Đejmi Hadrovič

Glasovi odseva: oda Palestini

in Klavdija Jeršinovec

Sužnji trendom

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

15. Februar 2024

V ZDSLU tokrat predstavljamo delo dveh umetnic Klavdije Jeršinovec in Đejmi Hadrović, ki vsaka na zase značilen način razmišljata o sodobnem svetu in anomalijah, ki ga krojijo. Odprtje razstav bo v četrtek, 15. 2. 2024 ob 18. uri v Galeriji ZDSLU. Avtorici bo predstavila Maja Kač, kustosinja razstave.

Klavdija Jeršinovec pod naslovom Sužnji trendom predstavlja slikarska in tekstilna dela, nastala v lanskem letu, s katerimi odgovarja na izpraznjene fenomene vizualnega komuniciranja z vrnitvijo h klasični sliki. Za umetnico je značilni premišljevanje o možnostih slikarskega medija, zlasti izpovednosti osnovnih prvin črte in barve. Če zahteva pri Klavdiji Jeršinovec ustvarjanje črnih slik disciplino in premišljeno kompozicijo, kjer ni prostora za napake, so tekstilne instalacije ravno nasprotno prostor za zmote. Umetnici pomenijo tekstilije polje svobodnega izražanja, možnosti eksperimentiranja in presenečenja. Gre torej za dva, nasprotujoča si ustvarjalna procesa, ki pa izhajata iz enakih teženj – umikanja k prvinskemu, k temeljnemu počelu, k elementarnem.

Đejmi Hadrović predstavlja predrugačen projekt iz leta 2021, v katerem se je tedaj s premišljevanjem o pomenu intimnih glasov posameznikov odzivala na konflikte po svetu, zlasti situacijo v Palestini. Glasovi odseva: Oda Palestini je večmedijski projekt, ki je v zaostrenih razmerah še bolj aktualen, razmišlja pa o komuniciranju v zasebnem in javnem prostoru ter o pomenu posameznikove participacije v kolektivnem diskurzu. Naj so misli o Palestini in aktualnem stanju sveta skrite v zasebnosti dnevniških zapisov ali na družbenem omrežju vsem na očeh, vse to so glasovi odseva, so Oda Palestini, ki soustvarjajo dinamičen dialog široke skupnosti. Z vstopom še tako nepomembnega zasebnega doživljanja v nasičeno komunikacijsko krajino sodobnega sveta se vzpostavlja polje solidarnosti, ki posamezniku omogoča lažje soočanje s težko doumljivimi resnicami trenutnega sveta, marginaliziranim in zamolčanim zgodbam pa doseg širšega občinstva.

Klavdija Jeršinovec (Ljubljana, 1987) je dejavna v kostumografiji, slikarstvu, ilustraciji in umetniških zinih. Leta 2011 je diplomirala na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pa magistrirala iz scenskega oblikovanja. Izpopolnjevala se je tudi na bratislavski akademiji VŠMU. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade, prejemnica nagrade Mladi avtor (Ex-tempore Piran 2021) in nagrade mesta Grožnjan (Ex-tempore Grožnjan, 2022). Samostojno je razstavljala v Galeriji Kortil (Reka, Hrvaška), Galeriji Herman Pečarič in v Cankarjevem domu Ljubljana. Umetnica živi in ustvarja na Vrhniki.

Dr. Đejmi Hadrović PhD (1988) je mednarodno priznana umetnica, ki v svoje delo vključuje kratke filme, fotografijo, performans in instalacije. Navdih za ustvarjanje črpa iz tem kot so položaj žensk na Balkanu, patriarhalne strukture in nasilje po devetdesetih letih. Doktorirala je na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Pred tem je zaključila magistrski študij avdiovizualnih umetnosti v Linzu ter diplomirala iz kulturnih študij in antropologije na Univerzi na Primorskem v Kopru. Njena dela so v stalni zbirki dunajskega muzeja MUSA, arhiva SCCA-DIVA v Ljubljani in Residency Unlimited v New Yorku. Leta 2022 je v Sloveniji prejela nagrado Young Visual Artist.