Introspektivni kolaži Mojce Senegačnik:

razstava Ostanki dneva

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

4. – 17. Aprila 2021

Spomladansko dogajanje v Galeriji ZDSLU začenjamo z zanimivo samostojno razstavo, akademske slikarke Mojce Senegačnik z naslovom »Ostanki dneva«, ki bo na ogled v Galeriji ZDSLU od četrtka, 4. marca 2021. Razstava bo na ogled do soboto, 17. aprila 2021. Kustosinja razstave je dr. Mojca Puncer. Razstava je nastala v sodelovanju z Društvo likovnih umetnikov Celje.

Poetičen in obenem stvarni naslov razstave Mojce Senegačnik, Ostanki dneva, odzvanja, podobno kot v istoimenskem romanu nobelovca Kazua Ishigura, v znamenju protagonistkinega poglabljanja v lastno preteklost, v katerem nas nesentimentalno vodi skozi svojo prelomno življenjsko inventuro v smeri sicer še nejasne, meglene, zgolj slutene prihodnosti. Umetnica nam v zanjo značilni kolažni formi poleg drobcev iz svojega otroštva odstira tudi zev, brezno, ki se skriva za svetom iluzij slehernika. Sočasno s to prizemljitveno (ali pa vrtoglavo) gesto je tu zaupanje v moč umetnosti, ki nam lahko pomaga prenesti pogled v to brezno.

Razstavljena so dela iz treh ciklov: Kratki stiki, Enciklopedija nekih dni in Podobe iz življenja in sanj, ki so nastajali od leta 2020 do danes in so lepljenka heterogenih izvorov in vplivov – nekakšno miselno in likovno-formalno kolažiranje, kjer je vsakokratna celota bistveno več kot zgolj seštevek posameznih delov. S pomočjo koncepta diagrama lahko tehniko kolaža opredelimo kot »vizualni sintetizator«, v katerega se stekajo kodirani, reprezentacijski klišeji ali konvencije, medtem ko iz njega izhaja inovativna likovna govorica, ki poraja nove vizualne kode in načine zaznavanja (iz spremnega teksta Mojce Puncer).

Mojca Senegačnik se je rodila 21. 4. 1971 v Celju. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je nadaljevala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1994 je prejela študentsko Prešernovo nagrado in 1995 zaključila študij na ALU z diplomo pri prof. Emeriku Bernardu in prof. dr. Tomažu Brejcu. Od leta 1996 do 2006 je imela status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Delovala je kot soorganizatorka razstav pri Mladinskem društvu ŠUZ v Komnu in vodja različnih likovnih delavnic za otroke in odrasle. Prav tako je od leta 2007 mentorica študijskega krožka »Likovno ustvarjanje« v Knjižnici Komen, pod okriljem Kosovelove knjižnice Sežana 2007 in študijske skupine “Likovno ustvarjanje” pri UTŽO Kras. Med leti 2014 in 2019 je občasna delovala kot koordinatorka in organizatorka “umetniških tržnic” v Štanjelu in kulturnih prireditev v Komnu, tudi kot mentorica na različnih likovnih delavnicah. Je pridružena članica KunstHaus družine – Zavod ljudski muzej Rogaška Slatina. Od leta 2018 intenzivno dela na lastni produkciji in pripravlja avtorske razstavne projekte ter se udeležuje skupinskih razstav in ostalih umetniških projektov na območju Krasa, šele v zadnjem letu intenzivneje v Celju, kjer živi in deluje. Članica Društva likovnih umetnikov Celje in ZDSLU.

Mojca Puncer je doktorirala iz filozofije na Univerzi v Ljubljani, je docentka za filozofijo na Univerzi v Mariboru, sodelavka Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete v Mariboru in Fakultete za dizajn v Ljubljani. Deluje kot univerzitetna predavateljica ter neodvisna teoretičarka, kritičarka in kuratorka na področju sodobne umetnosti (mdr. je sodelovala v mednarodni kuratorski skupini pri kolaborativnem umetniškem projektu BLOKI, 2013–2015). Je članica Slovenskega društva za estetiko, Mednarodne zveze za estetiko (IAA), Inštituta za nove medije in elektronsko literaturo ter uredniških odborov revij Likovne besede in Borec. Objavlja v številnih publikacijah doma in na tujem. Je avtorica knjig Sodobna umetnost in estetika (2010) in Medprostori umetnosti (2018). Živi in dela v Ljubljani.

otvoritev razstave, delo