Razstava mladih perspektivnih umetnikov do 35. leta

“Svežina in moč umetnosti: Odsevi družbe”

9. maj–8. junij 2024

Kustosinja razstave: Doroteja Kotnik

Na Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) že nekaj let vodimo projekt Mladi, s katerim želimo omogočiti mladim umetnicam in umetnikom mlajše generacije, da se v sklopu razstave na ZDSLU lažje profilirajo na slovenski umetniški sceni. Takšne vrste projekti so nadvse dobrodošli, saj nemalokrat dajemo prednost razstavljanju že uveljavljenim avtorjem, hkrati pa pozabimo na naš umetniški podmladek. Omenjena razstava nudi perspektivnim umetnikom možnost razstavljanja, promocije in mreženja, hkrati pa jim omogočimo, da postanejo vidni.

»Pogosto slišimo izgovorjen rek »Na mladih svet stoji«, a se kaj hitro zavemo, da tega slogana kot družba še nismo ponotranjili. Menim, da je družbena kritika v umetniških delih mlajše generacije umetnikov še kako pomembna, ni nujno, da je opazna na prvo žogo, velikokrat je lahko subtilno zapakirana v vizualno sporočilo umetniškega dela. Zakaj je pomembno sporočilo, ki nam ga delijo umetniki mlajše generacije; zato, ker postavijo ogledalo naši družbi in nam samim. Menim, da so umetniki redka in ogrožena vrsta, še kako vredna ohranjanja, saj so senzibilni do aktualnega dogajanja v naši sodobni družbi, ki ga uspejo vključiti v svoja umetniška dela. Pravzaprav nam preko vizualnih sporočil, včasih izčiščenih form, ponujajo intimen del sebe (Doroteja Kotnik, kustosinja razstave)«.

Na letošnji razpis Mladi 2024 se je prijavilo 52 umetnic in umetnikov, ki so ponudili raznolik nabor umetniških del, likovnih izrazov in konceptov. Vsa prijavljena dela so pokazala, da kreativnost in domišljija nimata meja. Za omenjeno razstavo Svežina in moč umetnosti – Odsevi družbe je kustosinja izbrala 28 umetnic in umetnikov, ki so jo prevzeli s svojim umetniškim delom. Nekateri so že profilirani umetniki, spet drugi komaj stopajo na omenjeno pot. Skupno vsem izbranim delom je izvirnost likovnega izraza in sporočilnost samega umetniškega dela, ki se prepleta s kritiko družbe, medčloveškimi odnosi, sodobno tehnologijo, odnosom do narave in ne nazadnje odnosom do nas samih in problematike iskanja lastnega jaza. Raznoliki likovni izrazi, kvaliteta umetniških del in močna sporočilnost, ki veje iz njih, so nujno potrebni, da osvežimo, popestrimo in razgibamo slovensko umetniško sceno.

Razstava perspektivnih umetnic in umetnikov nam pokaže, da je še v umetnosti moč, da se gledalca dotakne in mu spremeni percepcijo. Mladi so z razstavljenimi deli izrazili svoja prepričanja, vrednote, želje po spremembi in ustvarjanju boljše zavedne družbe. Z razstavo smo jim dali priložnost, da so predstavili lastne ideje v izjemnih umetniških delih, ki poudarjajo vidike sodobne družbe, hkrati pa nam s svojimi umetniškimi deli vlivajo upanje v boljšo prihodnost. Svež veter umetnosti mladih avtorjev nudi vizijo po spremembah, saj s kolektivnim optimizmom lahko premikamo meje (Doroteja Kotnik, kustosinja razstave).

Razstavljajo:

Renato Arnejčič, Bernarda Nibera Conič, Lea Culetto, Domen Dimovski, Nika Gregorič, Đejmi Hadrović, Tilen Hebar, Lara Ješe, Natalija Juhart Brglez, Ana Kavčnik Jamnik, Milan Ketiš, Alja Košar, Janja Kosi, Klara Kracina, Blažka Križan, Miha Majes, Tamara Mihalič, Polona Pečan, Valentin Radulović, Marko Šajn, Žiga Sever, Jernej Šimec, Monika Slemc Klavžar, Meta Šolar, Tara Kek, Blaž Rojs, Jurij Hartman in Tinkara Nemec Herkess.