Majski salon 2024

OD SVETLOBE K SVETLOBI

Nagrajenci Riharda Jakopiča in Majskega salona skozi desetletja

JAKOPIČEVO SPREHAJALIŠČE, LJUBLJANA

8. Marec 2024

8. 3.-19. 4. 2024, Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli, Ljubljana

13. 3. 2024 ob 11. uri: Slovesno odprtje razstave na panojih na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli bo v MGLC Caffe Bienale, Pod turnom 3, Ljubljana. O letošnjem Majskem salonu ZDSLU bo istočasno potekala novinarska konferenca za ožje in širše javnosti ter druženje. Govorili bodo mag. Zoran Poznič in kustosi razstave Aleksander Bassin, dr. Majda Božeglav Japelj in Milena Zlatar.

Rdeča nit 125-letnega časovnega loka nekdanjega Društva slovenskih umetnikov gradi in povezuje prostore, ki so omogočili in še dandanes omogočajo predstavitve umetnikov. Sega od zasebnih salonov, izložbenih oken in sejmišč do namenskih prostorov za razstave, galerij in muzejev. Tokrat člani in članice v Galeriji na prostem razstavljajo s pomočjo medija, ki je napovedal socializacijo umetnosti in vsestransko vizualno pluralnost. V simbolnem smislu je to lok od svetlobe k svetlobi.

Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli, prostor velike simbolne vrednosti, obuja spomin na enega od velikanov slovenske umetnosti, na slikarja Riharda Jakopiča (1869–1943). Po mesecu praznika kulture, poimenovanem po pesniku Francetu Prešernu, se izriše še en pomemben mejnik: 125-letnica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. V tej Galeriji na prostem se prepletajo spomini, preteklost in sedanjost ter misel na prihodnost.

Na panojih Galerije na prostem so predstavljena dela nosilcev in nosilk najvišje stanovske nagrade Riharda Jakopiča med leti 1969 in 2023, ki so jih izbrali predstavniki Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Moderne galerije in kasneje Slovenskega društva likovnih kritikov. Za predstavitev nagrajencev in nagrajenk Majskega salona smo ocenili, da je časovna komponenta najboljši kriterij za pregledni izbor. Tako smo lahko pokazali živo utripanje sodobne in tudi že v prihodnost usmerjene likovne/vizualne ustvarjalnosti v tem časovnem okviru.

Osemdeset panojev na Jakopičevem sprehajališču nadomesti stene galerij, likovna/vizualna dela nas nagovorijo v mediju fotografije kot nadomestku obstoječih izvirnikov, tudi kot zaustavljeni trenutki drugih umetniških praks. Večina teh umetnin, delo Jakopičevih nagrajencev in prejemnikov nagrad Majskega salona, domuje v likovnih zbirkah galerij po Sloveniji. Največ jih je v Moderni galeriji v Ljubljani, druge pa so v lasti umetnikov/umetnic ali njihovih mecenov, zbiralcev. Pogosto si jih kot izbrana dela lahko ogledamo na različnih razstavah po Sloveniji, zato naj bo ogled tovrstne predstavitve opomnik o pomenu likovnih umetnikov in umetnic o njihovi ustvarjalni energiji, uvidih in dejanjih.

Lahko ugotovimo, da si prizadevajo skozi njim lastni aktivizem ter družbeno kritičnost narediti svet razumljivejši in boljši. Ne zmanjka jim poguma, niti tedaj, ko so njihova dela izpostavljena verbalnemu nasilju in celo fizičnim napadom. Zgodovinska dejstva so že zdavnaj dokazala, da morajo biti umetniki in umetnice nedotakljivi. Ne le da si zaslužijo občudovanje, prisluhnimo jim in poskušajmo razumeti njihovo sporočilo.

Obiskovalce Galerije na prostem vabimo tudi k ogledu originalnih del in jim predlagamo, naj obiščejo galerije in muzeje ter s tem prispevajo k omiki in dvigu splošne izobrazbe. Z odkupi likovnih del pa lahko za umetnike – in tudi zase – naredijo veliko dobrega in koristnega.

Kustosi: Aleksander Bassin, dr. Majda Božeglav Japelj in Milena Zlatar

otvoritev razstave