Podelitev nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2020

ter razstava letošnjega nagrajenca

MODERNA GALERIJA, LJUBLJANA

16. Junij 2020

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov bo v Moderni Galeriji v Ljubljani, Cankarjeva 15, 16. junija 2020 ob 20. uri slovesno podelili največje nagrade za likovno in vizualno umetnost, nagrado in priznanja Riharda Jakopiča 2020.

Nagrada je posvečena slikarju, impresionistu, Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki  je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Denarna sredstva za nagrado zagotovi Ministrstvo za kulturo. Organizator vsakoletne slovesne podelitve nagrade in priznanj Riharda Jakopiča je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju z Moderno galerijo.

Letos je  žirija  je med 32 prispelimi predlogi na razpis, izbrala glavno nagrado in podelila priznanje trem umetnikom.  Odbor so sestavljali likovni kritik ddr. Damir Globočnik, predstavnik Slovenskega društva likovnih kritikov,  kustosinja v Moderni galeriji mag. Adela Železnik, akademski slikar in izr. prof. Bojan Gorenec, ki je bil predstavnik ALUO in tudi predsednik žirije in akademski slikar dr.h.c. Vojko Pogačar, kot predstavnik ZDSLU.

Dobitnik glavne nagrade

Sergej Kapus,  ki je že leta 1973 postavil svoje temeljno načelo, idejo problematizacije vidnega in raziskave njegovih izmuzljivih odnosov, kasneje njegove slike uvrščajo v diskurs o »postmedijskem slikarstvu«, ne nazadnje pa v strukturo slik vpleta tudi panoramske posnetke Marsa. Kapus je še pesnik, umetnostni zgodovinar in likovni teoretik.

Priznanja Riharda Jakopiča pa so podelili umetnikoma srednje generacije za prav posebne projekte ter dosežke na področju likovne in vizualne umetnosti.

Priznanja so dobili:

akademska slikarka Ksenija Čerče, za razstavo Glas slike, ki je bila leta 2018 v galeriji Equrna in za njeno delo v zadnjih petih letih,

akademski kipar Marijan Mirt, za uspešno delo v zadnjih petih letih in za specifiko na slovenskem likovnem prizorišču, saj se pri njegovem ustvarjanju neposredno spajata kiparstvo in slikarstvo,

pedagoginja in umetnica videa in instalacij Maji Hodošček, za razstavo, ki jo je imela leta 2019 v seriji samostojnih razstav Prepih v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Slavnostni govornik na podelitvi bo dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo Republike Slovenije, ki bo nagrade tudi podelil. Ustanovitelji nagrade (1969) so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, ki je bila pobudnica nagrade, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, Moderna galerija; kasneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Program bo na slovesnosti povezovala Aleksandra Saška Gruden.

Istočasno bo od 16. junija do 17. julija 2020 v Galeriji ZDSLU, Komenskega 8,  na ogled samostojna razstava dobitnika nagrade Riharda Jakopiča 2020, Sergeja Kapusa.

Podelitev nagrad

Nekaj o dobitnikih letošnjih nagrad:

SERGEJ KAPUS – nagrada Riharda Jakopiča 2020

Sergej Kapus se je rodil leta 1950. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani na oddelku za umetnostno zgodovino in sociologijo. Razstavljati je začel leta 1975. Je avtor teoretičnih in kritičnih spisov o modernem slikarstvu, ki jih je publiciral v revialnem tisku in razstavnih katalogih. Leta 1991 je v Moderni galeriji v Ljubljani organiziral razstavo Podoba in snov, ki je predstavljala pregled slovenskega visokomodernističnega slikarstva sedemdesetih let. Leta 1998 je v založbi Moderne galerije v Ljubljani izdal monografijo o slikarju Jožefu Petkovšku. Leta 1999 je v okviru programa Narodne galerije v Ljubljani pripravil razstavo Jožef Petkovšek; Podvojene slike. Leta 2000 mu je Univerza v Ljubljani dodelila priznanje umetniških del in ga leta 2001 habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 pa je postal izredni profesor. Leta 2002 je imel veliko retrospektivno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani. Od leta 1992 do 2005 je sodeloval na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer je predaval o moderni umetnosti, od leta 2005 pa predava na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Regionalno Društvo likovnih umetnikov Ljubljana mu je za življenjsko delo 2019, podelilo Nagrado Ivane Kobilce.

