RAZSTAVA

Agate Pavlovec in Alojza Konca

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

19. Junij 2023

Vabimo vas na odprtje poletne razstave v Galeriji ZDSLU

Akademskega slikarja Alojza Konca: Ovire in Akademske slikarke Agate Pavlovec: iz cikla Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom, ki jo bomo odprli v četrtek, 22. junija 2023 ob 18. uri v Galeriji ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana.

Alojz Konec

Alojz Konec, V jutro iz avta, 2021, olje na platnu, 70 x 100 cm

Prefinjene, analitično čiste, a barvno bogate slike Alojza Konca, ki s ciklom Ovire vstopa v nov način impresionističnega izražanja, je zagotovo precej daleč od jasne geometrijske nazornosti, čeprav mu je le ta osnova pri delu. Njegove likovne površine asociirajo na piksle TV ekrana, na dinamiko gibanja osnovnih likovnih elementov in na napake, ki so po navadi nosilke razvoja in napredka, ne zgolj v likovno vizualni umetnosti, temveč pri večini raziskovalnega in ustvarjalnega dela. V digitalnem slikanju je piksel ali slikovni element najmanjši naslovljivi element v rastrski sliki ali najmanjši naslovljivi element v matričnem prikazovanju. In tako se skozi vse svoje slikarsko početje Konec ukvarja z esenco tradicionalnega slikarstva in z likovnim fenomenom model-avtor-podoba, ob enem pa raziskuje osnovne likovne elemente, kot so točka, črta in barva, ter le z njimi, pogumno polni belo likovno polje, ki dokončano utripa in nejasno ter le v obrisih kaže na zabrisane podobe in tako avtor hodi na meji ne mimetične in mimetične likovne govorice.

20230426_131306_W

Alojz Konec

Alojz Konec (1956, Brežice) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Štefanu Planincu in dr. Milanu Butini, smer slikarstvo (1983). Samostojno in skupinsko razstavlja doma in po svetu – med osebnimi razstavami Bežigrajska galerija Ljubljana (1983), University of Tartu, Narva, Estonija (2016), Galerija Kocka KCJT Novo mesto (2020) ter spomenik Obelisk zmage 1991, Brežice (2021). Prejel nekaj mednarodnih nagrad in priznanj – leta 2021 Zlato Prešernovo plaketo Zveze kulturnih društev Brežice, nagrado na Mednarodnem bienalu akvarela Castra, priznanje za spomenik Obelisk zmage 1991 Brežice in nagrado na Bio-Art International Contest, Yonsei University, Incheon, Republika Koreja (ROK). Živi in ustvarja v Sevnici.

Agata Pavlovec

Agata Pavlovec, Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom VI, 2022, akril in oglje na rjuhi, 220x140cm

Razstavili bomo slike dveh popolnoma različnih avtorjev in sicer ekspresivna dela velikih formatov, ki burno kažejo figuraliki zapisan likovni svet Agate Pavlovec, ki s preizpraševanjem in predstavitvami svoje preteklosti, skozi zgodbo, kot katarza, išče likovne odgovore od nekoč. Agata Pavlovec, ki je bila že od malega obdana s slikarstvom, je zagotovo po dedu Francetu Pavlovcu, velikem slovenskem krajinarju, z likovno umetnostjo zaznamovana za vse življenje. Že zelo zgodaj se je zapisala slikanju in poklic slikarka, je pravzaprav njeno poslanstvo. Umetnica raziskuje in proučuje figuro, ki jo spremlja že od samega ustvarjalnega začetka, sedaj pa ji posveča še več pozornosti in jo multiplicira tek kompozicije dominanto postavlja v prostor. Pavlovčeva je tudi izjemna koloristka, saj je zanjo barva na likovnem polju popolnoma enakovredna formi.

agata-2_W

Agata Pavlovec

Agata Pavlovec je leta 2002 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za Likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Emeriku Bernardu in prof. Jožefu Muhoviču. Obiskovala je tudi Pedagoško fakulteto, smer likovna pedagogika in Pedagoško andragoško izobraževanje. Od leta 2002 je imela 29 samostojnih razstav. Sodeluje na skupinskih razstavah, likovnih kolonijah, ex-temporih in festivalih tako doma kot v tujini. Je članica Združenja umetnikov Škofja Loka in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Poleg slikarstva se ukvarja z organizacijo razstav in prireditev, s pedagoško dejavnostjo, kot so likovni tečaji, delavnice in predavanja, pa tudi s scenografijo za različne prireditve in gledališča. Za svoje delovanje je leta 2013 prejela priznanje Občine Železniki. Živi in ustvarja v Škofji Loki.

Razstava bo na ogled do 12. julija 2023.