Razstava članov ZDSLU v Nürnbergu:

UMETNOST UJETA V PROSTORU IN ČASU

GALERIJA BBK, NÜRNBERG

11. Junij 2020

Rezultat večletnega izjemno aktivnega delovanja ZDSLU v mednarodnem likovnem prostoru, je tudi hkratna predstavitev naših stanovskih članov in njihovega likovno vizualnega ustvarjanja v dveh evropskih mestih, v času letošnjega predsedovanja Slovenije EU in sicer v Celovcu v Avstriji in v Nürnbergu v Nemčiji.

V Galeriji Generalnega konzulata RS v Celovcu je, v okviru neprekinjenega devetletnega projekta Okno k sosedu in sodelovanja z Ministrstvom za zunanje zadeve RS, od 13. maja dalje na ogled že 21. razstava na kateri tokrat razstavljata akademski slikar Gregor Pratneker in akademska kiparka Alenka Viceljo, o kateri smo že poročali.

Druga pomembna razstava Umetnost ujeta v prostoru in času, ki jo bodo slovesno odprli jutri, v petek, 11. junija in bo na ogled v mesecu juniju in juliji v Galeriji BBK Nürnberg Mittelfranken, kjer bo razstavljalo osem pomembnih slovenskih likovnikov. Na odprtju razstave bodo prisotni tudi veleposlanik Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji mag. Franc But, generalna konzulka Republike Slovenije v Münchnu Dragica Urtelj in vodja Slovenskega kulturnega centra Berlin mag. Saša Šavel Burkart. Projekt smo sooblikovali z Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Münchnu in SKICA Berlin ter ob podpori Slovenskega društva GERIS e.V. Nürnberg.”

Razstava članov ZDSLU: UMETNOST UJETA V PROSTORU IN ČASU/ Kunst in Raum und Zeit eingefangen
Nürenberg Galerie BBK,
BBK Nürnberg Mittelfranken e.V., Veillodterstraße 8,
90409 Nürnberg
11. junij – 4. julija 2021

Umetnost ki jo omejimo s prostorom in časovno opredelimo skozi našo celotno zgodovino, se je vedno, na vsako obdobje odzivala specifično in je nosila vedno v sebi duh časa. Danes, ko smo obdani z neslutenimi spremembami, tako v družbi, kot tudi v naravi, le-te umetnikov ne pustijo neprizadetih. Le umetniki lahko vidijo nevidno in ustvarjajo nesluteno, predstavljajo nam naš makro in mikro svet, pred nas postavijo na ogled sebe in svoje občutke in nas, če se jim prepustimo, preko svojih ustvarjenih umetnin popeljejo v svet kulture in umetnosti. Produkcija projekta je nastala v sodelovanju Generalnega konzulata RS v Münchnu in slovenskega Društva GERIS e.V., Slovenskega kulturnega informacijskega centra SKICA v Berlinu in ZDSLU. Kuratorka projekta je Olga Butinar Čeh, kustosinja ZDSLU. Avtorji, ki razstavljajo so: Janez Kardelj, Barbara Kastelec, Boštjan Kavčič, Metka Kavčič, Marjeta Medved, Eva Petrič, Mojca Senegačnik, Brane Širca.

Janez Kardelj, Pesnik je dosegel vrh, 2016, akril na platno, 140 x 140cm

Janez Kardelj (1964, Ljubljana), slovenski akademski slikar, je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva in se je razvil v samostojno umetniško osebnost. Njegov slikarski slog se kaže v raznoliki figurativni postmoderni umetnosti, s katero pogosto s sociološkega zornega kota pripoveduje ali napoveduje filozofske teme. Njegov opus obsega veliko število slik na platnu v mešanih tehnikah, ki jih v glavnem predstavlja v slovenskih galerijah. Njegova izjava o umetnosti: Borim se za zmago domišljije nad realizmom in neodvisnostjo, svobodo in avtonomijo umetnosti. Spoštujem radikalne umetniške položaje in ne maram taktike in strategije v umetnosti. Vidim nujo, da moramo preusmeriti poudarek od umetnika na artefakt in na glavne spremembe v našem gospodarskem in političnem sistemu.

