Aleš Sedmak

Poljudnoznanstvena ilustracija in »BLACK BOX«

Galerija ZDSLU in Video galerija KLET

23. November 2023

Škocjanske jame, risba, digitalno obarvana, 2014

Vabimo vas na odprtje jesenske razstave v Galeriji ZDSLU in v Video galeriji KLET akademskega slikarja Aleša Sedmaka: Poljudnoznanstvena ilustracija in “Black Box”, v četrtek, 23. novembra 2023 ob 18. uri. Kustosinja razstave bo Olga Butinar Čeh. Razstavili bomo ilustracije iz slikarjevega bogatega opusa in knjigo »Žuželke od blizu« za slepe in slabo videče. Razstava bo namenjena širšim javnostim in tudi šolski mladini in bo na ogled do konca decembra 2023. Razstava je nastala v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran.

Pri tokratni predstavitvi avtorjevega opusa se bomo v glavnem poglobili in osredotočili v njegov ilustratorski ciklus in tako osvetlili obširen nabor nastalih umetnin, saj je pomemben predstavnik slovenske sodobne umetnosti in ilustracije z izdanimi 373 knjigami. Sedmak dela kot ilustrator že skoraj pol stoletja, saj se je začel z ilustriranjem knjig in znanstvene literature, ukvarjati takoj po zaključku akademije. Ob vprašanju: »Zakaj se je intenzivno posvečal ilustraciji?«, je avtor dejal, da na samem začetku predvsem, ker je le ta prinašala stalen vir dohodka, kar pri slikarstvu ni primerljivo. A kasneje, ko je vse več delal na tem zahtevnem področju, je ugotovil, da je to zvrst, ki ji bo ostal zvest za vedno. Predvsem ga je ta likovna zvrst pritegnila zato, ker je izdelava ilustracij povezana z nenehnim študijem, branjem leposlovnih in znanstvenih knjig, spoznavanjem sveta in njegovih vsebin, kot tudi sledenjem naravi, znanosti in kulturi.

Posveča se predvsem poljudnoznanstveni ilustraciji, ki je imela v preteklosti in ima še danes, navkljub vsem neizmernim možnostim post digitalne dobe, izreden pomen, tako v znanosti kot v umetnosti. Avtor vseskozi uspeva in zna svojo sposobnost opazovanja narave, družbe, njenih tehničnih in znanstvenih dosežkov, na najboljši način povezati z umetniškim ustvarjanjem. Njegovo delo se vseskozi opira na opazovanje in raziskovanje različnih področij, ki jih obdeluje in njegove ilustracije so v znanstvenih učbenikih vključene v besedila, ki jih je mogoče jasno podati le s slikami, na primer v geografskih učbenikih, v arheoloških publikacijah, anatomske ilustracije, v knjigah o rastlinah, zeliščih ali v tehničnih opisih.

Aleš Sedmak, Atlas Slovenije, MK

Ob Sedmakovem široko zastavljenem delu, je njegov prijatelj, filozof in likovni kritik Andrej Medved, ki je spremljal avtorja večji del njegovega ustvarjanja, med drugim tudi napisal: »Sedmakove podobe so v resnici prav vprašanje in spraševanje o poslanstvu umetnine v sodobnem svetu. Slike so vlepljene v prostor, po prostoru, ki je nekoč predstavljal notranje slikovno polje; prostor, ki ga dejansko ni, ki je v sodobni ustvarjalnosti zmanjkal.« Morda nam bo uspelo s pregledno razstavo v Obalnih galerijah v Piranu in z našo predstavitvijo poljudnoznanstvenih ilustracij ter knjige za slepe in slabo videče na Komenskega 8, vsaj nekoliko osvetliti in predstaviti bogat opus mojstra, ki neumorno ustvarja in dela na področju likovno vizualne umetnosti.

