VIA NEGATIVA KRISTINA ALEKSOVA: SRCE - SOLO PERFORMANS

24. 6. 2019

Petek, 28. junij 2019, ob 20. uri, Skriti Veselov vrt ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana

Kristina Aleksova,
rojena v Ljubljani 1984 je performerka, baletna plesalka, koreografinja in avtorica različnih performativnih akcij. Po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, je bila dolgoletna članica baletnega ansambla ljubljanske opere, kjer je poleg večjih in manjšh vlog ustvarila daljšo avtorsko koreografsko delo Otroci iz roba resničnosti, ter plesno inštalacijo Globina (po)gleda. Za eno sezono se je pridružila plesnemu teatru opere v Gradcu. Po vrnitvi v Ljubljano, pa je kmalu zapustila operno baletno hišo, v želji, da poglobljeno raziskuje in ustvarja na področju performativnih praks in gledališča v najširšem smislu. Zdaj deluje kot samostojna umetnica ter sodeluje s posamezniki (Olja Grubić, Živa Petrič, Fernando Troya) in različnimi kolektivi na področju sodobnih performativnih praks (Via Negativa in Hupa Brajdič).

VIA NEGATIVA povezuje ustvarjalce, ki hodijo po robu raznorodnih uprizoritvenih praks, prestopajo njihove meje in jih znova integrirajo v polju nepričakovanega, nezaznamovanega in nekonvencionalnega uprizarjanja. Je platforma za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti. Osredotoča se na raziskavo in snovanje različnih strategij scenskega uprizarjanja, s poudarkom na etiki in živosti uprizoritvenih praks, postopkov in žanrov. Ukvarja se s produkcijo sodobne scenske umetnosti, organizacijo delavnic in izobraževanja v obliki laboratorijskega dela v programu VN Lab. VN vztraja na uprizarjanju s stališčem, ki zavestno radikalizira in relativizira lastno pozicijo s samoironijo in humorjem. Razvija kolektivne postopke ustvarjanja in vztraja na individualnem prevzemanju avtorske odgovornosti. Izvedbene strategije so zelo različne: performans, teater, ples, predavanje, radikalne telesne prakse, video dela, galerijski projekti. VN pod umetniškim vodstvom režiserja Bojana Jablanovca deluje od leta 2002.

Srce. Organ, ki ogreje vse, tudi brezsrčne. Simbol, ki prenese vse, tudi življenje v kletki. Fibrilira, ko hrepeni. Hipertrofira v vročici poletne noči. Razgaljeno srce na vrtni zabavi za zveste prijatelje. Pod rdečimi češnjami na mehki travi slavi konce in nove začetke.

USTVARJALCI
Avtorica in izvajalka: Kristina Aleksova
Umetniško vodstvo: Bojan Jablanovec
Izvršna produkcija in mediatizacija: Sara Horžen

Glas: Ivan Lotrič
Kostum in rekviziti: Olja Grubić
Oblikovanje luči: sonda7
Zvok: Tomaž Grom
Izbor glasbe: Kristina Aleksova
Svetovanje: Alja Bulič
Produkcija: Via Negativa
Producentka: Špela Trošt
Programska podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

Število gledalcev je omejeno, zato so obvezne rezervacije na info@vntheatre.com

 

18. razstava iz cikla Okno k sosedu - Metka Pepelnak in Vojko Pogačar

17. 6. 2019

Metka Pepelnak: Solve et Coagula, slikarstvo

Kot številni sodobni mladi likovni umetniki tudi slikarka Pepelnakova razvija, raziskuje in ubira številne  nove poti in se pri tem pogosto ustavlja na področju konceptualne likovno vizualne umetnosti. Pri svojem ustvarjanju se je s pravo raziskovalno slo, kot umetnica in oblikovalka, podala na področje tehnologije reciklaže, predelave, izdelave in umetniškega oblikovanja papirja. Je edina v Sloveniji, ki se ustvarjalno ukvarja s tem in ki ji to delo ni le kratkotrajni ekskurz, temveč se že leta kontinuirano spopada s fenomenom »papir«.


