Svetovni dan kiparstva

27. April 2024

Od leta 2015 več kot dvajset držav po svetu zadnjo soboto v aprilu slavi mednarodni dan kiparstva, pod okriljem Mednarodnega kiparskega centra. ZDSLU Sekcija kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru, se je letos prvič prijavila na sodelovanje z Mednarodnim kiparskim centrom. To priložnost bomo izkoristili za obveščanje javnosti na splošno o kiparstvu in o stanju kiparstva pri nas. V duhu tega praznovanja bodo članice in člani sekcije in ZDSLU organizirali vrsto dogodkov, s katerimi bodo približali kiparstvo in umetnost v javnem prostoru ožji in širši javnosti, pri čemer so načrtovane številne aktivnostmi, kot so odprti ateljeji, javna vodstva in umetniške akcije v javnem prostoru.

Ob svetovnem dnevu kiparstva je umestno vprašanje ali je o kiparstvu v današnjem času, ko je kip lahko karkoli, ko se šteje ateljejsko delo z glino zastarelo in je vizualno gradivo že lahko umetnina, sploh še mogoče povedati kaj bistveno novega? Prvi površni vtis je, kot da je o tej likovni disciplini že bilo izrečeno tako rekoč vse. In kakšne so dandanes zasluge kiparstva za svet?…

Zraven dogodkov smo ob tej priložnosti izdali tudi poslanico, ki jo je napisal lanski prejemnik stanovske kiparske nagrade akademski kipar, dr. Marjan Drev. Celotna poslanica je objavljena v prilogi Izjava za medije.

Praznovanje svetovnega dneva kiparstva je priložnost, za praznovanje in refleksijo o vlogi kiparstva in umetnosti v našem življenju in o pomembnem prispevku k oblikovanju bolj estetskega in humanega okolja. Vabimo vas, da se nam pridružite pri tej priložnosti, da skupaj proslavimo umetnost, ki nas obkroža, in podpremo umetnike, ki ta prostor soustvarjajo.