2023

Majski salon MISTERIJ GEA

Trbovlje, Zagorje ob Savi, Hrastnik

16. Junij 2023

Vljudno vas vabimo na slovesno odprtje Majskega salona ZDSLU 2023 z naslovom Misterij GEA v petek, 16. junija 2023, od 18. ure dalje na razstavišča v Hrastniku, Zagorju ob Savi in Trbovljah. Ob 20. uri bomo na slovesnem delu odprtja pred Delavskim domom Trbovlje razglasili letošnje nagrajence Majskega salona.

O projektu bosta spregovorila mag. Zoran Poznič in dr. Snježana Pintarić. Program bo povezovala Katra Hribar Frol iz Trbovelj.

Delavski dom Trbovlje

1. Zgornja avla
Bagrat Arazyan, Iztok Bobić, Julijana Božič, Peter Ciuha, Nina Čelhar, Andreja Čeligoj, Mojca Černič Pretnar, Vesna Davidovič, Miloš Dekić, Domen Dimovski, Jurij Dobrila, Vesna Drnovšek, Miha Erič, Pavel Florjančič, Christian Gmeiner, Darko Golija, Herman Gvardjančič, Cvetka Hojnik, Klavdija Jeršinovec, Boris Jesih, Milena Kafol, Lojze Kalinšek, Narcis Kantardžić, Kurt Kellner, Janez Mišo Knez, Aleksij Kobal, Alenka Koderman, Tina Kolenik, Alojz Konec, Borut Korošec, Matic Kos, Nina Koželj, Miran Kreš, Vesna Lenić Kreže, Drago Leskovar, Robert Lozar, Miha Majes, Vanja Mervič, Tatjana Mijatović, Drago Mom, Dušan Muc, Lela B. Njatin, Franc Novinc, Zoran Ogrinc, Nives Palmić, Agata Pavlovec, Miha Perčič, Vojko Pogačar, Marjan Prevodnik, Sandi Renko, Branimir Ritonja, Jasmina Rojc, Janez Rotman, Stanko Sadjak, Jur Samec, Nataša Segulin, Zvonka Simčič, Darko Slavec, Teo Spiller, Blanka Stepančič Dobrila, Damjana Stopar, Nina Stopar, Lucija Stramec, Breda Sturm, Gorazd Šimenko, Tanja Špenko, Miha Štrukelj, Urša Toman, Kaja Urh, Lona Verlich, Mojca Zlokarnik, Klemen Zupanc in Dani Žbontar.

2. Predavalnica
Katja Bogataj, Matjaž Borovničar, Sara Čeh, Rado Dagarin, Irena Gajser, Janko Kastelic, Kiki Klimt, Petja Novak, Metka Pepelnak, Andrej Perko, Anja Podreka, Zoran Srdić Janežič, Nataša Tajnik Stupar, Marko Zelenko in Ljubica Zgonec Zorko

3. Slavčkova dvorana
Igor Banfi, Maria Margaretha Bauer, Brut Carniollus, Mihaela Ciuha, Polona Demšar in Mojca Smerdu, Janez Kardelj, Meta Kastelic, Anka Krašna, Nea Likar, Ivo Mršnik, Eva Peterson Lenassi, Roman Slekovec in Joanna Zajac Slapničar.

4. Nova galerija
Aleksandra Saška Gruden, Meta Mramor in Brigita Gantar in Dominik Olmiah Križan

5. Spodnja avla
Robert Jurak

6. Balkon nad glavnim vhodom
Andreja Eržen

Batičev salon – Zasavski muzej Trbovlje

Ernest Artič, Barbara Demšar, Aleksandra Farazin Ipek, Irena Gayatri Horvat, Lara Ješe, Žiga Korent, Marija Prelog, Mojca Fo Sekulič, Zora Stančič, Brane Širca, Meta Šolar in Nataša Šušteršič Plotajs.

Kulturni center – Delavski dom Zagorje ob Savi

Lavoslava Benčić, Jure Crnkovič, Tina Drčar, Andrej Furlan, Martina Hegediš, Lea Jazbec, Mateja Kavčič, Mitja Konić, Marko Kovačič, Pšenica Kovačič, Brigitte Kranz, Boštjan Lapajne, Nuša Lapajne, Slađana Matić Trstenjak, Marko Pak, Gregor Pratneker, Alenka Spacal, Maja Šivec, Lučka Šparovec in Maja Šubic.

Galerija Medija v Vili Medea (foto: Milan Razboršek)

Marin Berovič, Bernarda Nibera Conič, Matjaž Duh, Klementina Golija, Svetlana Jakimovska Rodić, Jolanda Jeklin, Boris Jesih, Barbara Jurkovšek, Barbara Kastelec, Staš Kleindienst, Irena Majcen, Luka Popič, Apolonija Simon in Klavdij Tutta.

