Matjaž Borovničar:

MIGRACIJA II. DISKRETNI ŠEPT KRIL - ZGODBA O SVOBODI

GALERIJA KLET ZDSLU, LJUBLJANA

10. Junij 2021

Vabimo vas na ogled zanimive interaktivne likovno vizualne razstave akademskega slikarja Matjaža Borovničarja z naslovom Migracije II. v Video galerijo Klet ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana. Razstava bo na ogled od četrtka, 10. junija, od 18. ure dalje, do sobote, 10. julija 2021.

Na razstavi sodelujejo kustosinja Ana Papež, ki bo umetnika predstavila in Jelena Miletić ter učenci OŠ Šmarje pri Kopru.

Avtor Matjaž Borovničar predstavlja projekt, katerega hrbtenico sestavljajo grafični odtisi redke linearne oblike zapostavljenih bitij: metuljev. V mnogih delih prepoznamo znakovni repertoar, reduciran na mutirajoče oblike. Umetnik ne omejuje količine sestavnih delov predstavitve, ampak spoštuje dimenzije razstavnega prostora. Pri postavitvi zavrača hierarhijo med tlemi in stenami ter razprši kompozicijo, tako da celotna razstava postane eno delo. Presenečeni smo nad prepoznanim in prva misel je užitek prepoznavanja elementov. Toda dela/instalacije zahtevajo dekodiranje vidnega, kar umetnik ponudi na provokativen preprost način. V galeriji je pristalo tisoč metuljev. Tako se pred nami razprostira veliko območje, pokrito s številnimi odtisi tega tihega letaka. Tako predstavljena pavšalna dela lahko doživljamo kot prostorske konformacije, predmete, ubežale slike. Vsi listi so poravnani na tleh galerije. Konglomerat odtis/metulj je bil predstavljen na nekonvencionalen način. Premišljena, a halucinantna količina in položaj zmedeta opazovalca, ki je uveden v brezčasni svet sanjarjenja. Na ta način se dotakne vprašanja predstavitve. Opazovalec nima več oddaljenosti od predmeta, ampak je skupaj s predmetom potopljen v prostor. Umetniška oblika ni več distancirana v običajnem položaju »gledanja«, temveč je pod nogami, ponujena kot ranljiva. Strategija tega projekta postavlja pod vprašaj odnos med »belo kocko« in naravnim prostorom. (iz kritike Eugena Borkovskya)

Matjaž Borovničar

Matjaž Borovničar

Matjaž Borovničar je leta 1999 diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti/Accademia di Belle Arti di Venezia. Med letoma 2000 in 2002 je nadaljeval študij restavratorstva za fresko in stenske poslikave na Internacionalni univerzi Umetnosti/Universita Internazionale dell Arte (U.I.A) Giudecca, Benetke, Italija. Leta 2002 je pridobil izobrazbo na področju pedagogike in andragogike na Centru za pedagoško izobraževanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poučuje likovno umetnost in vodi kreativne delavnice. Aktivno dela v kulturi v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Živi in dela v Piranu.

delo