Skupinska razstava grafikov

»Ljubljanska grafična šola?«

v hiši grafike ZDSLU

18. 5. – 17. 6. 2023

Galerija ZDSLU, Video galerija KLET in Atelje Maraž – Bernik

V ZDSLU predvsem v zadnjem desetletju namenjamo veliko programskega prostora umetniški grafiki in njenim ustvarjalcem. Z najnovejšo razstavo Ljubljanska grafična šola? za krajši čas spreminjamo hišo umetnikov na Komenskega 8 v Ljubljani, v HIŠO GRAFIKE. Grafični listi bodo razstavljeni in na ogled v Video galeriji Klet, v Galeriji ZDSLU in v Ateljeju Maraž, Bernik. Pri razstavi sodeluje devet likovnikov, v glavnem mlajše generacije, ki se v okviru lastnih umetniških poetik in likovnih praks, posvečajo tako tradicionalnim grafičnim tehnikam, kot tudi novostim ob tehničnih pravilih pri nastajanju sodobne postmoderne umetniške grafike. Sodelujejo: Miha Erič, Anita Indihar Dimic, Lea Jazbec, Lara Jeranko Marconi, Alja Košar, Petja Novak, Metka Pepelnak, Miha Perčič in Monika Plemen.

Pod okriljem Zveze deluje tudi strokovna ZDSLU Sekcija za grafiko in smo zato grafiki posvetili mesec maj, zaželen čas v vsakoletni razstavni sezoni. Vsekakor je naslov dejansko provokativen in ni realen, saj vemo, da je trenutno stanje grafične umetnosti pri nas daleč od triumfalnih uspehov in svetovnih odmevov nekdanje Ljubljanske grafične šole, fenomena, ki je ob sebi zbral vrhunske pripadnike med priznanimi slovenskimi umetniki.

Naše upanje, da se slovenski grafični umetnosti le pišejo boljši časi, se krepi in z mladimi ustvarjalci ter z novim valom profesorjev za grafiko na ALUO in na Pedagoških fakultetah (Zora Stančič – predsednica ZDSLU Sekcije za grafiko, Črtomir Frelih, Samuel Grajfoner, Petra Varl) se je grafika znova znašla v polju privlačnih sodobnih likovnih zvrsti. Avtorji, ki razstavljajo se poslužujejo večine klasičnih tradicionalnih in nekaj sodobnih digitalnih grafičnih tehnik.

Kustosinja razstave je Olga Butinar Čeh.