Detajl, HOLOGRAM /Hologramm, Cikel/ Zyklus - Solve et Coagula, 2016, recikliran papir, bombažna in zlata nit/ Recyclingpapier, Baumwoll- und Goldfaden, 87 x 87 cm

Pri tem njenem delu ji je močno prisluhnila tujina, kjer redno posega po priznanjih, medaljah in nagradah. Pri delu pomeni avtorici papir samostojni predmet ustvarjanja, pri oblikovanju le-tega, pa nastajajo konceptualno zasnovani projekti in artefakti. Ti so večnamensko povezani v likovno površino kot matrice za grafične liste, kot slike v okvirjih ali kot specifični kiparski artefakti, ki živijo samostojno življenje in so neke vrste vmesni člen na ustvarjalni poti med kipom in sliko. Papir, ki ga avtorica sama reciklažno izdeluje, že sam po sebi pogosto v svoji notranjosti nosi bogato zgodbo neke preteklosti in številna sporočila. Kot sredstvo in nosilec umetniškega procesa je ob enem papir likovno orodje in  glavna ikonografska nota celotnega opusa Pepelnakove. Je identiteta njenega individualnega likovnega jezika.


Detajl, Triptih - E.A. MIKRO IN MAKROKOZMOS I., 2017

Metka Pepelnak, profesorica likovne umetnosti je bila rojena leta 1966. Leta  2002  je zaključila študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Diplomirala je iz slikarstva pri akademskem slikarju Zdenku Huzjanu in akademskem grafiku Črtomirju Frelihu. Od zaključka študija deluje kot samostojna kulturna ustvarjalka na področju oblikovanja, slikarstva in grafike. V obdobju zadnjih petih let je imela več samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini. Leta 2016 je predstavljala svoja dela na samostojnih razstavah: »Solve et Coaguala« v Cite Internatonale des Arts v Parizu, »Gnoj je zlato in zlato je gnoj« 2012 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ter na »Mesecu oblikovanja« 2014 v Tiskarni Mladinska knjiga v Ljubljani. Svoja dela je avtorica v zadnjem obdobju razstavljala še v Tajvanu, Kitajski, Srbiji, Izraelu, Bolgariji, Tasmaniji, Braziliji, Čilu, Združenih državah Amerike, Italiji, Nemčiji, Južni Koreji, Avstriji, Franciji (Parizu), kjer se je tudi študijsko izpopolnjevala. Leta 2016 je prejela posebno pohvalo na X. natečaju za grafiko EX -YU,  Beograd v Srbiji za delo »Peace I.«, 2015 častno priznanje Amateras  Annual mini paper art exhibition, Sofija, Bolgarija za dela »Flower I.,II., in Golden Idria Lace«. Del njene grafike je bil izbran za naslovni plakat mednarodne selekcionirane skupinske razstave »International Biennal ECO - Sublime« Taiwan (R.O.C.) 2017. Pepelnakova je aktivna članica ZDSLU, DLUL in mednarodnega združenja IAPMA - »International Association of Hand Papermakers and Paper Artists«.

 

Vojko Pogačar: Sem tu….?, oblikovanje


Avtoportret iz cikla Sem tu…?, voščeni model utrjen s platnom, poslikan z enkavstiko in z epoxi zaščito, 2005, 25 x 27x 10 cm

Akademski slikar, grafik in oblikovalec dr.h.c. Vojko Pogačar, je ena pomembnejših izredno posebnih, kompleksnih in vsestranskih osebnosti sodobne slovenske likovno vizualne umetnosti. Večplastni, v prihodnost orientirani likovno vizualni ustvarjalec, pedagog in teoretik, nadvse ceni univerzalnost. Sodeloval je s člani skupine OHO, bil aktiven pri študentskih nemirih leta 1968. Njegovo področje delovanja in raziskovanja likovnosti je široko avantgardno zastavljeno, z delom raziskav je pa posegal celo na polje medicinskih vsadkov. Njegov največji vzor pa je renesančni umetnik Leonardo Da Vinci. Je močno filozofsko orientiran avtor in se nenehno preizprašuje ter raziskuje probleme stroke, ki ji je zapisan. Vseskozi ga vznemirjajo neustaljene in neprehojene poti likovnega raziskovanja, kjer išče številne odgovore. Zanj so likovni zapisi predmetov in preprosta vidna zaznava, ki je sicer splošno razumljiva, premalo. Pri svojem ustvarjalnem in raziskovalnem procesu se vseskozi ukvarja z metamorfozami in iskanji, ki vodijo do esencialnega likovnega jezika, tako na področju slikarstva, kiparstva, oblikovanja ali konceptualne umetnosti post digitalne dobe. Njegova pot pelje proč od hedonistične zaznave in preprostih užitkov v formi ali vsebini. Verjame, da sodobna tehnologija, ki nam ponuja skoraj neomejene možnosti, daje človeku priliko, da znova postane univerzalen (morda kot v renesansi).


