VABILO na razstavo

LOJZETA LOGARJA, ANGELI

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

8. Julij 2021

Iz ciklusa Angeli, 2011 – 2014, barvni svinčnik na črnem papirju, 20 x 15 cm

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave akademskega slikarja porf. Lojzeta Logarja (1944 – 2014), Angeli, v četrtek, 8. julija ob 19. uri v Galerijo ZDSLU, Komenskega 8, v Ljubljani.
Razstava bo na ogled do 11. septembra 2021.

Angeli

Zadnje obdobje Logarjevega ustvarjanja, ko je le še risal, je zajeto v ciklusu, Angeli, ki še niso bili nikoli razstavljeni in s katerim je začel okoli leta 2011 ter tudi končal svojo bogato likovno pot. Čeprav so bile njegove umetnine skozi ves opus cenjene in nagrajene doma ter v svetu, lahko rečemo, da so Angeli Logarjev »labodji spev«. V ciklusu preko tri tisoč drobnih del malega formata, je z njemu lastnim energetskim nabojem in s sproščeno risbo, z barvnimi svinčniki na črnem papirju, narisal refleksijo lastnega ustvarjanja skozi njegov čas. Risbe so bile narejene iz avtorjeve ustvarjalne nuje in so odblesk celotnega likovnega raziskovalnega diskurza, ki ga je vseskozi vodil s samim seboj. Črnina je bila vedno pomemben element Logarjevih likovnih kompozicij. Na začetku, v času poparta, je bila nosilka življenja na likovnem polju, nato, v okviru skrajnih meja raziskovanja likovnosti, ko je slikal črno na črno, dominanta slike; bila je napoved novega ekspresivnega cikla Davidovi vrtovi, erupcije čistih živih barv, po monokromnih ciklih Intermezzozoik in Sachophag(U.S.) znova napoved, slutnja bližnjega konca. V Angelih je Logar strnil svoje obširno slikarsko znanje s sebi lastno simboliko. Ostal je zvest antropomorfnim brezglavim torzom, senzualnih z erotično poetiko napolnjenih ženskih teles, ki so jih pogosto prekinjali ostri geometrijski elementi. V okviru Angelov se pojavijo novi, nadvse zgovorni simboli, npr. iz krščanske ikonografije Križanje, iz antike pa mit o Ikarusu. Pri čutečem in vedno razmišljajočem umetniku je bila to slutnja in smrt kot ikonografska tema ter polet v neznano.

Lojze Logar, v ateljeju na Rimski v Ljubljani, nov. 1983 (foto Tihomir Pinter)

Lojze Logar se je rodil 30. julija1944 rodil v Mežici. Od srednješolskih let se je posvečal slikanju in risanju, prav tako zavzeto pa tudi športu, saj je bil nadarjen atlet in vrhunski sprinter v teku na kratke proge. Vse do leta 1963 je dosegal svetovne rezultate, bil mladinski državni prvak v teku na 100 m, a je moral zaradi poškodbe zaključiti svojo obetavno športno kariero. Po srednji šoli se je leta 1964 vpisal na Oddelek za slikarstvo na ALU v Ljubljani in 1968 diplomiral pri profesorjih Miheliču, Preglju, Omerzi, Sedeju, Debenjaku, Pogačniku in Didku. Podiplomski študij je nadaljeval na grafični specialki in jo končal 1970 pri profesorjih Riku Debenjaku in Marjanu Pogačniku. Leta 1974 je v okviru DAAD mednarodnih štipendij odpotoval v Zahodni Berlin, kjer se je izpopolnjeval pri profesorju Engelmanu, kar je močno zaznamovalo njegovo nadaljnjo ustvarjalno likovno pot. V 70. letih se je posvetil ekspresivni figuraliki in bil osrednji slovenski umetnik na področju poparta; nato so sledila obdobja konceptualizma, radikalnega ekspresionizma, v začetku 80. popolnoma abstraktno minimalistično obdobje črno-črnega slikarstva, konec 80. pa začne s svojim najobsežnejšim ciklusom ekspresije barv, Davidovi vrtovi, ki teče vzporedno, ob Intermezzozoiku (1990 – 2000) in ciklu Sarcophag (U.S.) (od 2001) do konca. V ciklu Angeli se znova vrne k risbi, ki jo je gojil vseskozi, ob koncu 70. let v črno beli kombinaciji, med leti 2011 – 2014, pa se posveti risbi z barvnimi svinčniki in to je zadnja faza Logarjevega ustvarjanja.

Po zaključku študija je najprej deloval kot samostojni umetnik, nato je bil od leta 1991 in vse do upokojitve 2013 izredni prof. za grafiko, risanje in slikanje na ALUO v Ljubljani. Bil je dolgoletni član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (od 1970 dalje, nekaj časa predsednik Umetniškega sveta), ustanovitveni član galerije Equrna in je aktivno deloval pri mednarodnem projektu INTART. Doma in po svetu je dobil priznanja in nagrade: nagrada Prešernovega sklada, Jakopičeva nagrada, nagrade na MG bienalih – Ljubljana, Eisenstadt, Baden-Baden, Varna, Reykjavik, Zagreb, Taipei, Maastricht, Györ,….

Iz ciklusa Angeli, 2011 – 2014, barvni svinčnik na črnem papirju, 20 x 11 cm

Sklepna razstava iz niza Logarjevih razstav po Sloveniji je zaključek projekta, v katerem so organizatorji: ZDSLU, sin Marko-Boni Logar in Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, Galerija Murska Sobota in Obalne galerije, želeli vsaj delno predstaviti različna obdobja iz velikega opusa vrhunskega slovenskega slikarja, grafika in umetnika Lojzeta Logarja, katerega življenje in delo žal ni bilo nikoli primerno obdelano. Tako bomo v Galeriji ZDSLU z razstavo Angeli, zaključili serijo razstav po Sloveniji.

Z razstavami:
Pop! v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, Lojze in Prekmurje, v Galeriji Murska Sobota in Intermezzozoik, Sarcophag U.S., v Obalnih galerijah, In z razstavo Angeli, ki jo odpiramo v Galeriji ZDSLU bomo tako delno osvetlili opus pa tudi življenje velikega mojstra Lojzeta Logarja.

Iz razstave Pop! v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, 9. oktober 2020