Pogovori na Skritem Veselovem vrtu

JESENSKI VEČERI NA SKRITEM VESELOVEM VRTU: 2. večer

VESELOV VRT ZDSLU, LJUBLJANA

24. September 2020

Jiři Kočica: IZVIRNIK

Na drugem, v seriji jesenskih pogovorov na Skritem Veselovem vrtu z likovniki, ki tudi pišejo, bo svoje literarno delo in razmišljanja o umetnosti, času in prostoru, predstavil Jiři Kočica. Akademski kipar mag. umetnosti Jiři Kočica je bil s svojim literarnim delom Izvirnik nominiran za Kresnika 2020 skupaj s še štirimi pisatelji in sicer: Sebastijanom Pregljem z naslovom romana V Elvisovi sobi, Suzano Tratnik z naslovom romana Norhavs na vrhu hriba, Brankom Cestnikom z naslovom romana Sonce Petovione in z Veroniko Simoniti s knjigo Ivana pred morjem, ki je bila letošnja zmagovalka.

Jiři obravnava v Izvirniku najbolj slavno in ob enem avantgardno umetnino 20. stoletja, pisoar, ki ga je avtor Marcel Duchamp poimenoval Fontana in podpisal z R. Mutt. Ta artefakt je bil začetek avantgarde, ready made umettnosti in konceptualizma. Eksponat so razstavili na razstavi v Grand Central v New Yorku 1917. leta.

Jiři Kočica

Rojen 4. 10. 1966 v Slovenj Gradcu. Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (grafično oblikovanje) končal l. 1985. Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani končal z diplomo “Kip na specifični lokaciji” l . 1991 pri prof. Luju Vodopivcu in prof. Tomažu Brejcu. Specializacijo zaključil s temo “Kata-logos” pri prof. Dušanu Tršarju l. 1993. Zaposlen kot profesor na Srednji šoli za aranžerstvo (STrŠ), dodatno učil 12 let kot zunanji sodelavec Pedagoške fakultete v Mariboru (Oddelek za likovno umetnost), v zadnjem letu tudi zunanji sodelavec Univerze na Primorskem. Uspešno združuje svoje pedagoško in umetniško delo skozi “Dejavnice”. Razstavlja od l. 1988 samostojno ali v sodelovanju z Žigo Okornom, Jankom Rožičem, Janezom Ferlanom ter skupino Sestava. Eden večjih uspehov skupine Sestava je redefinicija in adaptacija sto let starih zaporov na Metelkovi v Ljubljani v umetniško oblikovani Youth hostel “Celica”. Pripravil več kot 80 samostojnih predstavitev in dogodkov doma in na tujem. Vrsto let se udejstvuje tudi v teoretskih razpravah; piše članke za specializirane revije in izdaja knjige. Med zadnjimi teksti je bila tudi knjiga Izvirnik, roman, ki je prišel v ožji izbor za nagrado Kresnik 2020.

O svojem delu je avtor dejal: “V svojem umetniškem delovanju se ukvarjam z avtentičnostjo odnosov, s komunikacijo. Umetnost je zame iskanje novih možnih vzorcev, ki so pripeti na kulturne in evolucijsko razvite arhetipe določene kulture, ki ji pripadam. Skušam omogočiti bolj globoko ozavestitev povezanosti v slovenski in evropski kulturi, ki ji pripadam. Prav tako skušam iskati odgovore na problematična in včasih travmatična trenja med mnogimi univerzalnimi, vsiljenimi civilizacijskimi vzorci, ki razkrajajo posamične kulture in jih dobesedno izumirajo na podoben način kot kakšne občutljive živalske ali rastlinske vrste. Umetniški jezik se torej razvija in spreminja v skladu z usmerjenostjo k ustvarjanju potenciala nove situacije.«

otvoritev razstave, delo