NOVICE

Prešernova nagrada za življenjsko delo Hermanu Gvardjančiču in Prešernovega sklada Nikolaju Beeru

LJUBLJANA

7. Februar 2023

Prešernova nagrada za življenjsko delo Hermanu Gvardjančiču in Prešernovega sklada Nikolaju Beeru, dolgoletnima članoma ZDSLU

Letošnji dobitnik velike Prešernove nagrade za življenjsko delo je akademski slikar in profesor Herman Gvardjančič, dolgoletni član ZDSLU. Utemeljitev nagrade Hermanu Gvardjančiču posebej poudarja umetnikove odmevne razstave v zadnjih letih, še posebej pregledno razstavo maja 2022 v ljubljanski galeriji Bažato (Risba 1953–2022), "v kateri smo gledalci občudovali izbrane vrhunce njegove ustvarjalnosti

“Njegov opus je konsistenten in obenem raznolik, z izrazito rdečo nitjo na eni in edinstvenimi presežki na drugi strani. Kot umetnik ni nikoli izgubil kondicije in intenzivnosti in nikoli ni zapadel v površno, prazno perpetuiranje lastne preteklosti, (…) ampak je kontinuirano postajal vse boljši. V zadnjem obdobju, v svojih zrelih ustvarjalnih letih, je presenetil z novo serijo del, v kateri je na izjemen način zaokrožil svoj opus, se vrnil k lastnim izvirom in hkrati odprl popolnoma nove prostore. Svežina, ustvarjalna energija in brezkompromisna slikarska kakovost so v risbah na velikem formatu prikazale ustvarjalca, ki se kljub jasno izraženi “lokalnosti” zlahka postavlja ob bok vrhunskim dosežkom svetovne umetnosti,” so zapisali na RTV (vir: https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/velika-presernova- nagrada-za-emo-kugler-in-hermana-gvardjancica/649562)

Rodil se je v Gorenji vasi – Reteče leta 1943. Po šoli za oblikovanje je dve leti študiral na Pedagoški akademiji v Ljubljani (1963–1964), nato slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (ALU), kjer je leta 1968 diplomiral pri Maksimu Sedeju in v letu 1970 magistriral pri Zoranu Didku. Študijsko je potoval na Poljsko in v Nemčijo. Od leta 1971 je služboval po osnovnih šolah, med letoma 1987 in 1997 je bil profesor risanja in slikanja na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, od leta 1997 je bil profesor in predstojnik oddelka za risanje in slikanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada je akademski slikar Nikolaj Beer za cikel slikarskih razstav v letih 2021 in 2022: Vračanje h koreninam (Celje 2021), razstava v galeriji Insula (Izola 2022) in razstava Izbrana dela 1986–2021 (Kranj 2022)

Iz utemeljitve nagrade: “Akademsko izvrstno izšolani slikar in hkrati samoniklo elementarni ustvarjalec je z vsem svojim delom življenjsko zavezan rodni gorički pokrajini, kjer je dolgo živel in v otroštvu tudi sam pomagal pri delu na domači njivi. In prav tamkajšnja njiva je postala njegov osrednji krajinski motiv, zaznamujoč podobo neskončnega sveta; njena značilno slikovita razvihranost pa ni le optična senzacija, marveč je intenzivno dojeta skozi umetnikovo močno doživljajsko izkušnjo, ki razkriva njegov mistično prvinski odnos do zemlje in življenja” (vir: https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/velika-presernova-nagrada-za-emo-kugler-in-hermana- gvardjancica/649562)

Rojen je bil v kraju Križevci, leta 1973 pa je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrijelu Stupici. Kot svobodni umetnik živi in ustvarja v Izlakah, kjer je tudi umetniški vodja najstarejše slikarske kolonije na Slovenskem. Poglavitni vsebini njegovih del sta krajinarstvo in figuralika, organsko povezani in slogovno enotni.

Ponosni smo in iskreno čestitamo obema prejemnikova nagrade!