Sergej Kapus: Futur antérieur I, 2015, 1280 x 460 mm

foto Damjana Švarc

KSENIJA ČERČE – priznanje Riharda Jakopiča 2020

Ksenija Čerče (1969) je diplomirala (1999) in magistrirala (2002) iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pred tem je med letoma 1988 in 1996 opravila študij na FNT TT Oblikovanje oblačil in tekstilij. Leta 2003 je prejela Fulbrightovo štipendijo za izpopolnjevanje v Združenih državah Amerike, kjer je magistrirala iz videa in sound arta (pri Liz Phillips) na Purchase College State University of New York. Kot aktivna članica Cirkulacije 2 deluje med leti 2007 in 2011. Ustvarja tako na področju slikarstva kot na področju zvočne in video umetnosti, kjer je njeno delo usmerjeno k raziskovanju elementarnih tem : fenomenologiji materialnosti, doživljanju razmerij med vizualnim in slušnim zaznavanjem ter predvsem značaju večplastne soodvisnosti medijev, v katerih se porajajo. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani je zaposlena kot izredna profesorica na področju slikarstva.

Ksenija Čerče: GLAS SLIKE 2018, Galerija Equrna, 2018, (fotografija Damjan Švarc)

foto Branimir Ritonja
MARIJAN MIRT – priznanje Riharda Jakopiča 2020

Marijan Mirt je bil rojen v Zagrebu (1975), kjer je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje in dizajn, nato še Akademijo likovnih umetnosti, kjer je diplomiral pri akad. kiparju prof. Miru Vucu in nato tam tudi magistriral in si je pridobil naziv mag. artium. Je član DLUM, ZDSLU in ULUPUH, je kipar, slikar in oblikovalec. Že daljše obdobje živi in dela v Mariboru, je aktivni član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM), kjer je bil daljše obdobje podpredsednik društva in predsednik Umetniškega sveta DLUM-a. Je pomemben povezovalni člen med umetniki Maribora in hrvaške in je idejni vodja ter pobudnik urbane likovne sekcije in likovnih kolonij Milene Lah (v Mariboru od leta 2014 dalje). Njegova dela krasijo mesta v Rusiji, kjer je 2009 in 2010 sodeloval na kiparskih simpozijih v mestu Penza, ustvarjal je v Avstriji ( Sirnitz, 2015), pri projektu Kiparji srednje Evrope je razstavljal po Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem,… in v Sloveniji. Prejel je številna priznanja in nagrade, med njimi prestižno zlato medaljo za kiparstvo na Salon des Beaux Arts du Carrousel, Louvre 2017; nagrado DLUM 2013 in 2017, 2018; Artfarers 2012, Atene; Simpozij Penza 2009 in 2010, Rusija itd.

Marijan Mirt: ČUTIM VSE, mešana tehnika, 175 cm x 30 cm x 25 cm, 2019
MAJA HODOŠČEK – Priznanje Riharda Jakopiča 2020

Maja Hodošček (1984) je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru in magistrirala na Dutch Art Institutu v Arnhemu na Nizozemskem. Uporablja medij videa in instalacije. V svojem delu raziskuje različne koncepte znanja, procese učenja in socialne odnose, s posebnim poudarkom na ustvarjanju situacij v katerih se oblikujejo začasne skupnosti. Svoje delo je predstavila na mnogih samostojnih (Imagine, Dom omladine Beograd, 2020, Prepih, Muzej sodobne umetnosti Metelkova – MG +MSUM, 2019, Sanjači, Galerija Miroslav Kraljević Zagreb, 2016, itd.) in skupinskih razstavah (Hidden Curriculum, tranzit. sk, Bratislava, 2019, Tišina je ovdje gluvoća, Galerija Podroom, Beograd, 2019, Forms + Public, INCA, Seatle, 2017, itd.) ter festivalih (Alternative Film/Video festival, Beograd, 2019, European Media Art Festival No. 31, Osnabrück, 2018 …). V letu 2019 je bila rezidentka v centru Tabakalera – International Centre for Contemporary Culture (Donostia). Je dobitnica nagrade OHO (2010).

Maja Hodošček: Training video izsek, 2019