RAZSTAVA

IRMGARD HUMMITZSCH: PREOBRAZBE

24. 7. – 12. 8. 2023

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

18. Julij 2023

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju z Združenjem likovnih umetnikov Avstrije, dežela Koroška in BV galerijo v Celovcu odpira razstavo umetnice Irmgard Hummitzsch z naslovom “Preobrazbe” v ponedeljek, 24. 7. 2023 ob 18. uri. Kustosinja razstave je Olga Butinar Čeh. Razstava bo v Galeriji ZDSLU na ogled do 12. 8. 2023.

Irmgard Hummitzsch je likovno vizualna umetnica, umetniška fotografinja, ki je bila rojena leta 1950 v Lipnici/ Avstrijska Štajerska. Je natančna opazovalka vizualnih fenomenov, ki jih najdemo predvsem v arhitekturnih strukturah starih stavb in novogradenj ter urejenih naravnih in serijskih oblikah kultiviranih obdelanih krajin (npr. vinogradov). Pogosto so detajli, kot so stopnice, okna, gradbeni odri, svetlobni jaški ali nenavadni elementi, tisti, ki navdihujejo njeno delo. Svetloba in senca, prosojnost in gostota, mehkoba in ostrina so skrbno zloženi med seboj in spravljeni v živahen odnos, iz katerega izhaja že nekaj konstruktivistična kompleksnost. Implementacija fotografij in likovnih elementov v umetniški proces, poteka v več korakih. Izhajajoč iz opazovanja pojavov, že dojemanja njihove abstraktne estetske vsebine, Hummitzsch kot osnovno likovno orodje uporablja kamero. Ustvarjalni proces se sproži že ob nastanku fotografije, na primer, ko izvaja hiter gib z objektivom, kar povzroči visoko stopnjo abstrakcije v obliki zamegljenosti, senčenja ali sledi svetlobe.

Zagotovo pri Irmgard Hummitzsch naklonjenost h geometrijskim oblikam in strukturam, temelji na njeni osnovni izobrazbi, študiju in diplomi iz matematike. Poleg tega pa jo vseskozi, oz. že več kot štiri desetletja, spremlja ljubezen do umetniškega ustvarjanja, ki mu do danes posveča vso svojo kreativno energijo. Njena pot jo je najprej vodila od akvarela do akrila, dokler ni končno našla današnje lastne oblike izražanja, ki jo nenehno razvija in nadgrajuje. Kot članica Koroškega likovnega društva in BV strokovnega združenja likovnih umetnikov, se lahko s ponosom ozre na pomembne uspehe zadnjih let, kjer bi izpostavili: na »5. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU«, je na temo »Digitalna podoba & klasična slika« leta 2016 prejela prvo nagrado za dvoje likovnih del. Leta 2017 je bila nagrajena kot finalistka “Artedition compliment” (Innsbruck in Berlin) v kategoriji fotografije. Živi in ustvarja v Celovcu.