Cikel Snežni dotiki, plastofil, epoxi , 1979 – 2019, 15 x 12 x 12,5 cm

Vojko Pogačar je bil rojen 1950 v Krškem. 1973 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Maksimu Sedeju. Deluje kot slikar, grafik, računalniški ustvarjalec, grafični in industrijski oblikovalec, pedagog, likovni teoretik in proučuje barvno teorijo. V svoji karieri je imel več kot 90 samostojnih in več kot 160 skupinskih razstav, med njimi številne na velikih mednarodnih razstavah, ki so bile podvržene strogi selekciji. Poleg ostalih likovnih manifestacij in festivalov je med drugim dvakrat sodeloval na najpomembnejšem svetovnem festivalu novomedijske umetnosti Prix Ars Electronica v Linzu (Avstrija), večkrat na Mednarodnem bienalu industrijskega oblikovanja BIO v Ljubljani in na svetovnih bienalih in trienalih posvečenih grafiki ter ob tem prejel številna priznanja in nagrade, doma in po svetu. Del svojega ustvarjalnega časa je preživel v tujini, kjer se je vključeval v pomembna združenja, med leti 1993 do 1997 član združenja likovnih umetnikov Paris – Belleville, član umetniške skupine 3H30, Paris – Bordeaux, član umetniške skupine AntArtika, 2000 je pridobil PPUD - priznanje pomembnih umetniški del s področja industrijskega oblikovanja na ALUO-Ljubljana, leta 2000 je prejel naziv docent in 2010 naziv izredni profesor na Univerzi v Mariboru in predaval na Fakulteti za strojništvo in Fakulteti FGPA za arhitekturo. 2016 prejel Častni doktorat Univerze v Mariboru za prispevek k ustanovitvi in za razvoj študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov (Product design) na Univerzi v Mariboru. 2010 postal predsednik Slovenskega združenja za barve, od leta 2014 je njegov podpredsednik. 2019 je postal predsednik DLUM in podpredsednik Zveze društev Slovenskih likovnih umetnikov ZDSLU, kjer se je aktivno vključil v delovanje Zveze.

Otvoritev razstave bo v torek, 18. junija 2019, v razstavnih prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu, Radetzkystraße 26, Avstrija.

Na ogled do septembra 2019.

 

Razstava Likovni svet Alenke Gerlovič. Makedonski cikel v SEM

06. 6. 2019

V Slovenskem etnografskem muzeju bodo v sredo, 12. junija, ob 12. uri slovesno odprli razstavo z naslovom Likovni svet Alenke Gerlovič. Makedonski cikel v SEM.
Z razstavo se SEM pridružuje obeleževanju 100. obletnice rojstva akademske slikarke, umetnice in kulturnice. Zbirka, ki jo je umetnica SEM podarila leta 2003, obsega 90 risb različnih formatov v različnih tehnikah (rjava, črna in rdeča kreda, trstika / tuš, pero / tuš, čopič / tuš in svinčnik), 10 akvarelov in 250 fotografij. Ustvarila jih je na obiskih Makedonije med letoma 1953 in 1957.

Razstava bo na ogled do 8. septembra 2019.

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64

Ostale novice


Razstava Anamari Hrup in Nine Čelhar

Več>>


Sekcija za video in medijsko umetnost ZDSLU: Zamisli in zasnove

Več>>


Izjava za javnost ob podelitvi nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2015

Več>>