RAZSTAVA

WALK THROUGH CUBIST EUROPE

AMBASADA ČEŠKE REPUBLIKE, BEIJING

1. Julij 2022

»WALK THROUGH CUBIST EUROPE« je naslov skupinske razstave v Pekingu, ki poudarja enega od resnično evropskih kulturnih stilov, kubizem, ki je vplival na kulturni svet več kot sto let.

ZDSLU v okviru razstavnega programa že več kot desetletje aktivno sodeluje z Ministrstvom za zunanje zadeve RS. Slovensko veleposlaništvo v Pekingu je tudi tokrat ZDSLU zaprosilo za strokovno pomoč pri organizaciji in predstavitvi slovenskih slikarjev kubistov na razstavi evropskih kubistov, ki jo je ob prevzemu predsedovanja Češke Svetu EU, organiziralo Češko veleposlaništvo v Pekingu. Kustosinja ZDSLU, Olga Butinar Čeh, je izbrala dela Avgusta Černigoja (1898–1985) in uredila vse formalnosti za razstavo. Skupaj z Davorjem Kerlemom, muzejskim svetovalcem v Novogoriškem muzeju in skrbnikom Černigojevih del v Lipici, je pripravila primerne eksponate za predstavitev v Pekingu. Razstavo je spremljal tudi katalog in je bila odmeven začetek Češkega predsedovanja EU. Galerijo Avgusta Černigoja v Lipici so odprli na umetnikovo željo, že leto dni po avtorjevi smrti (1986). Sedanja postavitev umetniških del je iz leta 1987. Vseh eksponatov je 1358. Razstavljene so grafike, olja, akvareli, pasteli in objekti. Avgust Černigoj je bil umetnik, ki je pustil velik pečat v zgodovini slovenske likovne umetnosti. Bil je edini slovenski umetnik, ki je obiskoval znamenito umetniško šolo Bauhaus v Weimar-ju v Nemčiji. Zanimala sta ga tako figuralika in predmetni svet kot tudi čista abstrakcija. Bil  je utemeljitelj konstruktivizma pri nas in eden ključnih predstavnikov zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti, ki ga štejemo tudi med kubiste. Za svoje delo je leta 1976 prejel Prešernovo nagrado, najvišje nacionalno priznanje za umetnost.

Nekaj utrinkov iz razstave:

Avgust Černigoj, Napis pod razglednicami – fotografijami, kostumske in karakterne študije za predstave Šentjakobskega Ljudskega odra, pomlad-poletje 1926

Avgust Černigoj, Brez naslova, 1967, flomaster in akvarel na papirju, signirano in datirano desno spodaj, 33 x 22 cm.