NOVICE

Pismo predsednika ZDSLU

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

28. Marec 2024

26. 3. 2024 je ZDSLU v Veliki sejni sobi Ministrstva za kulturo RS imel volilni Občni zbor.

Drage kolegice in kolegi, delegatke in delegati, dragi stanovski člani ZDSLU,

Najprej mi dovolite, da se vsem iskreno zahvalim za izjemno podporo na volitvah, ki ste mi jo dali in za zaupanje, ki ga imate v moje delo. Hvala! V veliko in dodatno spodbudo mi je bilo naše srečanje na Občnem zboru, ki je bil nabit s pozitivno energijo in prijateljstvom med nami. Vidim, da številni verjamemo v našo moč in ustvarjalno energijo umetnic in umetnikov, stanovskih članic in članov ZDSLU, ki skupaj delamo dobro in plujemo naprej na tej naši, 125 letni ladji ZDSLU. Zbrani smo iz vseh devetih likovnih regionalnih društev, kar še dodatno šteje, smo enkratna skupina posameznikov vseh generacij in vseh likovno vizualnih zvrsti, ki gradimo čvrsto večplastno osnovo in pot naše širše kulture in dvigujemo nivo naši družbi. Četudi le ta marsikdaj spregleda naše delo in kvalitete in morda ne ceni dovolj našega potenciala, mi ne pozabimo na pomen lastnega poslanstva in delamo še bolje, še več in smo še močneje povezani med seboj. Naš jezik je likovna umetnost, ki širi krila, leti vse više in više ter se ne ozira na delovne pogoje, ki nas zagotovo zavirajo, da ne naredimo še večjih ustvarjalnih presežkov. In pomembno je, da se vsi, ki smo vključeni v Zvezo, zavedamo, da pripadamo društvu, kjer spoštujemo delo slehernega stanovskega člana, društvu, ki se vsestransko trudi pomagati umetnikom na vseh koncih in krajih in na vseh nivojih. Dobro je, da smo praktično že na pragu enega izmed naših ciljev, da si bomo lahko preko že ustanovljene avtorske agencije SVA tudi finančno vsaj malo opomogli, in da smo edini, ki vztrajno orjemo ledino in uspešno predstavljamo naše umetnike in njihova dela preko meja. Prav tako se tudi na vseh nivojih aktivno naprezamo za dodatno finančno podporo našemu delu. Pozitivno in tudi žal negativno, nas vseh devet regionalnih društev spleta in povezuje v močno Zvezo, v katero zaupamo in za katero se bomo vsi trudili, da presežemo sami sebe in jo še naprej peljemo po pravih tirnicah na pravi poti.

Še posebej pa čestitam vsem trem podpredsednikom, Vladimirju Bačiču, Marku Glavaču in Alešu Sedmaku, ki ste bili prav tako enoglasno izvoljeni in se vam ob enem zahvaljujem za vašo pripravljenosti dela za skupno dobro.

Vsem želim tudi vesele Velikonočne praznike, ki so del naše nesnovne kulturne dediščine in kot so že naši predniki v preteklosti slavili praznovanje prihoda pomladi in novega življenja, slavimo to še naprej.

Lep pozdrav,
Zoran Poznič