Barbara Kastelec, Pelod breze (Betulaceae)1, 2017, akril na platnu, 110 x 160 cm

Barbara Kastelec (1976, Kranj) je akademska slikarka in magistrica umetnosti. Diplomirala je leta 2001 pri doc. dr. Nadji Zgonik in prof. Emeriku Bernardu na ljubljanski Akademiji za Likovno Umetnost in Oblikovanje, kjer je leta 2004 končala še podiplomski študij pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša in tako pridobila naziv magistra umetnosti. Leta 2007 pa je opravila še pedagoško-andragoške izpite. je prejemnica 2. nagrade na koloniji diplomantov ALUO v Velenju, ter nagrade za najboljše delo mladega avtorja in velike odkupne nagrade na Ex-temporu v Piranu. Živi in ​​dela v Ljubljani, kjer v svojem slikarskem ateljeju organizira ustvarjalne delavnice za otroke in mladino, tečaje za ljubitelje slikanja, tečaje risanja figur in portretov ter priprave na sprejemne izpite za ALUO. Na svojih slikah prikazuje mikrokozmos, naravo, zrna cvetnega prahu,ki plavajo bodisi v vesolju bodisi v povečanih, izmišljenih, abstraktnih pokrajinah, ki jih najdemo v celičnih strukturah določenih upodobljenih rastlin. Zanimajo jo predvsem posledice genskega inženiringa , katerega končnega rezultata še ni mogoče napovedati in je zato lahko zelo nevaren. Zanimajo jo meje človeške nepremišljenosti v nenehnem iskanju dobička, želja po znanju in eksperimentiranje ne glede na ceno.

Metka Kavčič, Vrtovi – Paris, , 2018, varjena pločevina, 200 x 100 cm

Metka Kavčič (1960, Maribor) je po študiju umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru obiskovala še Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študirala kiparstvo in leta 1987 diplomirala pri profesorju Slavku Tihcu. Specializacijo iz konzervatorstva in restavratorstva je končala leta 1990 pri profesorju Francu Kokalju. Leta 1998 je nadaljevala s profesionalnim izpopolnjevanjem na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu na oddelku za klasično modeliranje. Od leta 2000 živi in dela kot samostojna umetnica na področju kulture in kiparstva v Mariboru. Kavčičeva je za svoje delo prejela številna priznanja in nagrade, med drugim tudi nagrado DLUM 1997, nagrada DLUM 2003, županova nagrada mesta Ljubljana 2003, 1. nagrada občinstva za delo “Pahljača”, Razstavni center Kibla, Maribor, 2004, 3. nagrada, strokovne žirije, za delo “Navijač”, razstava Kibla, Maribor, 2004, ZDSLU-priznanje na Majskem salonu 2010, nagrado DLUM 2013, ZDLSU-priznanje na Majskem salon 2016.

Boštjan Kavčič, Galaksija, 2016, kamen iz Lipiea, 5 x 136 x 99 cm

Boštjan Kavčič (1973, Šempeter pri Novi Gorici) je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in med študijem leta 2001 je prejel Prešernovo študentsko nagrado za kiparstvo. Diplomiral je tudi iz videa pri prof. Srečo Draganu (2007). Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah in sodeloval na mednarodnih simpozijih. Njegova dela so v zbirkah Generali, Umetnostne galerije Maribor, Dolenjski muzej Novo Mesto in v Galeriji Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki. Živi in ​​dela v Rodinah v Beli krajini. Je član Združenja likovnih umetnikov Dolenjske in ZDSLU. Od leta 2007 je samozaposlen v kulturnem sektorju. Pri svojem delu je purist in »prerok« nove čutnosti med avantgardo in reakcijo na drugi strani utopije, za katero si prizadeva in v kateri prepozna novo vrsto svobode na poti evolucijskega zakona, kamor nas vodi skozi svoje artefakte. Pri svojem delu ostaja vseskozi zvest lastni metodologiji dela in svojemu sistemu.

Marjeta Medved, Rojenica, 2017, les jabolke, 170 cm, premer cca 30 cm

Marjeta Medved (1982, Ljubljana) Diplomirala je leta 2009 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo pri prof. Juriju Smoletu, in je aktivna članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana. V prostoru, v katerem ustvarja in živi v sožitju z naravo, v lastni režiji proučuje politeistično staro slovansko mitologijo, ki je sicer drugače v likovnem svetu pri nas slabo raziskana, a je bogata in prepolna bajeslovnih bitij, Rojenic, Sojenic, Ajdov, Zlatorogov in drugih likov, ki jih najdemo v ljudskih pripovedkah. Podobe in oblike nastajajo pri klesanju in prihajajo neposredno izpod avtoričine roke. Podrejajo si obliko lesa, ki ga obuja k življenju in neizprosno postavi na ogled, in njene skulpture so, kot bi izhajale iz umetničinega pra-spomina ali pa iz neke primarne biti, istočasno pa so vseskozi povezane z zgodbami in liki iz preteklih obdobij, ki jih oblikuje v sodobne lesene ekspresivne skulpture. Medvedova se spoprijema tudi z likovno površino platen, ki jih polni z nanosi barve in preproste forme in na katerih zasledimo abstraktne krajine, ki pa vseskozi poudarjajo in nas opozarjajo, da jih je izdelala kiparka.