Kompresorska postaja Hrastnik

Majski salon kot tradicionalno vsakoletno razstavo organizira ZDSLU. Za vsemi sodelujočimi pri letošnji likovno vizualni manifestaciji, organizatorji, kustosi in umetniki, je ogromno dela, koordinacije in medsebojnega usklajevanja.

Na sklepnem dogodku, slovesnem odprtju MS’23 ZDSLU MISTERIJ GEA, bodo ob 20. uri na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje, razglasili tudi letošnje dobitnice in dobitnike nagrad MS’23 ZDSLU MISTERIJ GEA. Nagrajenke in nagrajence so na skupni seji v sredo, 14. 6. ob 12. uri izbrali predstavniki in predsedniki Umetniških svetov regionalnih društev ZDSLU, pod vodstvom akademske kiparke mag. Mojce Smerdu, predsednice Umetniškega sveta ZDSLU. Plakete za zmagovalne umetnike bodo podelili: kustosinja razstave MS’23 ZDSLU dr. Snježana Pintarić, akademski kipar mag. Zoran Poznič, predsednik ZDSLU in župan Trbovelj in akademska kiparka mag. Mojca Smerdu.

Nagrajenci so:

Glavno nagrado MS’23 ZDSLU MISTERIJ GEA prejme:

Akademska slikarka MATEJA KAVČIČ

Glavno nagrado Majskega salona za delo z naslovom Zatočišče, ki je nastalo v letu 2021, prejme umetnica Mateja Kavčič. Ta prostorska instalacija, delo, ki se giblje na meji med kiparstvom, instalacijo in arhitekturo, je edinstvena, presenetljiva stvaritev, ki presega koncepte vseh teh umetniških disciplin in prinaša nov ter drugačen vtis umetniškega dela. Mateja Kavčič je svoje čudovito gozdno bivališče nenavadne oblike zgradila iz krhkega, minljivega materiala, ki ga najdemo v naravi, in s tem dosegla psihološki učinek dvojnih občutkov – po eni strani lahko v njenem zatočišču iščemo mir in varnost pred različnimi nevarnostmi, s katerimi se srečujemo, po drugi strani pa se zavedamo, da je Matejino zatočišče le krhka stvaritev, ki je podvržena minljivosti in propadu. To delo govori o izjemni avtoričini predanosti in dolgotrajnem, mukotrpnem ustvarjalnem procesu, v katerem je nastajalo okolje, ki nas močno pritegne k pogledu v svojo notranjost in ki ga razumejo občinstva različnih generacij ter različnih okolij. Njena instalacija je igriva in resna, filozofsko premišljena in domiselna, nadrealistična in fizično otipljiva, vse hkrati. Mateja Kavčič je s tem delom na najboljši način odgovorila na temo letošnjega Majskega salona in na vprašanja našega odnosa do narave ter prihodnosti države, v kateri živimo.

MATEJA KAVČIČ (1970, NM) je leta 1994 diplomirala iz slikarstva na ALUO v Ljubljani pod mentorstvom prof. Janeza Bernika in prof. Jožefa Muhoviča. Leto pozneje je obiskovala slikarsko specialko pri prof. Lojzetu Logarju. Leta 2007 je pridobila pedagoško-andragoško izobrazbo na FF Univerze v Ljubljani. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področjih slikarstva, risbe, grafike, prostorskih postavitev in land arta. Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi delavnice za otroke in odrasle. Živi in ustvarja v Škofji Loki, občasno dela v priložnostnem ateljeju v GBJ v Kostanjevici na Krki. Kontinuirano razstavlja doma in v tujini. Je prejemnica priznanja Majskega salona 2011 in Nagrade Ivane Kobilca 2021 za tekočo produkcijo.

Mateja Kavčič: Zatočišče, 2021 naravni materiali, premer 300 cm višina 240cm

Priznanje MS’23 ZDSLU MISTERIJ GEA prejme:

Diplomirani oblikovalec vizualnih komunikacij, ilustrator MIHA ERIČ

Priznanje Majskega salona za linorez z naslovom Izčrpanost, ki je nastalo leta 2021, prejme multimedijski umetnik Miha Erič. V tem delu zelo suvereno in vizualno privlačno združuje klasični grafični medij linoreza z novomedijskim pristopom, in sicer z uporabo likovne govorice, »prevzete« iz drugih, danes zelo priljubljenih disciplin – stripa, filma in računalniških iger. Njegova grafika z naslovom Izčrpanost predstavlja ekspresivno povedano zgodbo, ki gledalca potegne v brezmejni prostor nekih nenavadnih svetov, v katerih se komično in filmsko prepričljivo odvija več vzporednih pripovedi, ki puščajo prostor komunikaciji in različnim branjem, »odvisno od očesa opazovalca". Erič s posebnim načinom kadriranja dela "navadno" grafiko spremeni v sliko-objekt in ji tako doda dodatno vrednost ter nakaže na nove in še neraziskane možnosti grafičnega medija danes.

