Jasna Kozar, Lucija Stramec in Marijan Mirt:

PREIZPRAŠEVANJA

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

16. September 2021

Razstavo treh uveljavljenih ustvarjalcev, članov Društva likovnih umetnikov Maribor v galeriji ZDSLU sestavljajo dela akademskih slikark Jasne Kozar in Lucije Stramec ter magistra umetnosti, kiparja Marijana Mirta. Vsak iz med njih se nam s svojo avtorsko poetiko na poseben vizualni način predstavlja z obravnavo nepogrešljive tematike našega vsakdana – družbo. Kozarjeva neposredno komentira brezkompromisno in represivno delovanje politike, medtem ko je Mirtova skulptura parafraza širše psihosocialne problematike človeštva. Lucija Stramec pa nas s prepričljivo naklonjenostjo do narave simbolično primerja z drevesi. Torej vsak iz med njih s svojim metjejsko dognanim likovnim izrazom gledalca nagovarja k aktivnemu tolmačenju upodobljenega (Mojca Štuhec, kustosinja razstave).

Jasna Kozar (1952) diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrijelu Stupici (1975) in opravila specialko pri prof. Jožetu Ciuhi (1977). Podiplomski študij je leta 1979 nadaljevala na Institutu za design v Ahmedabadu v Indiji. Študijsko se je izobraževala še na Cité internationale des art v Parizu. Bila je samostojna umetnica, samozaposlena v kulturi, danes je upokojena. Razstavlja v Mariboru in drugod, živi ter ustvarja v Mariboru.

Jasna Kozar, Koronska Marija, 2020, olje na platno, 60 x 50 cm

Marijan Mirt (1975) zaključil je študij kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu pri prof. Miru Vucu (1999). Je avtor več javnih skulptur doma in v tujini. Prejel je številne nagrade in priznanja, med drugim zlato medaljo za kiparstvo na Salonu des Beaux Arts du Carrousel v Parizu (2017) ter priznanje Riharda Jakopiča (2020). Poleg kiparjenja ga zaposlujejo računalniško oblikovanje, fotografija in likovno poučevanje.

Marijan Mirt, Čreda, 2021, mešana tehnika, kompozicija 5 skulptur, 120 x 300 x 300 cm

Lucija Stramec (1978) diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Zmagu Jeraju (2004) in tam tudi magistrirala pri prof. Hermanu Gvardjančiču (2016). Nagrajena je bila v matičnem društvu DLUM, dvakrat na Majskem salonu ZDSLU (2009, 2016) in na Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj (2019).

Lucija Stramec, Vrba, 2021, risba z grafitom na papir, 42 x 30 cm

Kustosinja

Mojca Štuhec (1982) diplomirala je leta 2008 na oddelku za Umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti, Univerze v Ljubljani in leta 2015 tam zaključila tudi magistrski študij. Od leta 2009 kot kuratorka sodeluje z Društvom likovnih umetnikov Maribor. Opravljena ima dva strokovna izpita s področja varstva kulturne dediščine, iz konservatorske in muzejske dejavnosti pri Ministrstvu za kulturo. Za določen čas je bila zaposlena na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Mariboru in Celju ter v Umetnostni galeriji Maribor.

otvoritev razstave, delo