RAZSTAVA

Zdenko Huzjan

Proti svetlobi

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

7. Februar 2023

“Luč, svetloba, atelje”, 2008, 100 x 70 cm, olje, platno

V Galeriji ZDSLU bomo 7. februarja 2023 ob 17. uri odprli samostojno razstavo akademskega slikarja Zdenka Huzjana z naslovom Proti svetlobi. Kustosinja razstave je Jasna Kocuvan Štukelj. Razstava je nastala v sodelovanju z Dolenjskim muzejem.

Razstava Zdenka Huzjana z naslovom Proti svetlobi je vpogled v umetnikovo razmišljanje, dojemanje, doživljanje in občutja, v svet, ki je prepreden z umetnikovo izjemno senzibilnostjo dojemanja najglobljih človeških eksistencialnih stisk. Središče umetnikovih likovnih podob je ekspresivna figuralika velikokrat antropomorfnih oblik, kdaj tudi živalskih, ki jih postavlja v nedefiniran prostor, v nedoločljivo pokrajino, s tiho prisotnostjo slutnje podob panonskih ravnic. Huzjanova dela tako izražajo fluidni svet, kjer se sedanjost razblinja v preteklosti, vizualna izkušnja v spominu, zasebno se spreminja v univerzalno in se izgubi v brezčasnem simbolu, je zapisala kustosinja razstave Jasna Kocuvan Štukelj.

»V množenju zunanjih dejavnikov smo danes izpostavljeni kričavemu času, ki nas razdvaja kot bitja enotne volje in ki potvarja naša čuteča stanja in voljo po osebnih spoznanjih. Tej industrijsko medijski reklami stoji nasproti področje slikarstva kot osebno izpovedna moč ki kot poslanstvo ohranja osebni razmislek in ki še odseva naš bivanjski položaj. Del tega odseva je področje slikarskega minimalizma, ki ga osebno čutim kot že bolečo Beckettovsko praznino, kjer se naslikana bitja učijo živeti in umreti v lastnem miselnem svetu kadar prečijo prostor slike in se nekje ob robu nato poslovijo. Zemljina opora in teža trodimenzionalnega vztrajanja se ob tem v mojem delu ohranjata le kot slutnja, kjer se podobe krčijo in raztezajo v ranljiva odvzemanja in kjer se ohranja naša temeljna struktura človeške nestabilnosti.«
(avtor o prihajoči razstavi)

“In že je večer”, 2011, 70 x 90 cm, olje, platno

“Valilnica – vztrajanja, izravnava, 2009, 100 x 145 cm, olje, platno

avtorica fotografije: Milojka Žalik Huzjan

Zdenko Huzjan je eden najbolj izvirnih in mojstrsko dovršenih slovenskih likovnih umetnikov. V svoji, skoraj petdeset letni karieri, je ustvaril obsežen opus, večinoma ciklično nastajajoč, v najrazličnejših likovnih tehnikah, od risb, slik, grafik do skulptur. Svojo prepoznavno, izrazito ponotranjeno osebno likovno govorico je zgradil že v zgodnjem obdobju ustvarjanja in ji vseskozi premočrtno ostaja zvest. Huzjanov likovni jezik temelji na klasičnem modernizmu in je zavezan figuralni tematiki, v kateri se kot konstante v središču pojavljajo antropomorfne podobe, ki brezčasno lebdijo v brezprostorju. Razstava bo prikaz njegovega najbolj značilnega umetniškega sloga.

»Kadar se med postopki slikanja pregnetem v človeško obliko časa, (od koder je mogoče vsakič oditi po drugi, nasprotni od prvotne poti), se med postopki slikanja rad vračam v prezrte prostore, kjer me ponovno čaka lastna podoba v neki še neznani obliki. Na robovih tega spoznanja vztrajam kot nestalna oziroma minljiva telesna svetloba, ki se v mojem slikarstvu z meja sanj, melanholično (po panonsko), seseda v minevanje, v temni zrak časa kjer ni ničesar manj in ničesar več od tega kar sem. Tam se moj pogled v sanjskem prostoru slike sreča sam s seboj in se nekoliko otročje in že živalsko uravnava v prvotnost svetlobnih prehodov. Prostor svetlobe se nato polni v klitju podobe, ki povzame osnovno držo lastne teže in se kristalizira ter izloča kot prepoznavno trajanje, čeprav kot nepredvidljivo, nadrealno stanje, oziroma kot neskončno gibljivo stanje«
(avtor o prihajajoči razstavi).

Zdenko Huzjan (1948, Lendava) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrijelu Stupici, nato pa obiskoval specialko za slikarstvo pri prof. Janezu Berniku. Leta 1997 je bil habilitiran v rednega profesorja za risanje in slikanje na Oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Za svoje ustvarjalno delo je prejel mnogo nagrad. Predstavil se je na 125 samostojnih razstavah, od tega na 6 retrospektivnih in preko 420 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Ob slikarstvu, ki je osrednja nit Huzjanovega umetniškega izražanja, njegova ustvarjalnost prehaja tudi v literaturo, poznan je namreč tudi kot pesnik in esejist.

 

Razstava bo na ogled do sobote, 4. marca 2023.