Miha Erič (1991, Ljubljana) Leta 2009 je končal strokovno smer »tehnik oblikovanja« na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Diplomiral je leta 2013 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pridobil je naziv diplomirani oblikovalec vizualnih komunikacij, smer ilustracija. Skupaj z intermedijsko umetnico mag. Natalijo Šepul Erič je leta 2015 ustanovil Zavod za izobraževanje, umetnost, glasbo in kulturne dejavnosti Orbita, znan po številnih likovnih in glasbenih projektih tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Miha je umetniški vodja mednarodno priznanega KUD in Galerije Salsaverde.

Izčrpanost, 2021, linorez

Miha Erič (foto, Natalija Šepul Erič)

Priznanje za mladega avtorja MS’23 ZDSLU MISTERIJ GEA prejme:

Novomedijska umetnica, ki deluje na področju kiparstva, grafike in prostorskih postavitev NINA KOŽELJ

Priznanje za mlado avtorico za delo Stanje nedolžnosti, interaktivno instalacijo, nastalo leta 2022, prejme Nina Koželj. Umetnica v tem delu ustvarja fantastično kiparsko pokrajino – gozd velikih spomladanskih cvetlic, skozi katerega se sprehajajo obiskovalci in ki tematizira številna vprašanja: od vprašanja odnosa med tehnologijo in naravo, naših človeških odnosov med seboj pa vse do odnosa človeka do vedno bolj ogrožene narave. Predimenzionirane cvetlične skulpture delujejo nadrealistično, a tudi privlačno. So simbol pomladi in nedolžnosti ter naše želje po obvladovanju narave. Delo uporablja tehnologijo za interakcijo z obiskovalci in vsebuje tudi performativne elemente, zato izstopa kot izjemen prispevek na področju sodobnega kiparstva.

Po končani SŠOF Ljubljana se je vpisala na Oddelek za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Med študijem je asistirala kot demonstrator pri predmetu keramika pri prof. Mirku Bratuši ter pri predmetu grafika pri prof. Črtomirju Frelihu. Pod njunim mentorstvom je študij leta 2016 tudi končala. V preteklih letih je imela številne skupinske in samostojne razstave doma in v tujini, v letu 2016 je sodelovala na trienalu sodobne slovenske umetnosti U3 v Moderni galeriji, leta 2010 je prejela štipendijo švicarske fundacije Vordemberge-Gildewart, leta 2021 pa nagrado za mladega avtorja Etike(te). Živi in dela v Stahovici nad Kamnikom.

Nina Koželj: Stanje nedolžnosti, 2023,mešana tehnika, 300x300x300cm

Enako kot lani, bo tudi letos tradicionalni katalog MS’23 ZDSLU, MISTERIJ GEA, izšel pri ZDSLU, v okviru letnih edicij revije LIKOVNE BESEDE.

Program odprtja:
– 18.00: performans Zvonke Simčič z naslovom Kraljica miru, Kompresorska postaja, Hrastnik
– 19.00: ogled razstave v Galeriji Medija in Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi
– 20.00: uradno odprtje Majskega salona 2023 in razglasitev nagrajencev, Delavski dom Trbovlje
– 20.30: ogled razstave in druženje ob glasbi s skupino Excentral, Delavski dom Trbovlje

Razstavo in projekt bosta predstavila:
mag. Zoran Poznič, predsednik ZDSLU in župan občine Trbovlje,
dr. Snježana Pintarić, kustosinja letošnje razstave.