O svojem pomembnem delu, katerega del bomo predstavili v »Black Box-u« v Video galeriji Klet, je sam avtor Aleš Sedmak med drugim dejal: »Nekoliko drugačna oblika knjižne ilustracije je predstavljena v moji knjigi »Žuželke od blizu«, ki je narejena z grafikami v visokem tisku, kjer je k razlagi dodana še Braillova pisava in je namenjena slepim in slabo videčim. Že od nekdaj ima vse ustvarjalno delo s katerim se ukvarjam, skupni imenovalec, le-ta pa nosi v sebi različne umetniške zvrsti, kjer skušam s kreativnimi industrijami, s katerimi povezujem okolje, naravo, družbo in univerzum, odpreti želim ljudem čutni sistem, da začnemo znova z lastnimi čutili spoznavati in zaznavati svet. Pomen mojega dela in delavnic je kreativni proces, kjer z umetniškega zornega kota skozi umetnost in z ustvarjanjem, kompleksno pogledamo na naravo in njene procese, ekologijo in naše okolje, na medčloveške odnose in na psihološko stanje družbe v celoti v času, ki ni naklonjen morali, etiki, estetiki in lepoti. Škoda bi bilo, če bi z besedami želeli povedati, kar nam povedo slike, kipi, risbe, grafike in druge zvrsti v umetnosti, saj so le te prešibke in prerevne, da bi z njimi lahko opisali, vse tisto, kar v sebi nosijo umetnine. Narava, gledana univerzalno, je del nas in nam pomaga, da razumemo »kaj pomeni biti človek«. Zagotovo s kreativnimi in ustvarjalnimi delavnicami, ki jih izvajam v Kaverljagu, izboljšamo življenje družbi, lokalni skupnosti, s stresom preobremenjenim ljudem vseh generacij, predvsem pa tudi marginalnim stigmatiziranim skupinam, kot so npr. slepi. Prebivalcem okoli nas želimo skozi kreativno umetnost, približati utrip časa in »zvoke« narave, pozitivno želimo napolniti ves naš senzualni svet, da ljudje vidijo, kar gledajo in da slišijo kar poslušajo in da se zavedajo, kako krhko je naše sobivanje na planetu Zemlja.«

Aleš Sedmak je bil rojen 6. januarja 1952 v Postojni. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo pri prof. Janezu Berniku in prof. Andreju Jemcu. Leta 1976 je bil štiri mesece na študijskem potovanju v ZDA in 1980 je na akademiji diplomiral pri prof. Jemcu. Deluje kot slikar, grafik, grafični oblikovalec, ilustrator in pedagog. Ukvarja se s pedagoškim delom za ilustracijo, kjer sodeluje z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je vodja mednarodnega projekta Kaverljag, ki poteka že od leta 1998 v njegovem ateljeju. To so delavnice za študente Ljubljanske in Evropskih likovnih akademij (vključenih v program CEPUS – Central European Exchange Program for University Studies), kjer se predvsem ukvarjajo z znanstveno ilustracijo s poudarkom na ekologiji. Od 1990 do 2023 je z njegovimi ilustracijami izšlo 373 knjig, (178 učbenikov, 106 delovnih zvezkov, 25 katalogov, 17 priročnikov in 8 slovarjev), s področja geografije, biologije in družbenih ved. Poleg naravoslovnih ilustracij in zahtevnih vsebinskih zemljevidov (Atlas Slovenije za osnovne in srednje šole), je odmeven njegov projekt za slepe in slabovidne Žuželke od blizu (2012), kjer so predstavljene v trodimenzionalnih ilustracijah žuželke, ki so premajhne za dotikanje, v knjigi pa so nazorno taktilno prikazane slepim in slabovidnim. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja. Izbor nekaterih nagrad iz področja ilustracije: Valvasorjevo priznanje za ilustracije pri projektu Rimljani – steklo, glina, kamen (2005), Posebno priznanje, 10. Slovenskem bienalu ilustracije Ljubljana (2012), Delovna štipendija iz naslova knjižničnega nadomestila za področje ilustracije in fotografije v kategoriji za vrhunske ustvarjalce (2009, 2014). Poleg številnih samostojnih in skupinskih razstav doma in v svetu, je med drugim redno razstavljal na Slovenskem bienalu ilustracije v Ljubljani in na Mednarodnem bienalu ilustracije, BIB v Bratislavi. Od 6.12.2011 do 2021 je bil predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, kjer je veliko prispeval k posodobitvam delovanja in k promociji ter razstavljanju članov Zveze v mednarodnem prostoru. Sedaj deluje na Zvezi kot podpredsednik. Svoja dela ima v zbirkah Splošne plovbe Piran, Luke Koper, Banka Intesa Sanpaolo, OMV Slovenija in v privatni zbirki Mrpfy, Michigan, ZDA. Sodeloval je na številnih simpozijih in likovnih kolonijah doma in v tujini. Živi in dela v Kaverljagu pod Padno v Istri.