta 2020, ob 18. uri, v Dvorani prve Slovenske vlade v Ajdovščini. Lokarjeva galerija na Prešernovi 15 bo svoja vrata za ogled razstave odprta od 16.00 ure dalje.

Z Bienalom akvarela v Sloveniji, imenovanim Castra, so v Vipavski dolini v Ajdovščini začeli že leta 2015. Svetovna organizacija akvarelistov IWS Globe je bila ustanovljena leta 2012 in je vanjo vključenih 113 držav sveta. Od leta 2018 je uradni predstavnik za Slovenijo »IWS Slovenia«, Lokarjeva galerija, kjer se že tretjič bienalno zbirajo akvareli malega formata, v velikosti maksimalno 21 x 29.7 cm, minimalno 14,8 x 21,0 cm, v vseh akvarelnih tehnikah mednarodnih umetnikov iz sveta.

Lokarjeva galerija Ajdovščina – mrzlične priprave na odprtje festivala in razstave

Predsednik regionalnega Društva likovnih umetnikov severne Primorske in vodja Lokarjeve galerije, ter projekta Castra, slikar Vladimir Bačič, je med drugim povedal, da delo v Lokarjevi galeriji zaradi letošnje pandemije ni zamrlo, nasprotno, delali so sicer pod težjimi pogoji, a morda še bolj, kot v prejšnjih časih. Organizacija »Mednarodnega bienala akvarela malega formata Mini Castra 2020« je ves čas potekala normalno in v skladu z zastavljeno časovnico. Dva meseca pred zaključkom natečaja, ko bi morali avtorji na veliko pošiljati svoja dela, se je med njimi množično naselil dvom o možni izpeljavi letošnjega bienala in strah da ne bo mogoče pošiljati akvarelov po letalski pošti. Zato so imeli organizatorji veliko opravka s prepričevanjem in pojasnjevanjem, da se zaradi epidemije COVID-19, svet ni ustavil in da bo projekt Castra poteka tako, kot so ga načrtovali. Kljub izredno negotovim razmeram so zadovoljni z odzivom avtorjev iz vsega sveta, saj se je v prvem krogu na razpis odzvalo 221 avtorjev iz 62 držav. Rok za oddajo akvarelov v prvem krogu, ki so ga zaradi pandemije podaljšali za mesec dni, je bil 23. maj 2020. Strokovna žirija, ki jo je vodil vodja projekta Mini Castra 2020 Vladimir Bačič in so jo sestavljali Lucijan Bratuš, predsednik žirije ter člani Nelida Nemec, Azad Karim in Miran Kordež, je 29. maja pregledala prispela dela in naredila izbor avtorjev. Na razstavo je bilo sprejetih 191 avtorjev iz 58 držav. Žal, je bil nepričakovano konec maja nov veliki val okužb, tokrat v Južni Ameriki, Aziji in Oceaniji, ki je povsem ohromil življenje številnih držav. Zato mnogi avtorji iz teh delov sveta, ki so bili sicer sprejeti na razstavo, nam zaradi objektivnih težav niso mogli poslati svojih del. Tako bo na letošnjem Mednarodnem festivalu akvarela Mini Castra 2020 razstavljalo nekoliko manj, 162 avtorjev, saj zaradi objektivnih težav nekateri dejansko niso mogli poslati svojih akvarelov, čeprav so bili sprejeti v projekt. Zagotovo pa v danih okoliščinah letošnja Mini Castra predstavlja vrhunsko delo organizatorjev in nadaljevanje uspešne zgodbe tega pomembnega mednarodnega likovnega projekta pri nas, ki se godi v Vipavski dolini.

Vladimir Bačič, predsednik DLUSP in vodja Lokarjeve galerije pri urejanju prispelih akvarelov.

otvoritev razstave, delo