Seznam avtorjev:
Bagrat Arazyan, Ernest Artič, Igor Banfi, Maria Margaretha Bauer, Lavoslava Benčić, Marin Berovič, Iztok Bobić, Katja Bogataj, Matjaž Borovničar, Julijana Božič, Brut Carniollus, Mihaela Ciuha, Peter Ciuha, Bernarda Conič, Jure Crnkovič, Sara Čeh, Nina Čelhar, Andreja Čeligoj, Mojca Černič Pretnar, Rado Dagarin, Vesna Davidovič, Miloš Dekić, Barbara Demšar, Polona Demšar, Mojca Smerdu, Domen Dimovski, Jurij Dobrila, Tina Drčar, Vesna Drnovšek, Matjaž Duh, Miha Erič, Andreja Eržen, Aleksandra Farazin Ipek, Pavel Florjančič, Andrej Furlan, Irena Gajser, Irena Gayatri Horvat, Christian Gmeiner, Darko Golija, Klementina Golija, Aleksandra Saška Gruden, Herman Gvardjančič, Martina Hegediš, Cvetka Hojnik, Svetlana Jakimovska Rodić, Lea Jazbec, Jolanda Jeklin, Klavdija Jeršinovec, Boris Jesih, Lara Ješe, Robert Jurak, Barbara Jurkovšek, Milena Kafol, Lojze Kalinšek, Narcis Kantardžić, Janez Kardelj, Barbara Kastelec, Janko Kastelic, Meta Kastelic, Mateja Kavčič, Kurt Kellner, Staš Kleindienst, Kiki Klimt, Janez Mišo Knez, Aleksij Kobal, Alenka Koderman, Tina Kolenik, Alojz Konec, Mitja Konić, Žiga Korent, Borut Korošec, Matic Kos, Marko Kovačič A., Pšenica Kovačič, Nina Koželj, Brigitte Kranz, Anka Krašna, Miran Kreš, Dominik Olmiah Križan, Boštjan Lapajne, Nuša Lapajne, Vesna Lenić Kreže, Drago Leskovar, Nea Likar, Robert Lozar, Irena Majcen, Miha Majes, Slađana Matić Trstenjak, Vanja Mervič, Tatjana Mijatović, Drago Mom, Meta Mramor, Brigita Gantar, Ivo Mršnik, Dušan Muc, Lela Njatin B., Petja Novak, Franc Novinc, Zoran Ogrinc, Marko Pak, Nives Palmić, Agata Pavlovec, Metka Pepelnak, Miha Perčič, Andrej Perko, Eva Peterson Lenassi, Anja Podreka, Vojko Pogačar, Luka Popič, Gregor Pratneker, Marija Prelog, Marjan Prevodnik, Sandi Renko, Branimir Ritonja, Jasmina Rojc, Janez Rotman, Stanko Sadjak, Jur Samec, Nataša Segulin, Mojca Fo Sekulič, Zvonka Simčič, Apolonija Simon, Darko Slavec, Roman Slekovec, Alenka Spacal, Teo Spiller, Zoran Srdić Janežič, Zora Stančič, Blanka Stepančič Dobrila, Damjana Stopar, Nina Stopar, Lucija Stramec, Breda Sturm, Gorazd Šimenko, Brane Širca, Maja Šivec, Iztok Šmajs Muni, Meta Šolar, Lučka Šparovec, Tanja Špenko, Miha Štrukelj, Maja Šubic, Nataša Šušteršič Plotajs, Nataša Tajnik Stupar, Urša Toman, Klavdij Tutta, Kaja Urh, Polona Verlich, Joanna Zajac Slapničar, Marko Zelenko, Ljubica Zgonec Zorko, Mojca Zlokarnik, Klemen Zupanc, Dani Žbontar

Dr. Snježana Pintarić

Kuratorka dr. Snježana Pintarić

Kuratorka MS’23 ZDSLU, MISTERIJ GEA je dr. Snježana Pintarić (1960, Pregrada na Hrvaškem), ki jo štejemo med najpomembnejše likovno vizualne kritike in kustose na Hrvaškem. Diplomirala je na Filozofski fakulteti v Zagrebu iz umetnostne zgodovine in nemškega jezik ter književnosti. Iz umetnostne zgodovine je magistrirala in nato še doktorirala iz informacijskih in komunikacijskih znanosti. Med leti 1998 in 2022 je bila direktorica Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu, kjer je bila vodja slikarske zbirke MSU. Od 1999 do 2009 je vodila gradnjo nove stavbe Muzeja sodobne umetnosti (2009 je bila gradnja zaključena). Od 1993 do 1998 je bila strokovna svetovalka za muzeje in spomeniško varstvo v Mestnem uradu za kulturo mesta Zagreba. Od leta 1983-1993 je bila kustosinja in direktorica Galerije Antuna Augustinčića v Klanjcu. Pridobila si je tudi naziv muzejska svetnica in je avtorica neštetih razstav s področja moderne in sodobne umetnosti. S strokovnimi in znanstvenimi referati je sodelovala na simpozijih in kongresih s področja umetnostne zgodovine in muzeologije in je aktivna članica Hrvaškega muzejskega društva.

Razstavišča in odpiralni čas:
Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)
Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure / sob: 9.–12. ure (julija in avgusta ob sobotah zaprto)
Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)
Galerija Medija, Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

KONTAKT ZA MEDIJE

Za vsa vprašanja, izjave in material za medije vas vljudno prosimo, da se obrnete na spodnja kontakta:

Petra Kosi
Vodja projektov ZDSLU
051 305 033
petra.kosi@zdslu.si

Olga Butinar Čeh
Odnosi z javnostmi in kustosinja ZDSLU
041 678 651
olga.butinar@zdslu.si; cehovaolga@gmail.com

otvoritev razstave, delo

foto: Matej Pušnik