RAZSTAVA

Marlies Liekfeld – Rapetti: Ujet čas

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

29. Oktober 2021

Marlies Liekfeld – Rapetti je sodobna umetnica, slikarka, ki pri svojem delu predvsem sledi konceptualnemu v umetnosti, zanima jo performativna umetnost in se pri svojem ustvarjanju po večini giblje v polju novomedijske likovno vizualne umetnosti.

O svoji razstavi v Galeriji ZDSLU je Marlies Liekfeld-Rapetti povedala: »Razstava Ujet čas obsega dva delovna cikla, s katerima nam avtorica predstavlja in nam razlaga fenomen časa, da ga podoživimo in izkusimo”. Grafično oblikovani trakovi nam kažejo različne strukture zank: V mreži zank lahko prepoznamo motive, ki nas spominjajo na podobe oblačil na telesu. Z zankami je označen dejavnik časa, saj je čas, med pletenjem zank, že v samem procesu pletenja “ujet in požrt”. V drugem ciklu so različni materiali, kot so niti, vrvice, žice in raztrgani trakovi tkanine, prepleteni v objekte. V sleherni nanizani pentlji sta ujet čas in zamejen zračni prostor. Kar nam slikovni pasovi razkrivajo v različnih pletenih strukturah, se zgosti v »prepletenem času«, ki je oblikovan in formiran v poetičnih, prepustnih pletenih predmetih. V okviru plastičnosti, ki lahko asociira na telesnost  in oblačenje, nam zaradi gradbene enote »zanka« zmanjka in se izgubi pretok časa ter se upočasnjuje kreativni ustvarjalni proces v igri prepletanja med materialom in prostorom, luknjami in zrakom. »Lovilci zraka” in “ranjene duše” nam s haptičnim utišajo čutni proces. Naplavljen les, ki prihaja iz Sredozemlja, pa le še poudarja duhovnost, usodno avro.«

Marlies Liekfeld-Rapetti, je bila rojena 1939 v Königsbergu ter je odraščala v DDR in BDR, bila je tudi medicinska tehnična asistentka. Nato je študirala umetnost in nemščino, poučevala in tri leta preživela v Italiji, od leta 1985 do 2009 je živela v Avstriji, 2009 do 2015 pa v Berlinu. Od leta 2016 pa Marlies Liekfeld-Rapetti znova živi in dela v Celovcu. 2004 je ustvarjala in se šest mesecev študijsko izpopolnjevala v "Cite international des arts" v Parizu, v letih 2007 in 2009 pa po šest mesecev v Ateljeju Šmartno v Sloveniji. Njena dela so vključena v zbirkah muzeja Mühlheim v Porurju v Nemčiji in Muzeja moderne umetnosti Koroške v Celovcu. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja.

Projekt je nastal v okviru dolgoletnega sodelovanja in izmenjalnih razstav z galerijo BV v Celovcu.

otvoritev razstave, delo