Eva Petrič, Cross- over Schlaflied, 2020, Barvna fotografija, ročno gravirana, alu-podlaga, 1/1, 120 cm x 90 cm

Eva Petrič (1983, Kranj) živi in dela med Dunajem, Ljubljano in New Yorkom, ustvarja v fotografiji, grafiki, videu, instalacijah, zvoku, performansu in literaturi. 1999–2002 visoko zahtevna raven umetniškega programa Mednarodne mature IB UNIS New York City, 2001–2002 Cooper Union School of Art, New York City (poseben program za izbrane talentirane srednješolce), 2005 diplomirala cum laude iz psihologije in vizualne umetnosti, Univerza Webster, Dunaj, 2010 magisterij (MFA) novi mediji, Transart Institute, New York – Berlin – Donavska univerza Krems, mentor Lucien Clergue za fotografijo in prof. dr. Martina Corgnati za vizualne umetnosti. Je članica v Kuenstlerhaus, Dunaj, ZEM Art Collective, članica Društva slovenskih pisateljev, PEN Club Avstrija, DLUL / ZDLUS, Bildrecht Dunaj, Likovnega društva Kranj in umetnica Galerije Mourlot, New York. Področje njenega delovanja so večmedijske instalacije, performans, video, zvok, fotografija, grafika, tekstilni asemblaži. Izpostavili bi zadnje nagrade: 2017 in 2019 Best of Ten Years, priznanje, United Solo Festival, New York, 2017 Grand Prix 6. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, 2017 izbor na Beijing International Art Biennale 2017, 2016 Srebrna medalja SNBA 2016.

Mojca Senegačnik, Kratki stiki, 2020, kolaž, 30 x 40 cm

Mojca Senegačnik (1971, Celje)je po končani srednji šoli za oblikovanje in fotografijo nadaljevala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1994 je prejela Prešernovo študentsko nagrado, leta 1995 pa je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost z diplomo prof. Dr. Emerik Bernard in prof. Dr. Tomažu Brejcu. Od leta 1996 do 2006 je imela status samostojne umetnice na področju kulture. Bila je soorganizatorka razstav v mladinskem združenju ŠUZ v Komnu in vodja različnih likovnih delavnic za otroke in odrasle. Med letoma 2014 in 2019 je občasno delala kot koordinatorka in organizatorka “Umetniških trgov” v Štanjelu in kulturnih prireditev v Komnu ter kot mentorica na različnih umetniških delavnicah. Od leta 2018 intenzivno dela na lastni produkciji in pripravlja izvirne razstavne projekte ter sodeluje na skupinskih razstavah in drugih umetniških projektih na Krasu, šele lani intenzivneje v Celju, kjer živi in ​​dela. Je članica Združenja likovnih umetnikov Celje in ZDSLU.Senegačnikova se je v zadnjem času ukvarjala s podobami iz življenja in sanj, ki so nastajale med letoma 2020 in danes in so kolaži heterogenega izvora in vplivov – nekakšen miselni in umetniško-formalni kolaž, v katerem je vsaka celota veliko več kot zgolj vsota njenega posameznika in kjer posega po svoji lastni in širši zgodovini, v katero je bila vpeta avtorica in njeni bližnji.

Brane Širca, Denar, 2015, Transfer tisk, 220 x 100 cm

Brane Širca (1971, Ljubljana) je leta 2003 diplomiral na Arthouse – Visoka šola za risanje in slikanje, pri mag. Darku Slavcu in dr. Tanji Mastnak v Ljubljani. Bil je na več študijskih potovanjih, izpopolnjevanjih in rezidencah doma in v tujini. JE soustanovitelj in predsednik Kulturno umetniškega društva VIČ ter soustanovitelj in vodja umetniške skupine S.K.U.P. Živi in ustvarjam v Ljubljani, redno razstavlja po Sloveniji in tujini, prejel je tudi nekaj priznanj in nagrad, udeležuje se številnih simpozijev in kolonij. Vodi grafične in likovne delavnice za otroke in odrasle, likovno je opremil tudi nekaj publikacij in je član DLUL in ZDSLU. Pri ustvarjanju in delih uporablja različne pristope in materiale, raziskuje različne tehnike od kiparstva, grafike do slikanja. Zanimajo ga različni vidiki človeškega življenja (serija “žičniki”), prepričanj in vrednot. Posebno je občutljiv na sedanji položaj kapitalistične družbe in njegove posledice na človeško življenje (serija “silhuete”). V seriji »denar« je raziskoval mitično in čaščeno vlogo denarja, kjer pokaže na moč kapitalizma, ki ga predstavlja denar in kako vpliva le ta na svet. Velikost umetniških del postavlja gledalca v podrejeni položaj, kjer se počuti malega in manjvrednega.

otvoritev razstave, delo