Razstava in performans Eve Petrič

Astrocitni vrt

VESELOV VRT ZDSLU, LJUBLJANA

10. Oktober 2023

»Obiskovalec Astrocitnega vrta predstavlja spomine, želje, pričakovanja, ki so vpeta v zanke in zavoje čipkastih vzorcev, znotraj katerih se rojevajo in negujejo misli, in nas prosi, da ohranimo te človeške vezave, človeški tek, človeško življenje. Povezani smo, zavezani z vozli in zankami najrazličnejših vrst kot niti v čipki Skrivnega vrta – vrta astrocitov.” (Eva Petrič o projektu)

Vabimo vas na ogled performansa in odprtje razstave Astrocitni vrt, multimedijske umetnice, svetovne popotnice Eve Petrič: Astrocitni vrt v torek, 10.10. 2023, ob 19. uri. Uprizoritvena akcija se bo tokrat razvijala in bo tekla v našem skritem Veselovem vrtu ZDSLU, ki je del hiše umetnikov in umetnosti na Komenskega 8. Kustosinja razstave je Olga Butinar Čeh.

Performans in razstava priznane novomedijske umetnice Eve Petrič vključujeta veliko čutnega procesa, ki se poraja v umetnici, kar nato pri uprizarjanju preko rituala gibov, plesa, zvoka, glasbe, govorjenja ali petja, prenaša in deli med gledalce. Kot scenska kulisa pa se preko prizorišča širi obešen kolaž iz čipk, ki jih je avtorica zbrala po vsem svetu in v različnih kulturnih sredinah. Morda lahko njeno delo razdelimo še dodatno na štiri osnovne elemente: na čas, na prostor, na njeno telo in njeno prezenco ter na odnos med ustvarjalko in publiko. Njen cilj je dotakniti se publike in ustvariti reakcijo s podporo smisla za estetiko in perfekcionizma avtorice, ki nič ne prepušča naključju. Vsebine njenih performansov so običajno povezane z življenjskimi izkušnjami in psihološkimi analizami, s prefinjenim čutom hiper-senzibilne umetnice, z opozarjanjem na krizo okolja in družbe, ki vodi v propad, z družbeno kritiko samo po sebi in z možnostmi preobrazbe človeške rase.

Umetnica o performansu in razstavi pove: »Obiskovalec Astrocitnega vrta predstavlja spomine, želje, pričakovanja, ki so vpeta v zanke in zavoje čipkastih vzorcev, znotraj katerih se rojevajo in negujejo misli, in nas prosi, da ohranimo te človeške vezave, človeški tek, človeško življenje. Povezani smo, zavezani z vozli in zankami najrazličnejših vrst kot niti v čipki Skrivnega vrta – vrta astrocitov. Naša dejanja vplivajo in se odražajo v drugih… podobno kot astrociti v našem centralnem živčevju, v možganih, vplivajo na celotno telo in nas povezujejo z okolico. Pozaba/strah pred tišino. Živimo v svetu nenehnih zvokov in zvočnega pustošenja. Večina nas je pozabila, kakšen je svet v tišini, ali pa se tišine celo boji. Namen projekta je, doživeti glasnost tišine, njeno pristnost in popolnost, slišati tišino. Tišina je oblika koncentracije. Instalacija Astrocitni vrt s publiko naj bi obiskovalcem Veselovega vrta omogočila odkritje tišine in komunikacijo z rastlinami v vrtu. Delovala naj bi kot portal v svet tišine, v katerem se obiskovalci umirijo in poenotijo z rastlinjem, ga zaslišijo brez umetno proizvedenih zvokov. Sama instalacije in prostorska postavitev objektov je skupek prvič razstavljenih, plošč iz pleksi-stekla, ki so ročno gravirane z idrijsko čipko. Kombinacija treh skupin visečih raznobarvnih plošč je kot vrt naše prihodnosti. Vse tri skupine sestavljajo Data Bank@futureGARDEN. Eden sklop je fokusiran na emocijo radovednosti (Curiosity, po raziskovalcu Marsa Curiosity), drugi na empatijo, ki nas veže na Zemljo in tretji na temno, senčno stran lune.«

Danes je performans sestavni del umetniške scene, ki je v okviru Astrocitnega vrta povezana z nastopom avtorice, z zvokom, s svetlobo in z videom in se ukvarja z družbeno realnostjo in identiteto današnjega sveta. Performans ni niti medij niti nekaj, kar bi lahko bilo otipljivo umetniško delo, temveč je niz vprašanj in razmišljanj avtorice o tem, kakšen je odnos umetnosti do ljudi in širšega družbenega sveta (Olga Butinar Čeh, kustosinja razstave).

Eva Petrič, portret, foto: Ivan Klarič

Eva Petrič (1983, Kranj, Slovenija) je konceptualna intermedijska in likovno-vizualna umetnica, fotografinja, performerka in pisateljica. Diplomirala je iz psihologije in vizualne umetnosti na univerzi Webster na Dunaju (2005) in magistrirala iz novih medijev na Transart Institutu Berlin/Danube University Krems (2010). Sodelovala na več kot 100 samostojnih in številnih skupinskih razstavah v Evropi, ZDA in Aziji. Živi in ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in v New Yorku. Leta 2016 je bila z dvema velikima instalacijama kot prva umetnica iz Slovenije predstavljena v znameniti dunajski katedrali Sv. Štefana in bila vključena v enega od največjih letnih umetniških projektov javnem prostoru New Yorka, Sing for Hope. Od leta 2017 jo predstavlja Galerija Mourlot iz New Yorka. V letu 2021 se je predstavila s svojimi intermedijskimi projekti še v Münchnu, Berlinu, Debrecenu in Tokiu, na ogled je postavilo tudi video intermedijska instalacija na Dunaju (med Leopold Museum in MuseumsQuartier-om). Umetniško se izraža s fotografijo, videom, zvokom, performansom, oblikovanjem, poezijo in literaturo. Letos se s svojim knjižnim performansom »@apple girl story2 to be a shadow or a puppet« predstavlja tudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu. V okviru svojega avtorskega dela v ospredje postavlja koncept atmosfere prostora, tako na fizičnem, kot tudi na mentalnem, imaginarnem, metafizičnem in metaforičnem nivoju.