2022

MAJSKI SALON: Modra črta

Največja razstava članov društva MAJSKI SALON ZDSLU 2022, letos v sodelovanju z galerijo KIBLA PORTAL v Mariboru

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

5. Maj 2022

V petek, 13. maja, smo slovesno otvorili tradicionalno letno razstavo Majski salon ZDSLU, letos na razstavišču KIBLA PORTAL. Razstava bo na ogled do 13. julija 2022.

Majski salon, ki teče skoraj neprekinjeno že od leta 1909, predstavlja tradicionalno letno razstavo članov in članic ZDSLU iz devetih regionalnih društev. Je razstava z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in prikazuje sodobno slovensko likovno produkcijo. Na letošnji razstavi na KIBLA PORTALU sodeluje 218 umetnikov in umetnic z več kot 600 likovnimi deli.

Modra nit povezuje likovne in ustvarjalne ideje, od klasičnih do novih tehnoloških medijev. Povezuje 500 let štafelajne slike z ustvarjalnim aktom v digitalnih in mešanih medijih, ki se odpira v nove likovne možnosti. Za umetnika_co, ki iz svojega ateljeja pripelje umetniško delo v svetlobo galerijskega prostora, je velik izziv, kako bo vzpostavil_a soodnos z drugimi deli na skupinski razstavi dvestodvajsetih umetnikov_c. Še večji izziv je za kuratorja_ko, ki jih postavlja v medsebojne odnose. KIBLA PORTAL v nekdanji tekstilni hali v Mariboru nudi prostor in podporo tem mnogoterim umetniškim vizijam in pristopom na drugačen način. Umetniška dela so postavljena v perspektivah vključujočega postavljanja umetnin v prostor, torej inkluzivnost raje kot ekskluzivnost – med seboj se mešajo in postavljajo v številne medsebojne dialoge, sorodnosti in nasprotovanja. Medsebojna prepletenost je osnovna ideja.

Kuratorici in kurator razstave so Aleksandra Kostič, umetnostna zgodovinarka, kuratorka in likovna kritičarka, mag. Mojca Štuhec, umetnostna zgodovinarka, ter Peter Tomaž Dobrila, kurator, producent in intermedijski umetnik.

Postavitev razstave: Aleksandra Kostič in Borut Wenzel
Avtorja fotografij: Gregor Salobir in Janez Klenovšek

Odpiralni čas razstavišča KIBLA PORTAL: pon-pet: 16h-20h za organizirane skupine tudi izven odpiralnega časa po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org

Razstava bo trajala predvidoma do 13. 7.

Vstop prost

otvoritev razstave, delo