NOVICE

VABILO IN IZJAVA ZA MEDIJE ob odprtju 1. dela razstave Majski salon ZDSLU 2021 / RISBA IN KIP - KERAMIKA

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

26. Maj 2021

Slovenska tradicionalna razstava, ki jo na ogled postavljamo od leta 1909 dalje, Majski salon ZDSLU, ki je največja in za naše člane najpomembnejša razstava pri nas, je letos zasnovana večplastno in je polna korenitih sprememb osnovnega principa te najstarejše likovne manifestacije pri nas. Zasnovo za letošnjo razstavo so v Zvezi zaupali akademskemu slikarju, vizualnemu umetniku dr. h. c. Vojku Pogačarju, predsedniku Društva likovnih umetnikov Maribora. Tako je razstava posvečena kiparski keramiki, kipu, risbi, v projekt pa je vključen tudi performans. Razstavo smo razdelili na dva dela, jo razširili in bo postavljena na več lokacijah. Povrhu pa so med vabljene avtorje vključeni tudi trije avtorji iz sosednjih držav, kar je prvič, da na Salonu sodelujejo tuji umetniki.

Prvi del Majskega salona ZDSLU 2021 / RISBA IN KIP, bo posvečen razstavi umetniške KERAMIKE, ki jo bomo odprli v sredo, 25. maja, ob 19. uri v Ljubljani, v Galeriji in na Veselovem vrtu ZDSLU ter v ateljeju Maraž-Bernik, v hiši na Komenskega 8.

Drugi del Majskega salona 2021 / RISBA IN KIP, bo postavljen na več lokacijah v Kopru in ga bomo slovesno odprli v petek, 25. junija, ob 19. uri. Razstavljene bodo risbe in skulpture v razstavišču Libertas, v Galeriji Gravisi Butorai in na trgih in parkih našega največjega obalnega mesta. Razstave bodo v Kopru na ogled do 1. septembra 2021.

Večino organizacijskih bremen za organizacijo razstave KERAMIKA, letošnjega Majskega salona, je prevzela Sekcija kiparjev keramikov, ki jo vodi akademska kiparka mag. Mojca Smerdu, dolgoletna predsednica Umetniškega sveta ZDSLU. Sekcija kiparjev keramikov je poleg Sekcije ilustratorjev, med najbolj aktivnimi in organiziranimi sekcijami ZDSLU in je bila ustanovljena pred skoraj 20. leti. Med odmevnejše projekte keramikov štejemo tudi mednarodni trienale keramike UNICOM, ki bo leta 2023 že 5. po vrsti in na katerem sodeluje vedno več umetnikov iz vsega sveta.

Akademska kiparka mag. Mojca Smerdu ob postavitvi razstave v Maraž – Bernik ateljeju.

Kustosinja prvega dela Majskega salona 2021 – KERAMIKA je profesorica ALUO dr. Nadja Zgonik, ki je naredila izbor avtorjev, je avtorica postavitve razstave in je za obsežen katalog, ki bo izšel ob razstavi, med drugim zapisala: »Tokratna razstava je celovit prerez, ki nam pomaga usmeriti pogled v različnih smereh. Pokaže nam, kaj se dogaja v keramiki v opusih že uveljavljenih avtoric, ki so se v svojem delu posvetile izključno temu mediju, kako keramika izziva avtorska imena, ki zlahka prehajajo med umetnostnimi zvrstmi, in katera nova imena v zadnjem času z resnih avtorskih pozicij stopajo na prizorišče. Z demokratičnim naborom recentnih in nekaj starejših del ponuja dober pregled dogajanja na področju umetniške keramike v Sloveniji. Opazimo lahko, da se priložnosti za vpogled v tovrstno produkcijo v zadnjem času vse pogosteje vrstijo. Zasluge za to imata v veliki meri obe visokošolski instituciji Univerze v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje in Pedagoška fakulteta, kjer se je v zadnjih letih na področju izobraževanja v keramiki začelo dogajati marsikaj zanimivega. Odkritje privlačnosti tega medija pri mladih avtoricah in avtorjih je spodbudno.«

In dejstvo, da je med 26 razstavljavcev v Ljubljani, ki so iz vseh generacij, izbrana vrsta mladih drznih in zanimivih umetnikov, je dokaz, da se v Zvezo vključuje vse več mladih perspektivnih likovno vizualnih umetnikov, saj lahko na Majskem salonu, ki je stanovska društvena razstava, sodelujejo le člani ZDSLU.

Fotografski utrinki iz 1. dela razstave Majski salon ZDSLU 2021 / KIP IN RISBA – KERAMIKA

Keramični eksponati v Veselovem vrtu ZDSLU

Utrinki iz Galerije ZDSLU