RAZPIS

Mladi 24

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

19. Marec 2024

mladi24_profilna_hires

V mesecu maju bomo v Galeriji ZDSLU, na že tradicionalni letni razstavi, predstavili mlade ustvarjalce do 35. leta, člane naših regionalnih društev, ki ustvarjajo na vseh področjih likovno vizualne umetnosti. Vabilo na skupno razstavo naslavljamo tudi na vse tiste mlade umetnike, ki še niso člani ZDSLU, pa bi si to želeli postati.

V sklopu razstav mladih avtorjev k sodelovanju vabimo predvsem tiste ustvarjalce, ki so šele na začetku svoje ustvarjalne poti in zato pogosto nimajo možnosti, da bi svoja umetniška dela predstavili širši javnosti. Letošnja razstava ima naslov »Svežina in moč umetnosti: Odsevi družbe«.

Avtorji imajo popolno svobodo na področju tematik, vsebin in tehnik in se lahko prijavijo z enim likovno vizualnim delom po lastni izbiri, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Tekom razstave bomo na temo razstave posneli tudi dokumentarni film. Kustosinja tokratne razstave je umetnostna zgodovinarka Doroteja Kotnik, ki bo opravila izbor prijavljenih avtorjev in razstavo izbranih eksponatov. O prihajajoči razstavi je zapisala sledeče:

»Menim, da je družbena kritika v umetniških delih mlajše generacije umetnikov še kako pomembna, ni nujno, da je opazna na prvo žogo, velikokrat je lahko subtilno zapakirana v vizualni umetnosti. Zakaj je pomembno sporočilo, ki nam ga lansirajo umetniki mlajše generacije; zato, ker postavijo ogledalo naši družbi in nam samim. Menim, da so umetniki redka in ogrožena vrsta, še kako vredna ohranjanja, saj so senzibilni do aktualnega dogajanja v naši sodobni družbi, ki ga uspejo subtilno vključiti v svoja umetniška dela. Pravzaprav nam preko vizualnih sporočil, včasih izčiščenih form ponujajo krhek del sebe. Cilj vsakega posameznika je spodbujati sebe in druge, predvsem mlade, k izražanju svojega mnenja, saj so ta pogosto neslišana in odrinjena na stran, velikokrat ostanejo neizrečena. Kot družba težimo k spremembam in umetnost je pravo orodje, da smo slišani in opaženi. Pozivam vas, da s svojo umetnostjo izrazite svoja prepričanja, vrednote, želje k spremembi in odprete vrata zaprtim idejam in neizrečenim besedam, ki jih morda nismo še slišali, zaznali in ponotranjili. Vrnimo umetnosti moč, da smo lahko preko nje slišani in videni«.

Odprtje razstave bo v četrtek, 9. maja 2024 ob 18. uri, razstava pa bo na ogled do srede, 5. junija 2024.

Prijava mora vsebovati:

  • 1. kratek posodobljen življenjepis (600 znakov s presledki);
  • 2. reprodukcijo dela za razstavo, opremljeno z vsemi podatki, oziroma kvalitetno fotografijo (.JPG format in 300 dpi);
  • Kratek koncept poslanega dela.


Razpis začne teči z današnjim dnem, 19. 3. 2024 in bo odprt za prijave do petka, 12. 4. 2024. Prijavo z naslovom: (IME, PRIIMEK), RAZPIS ZA MLADE 2024, pošljite na elektronski naslov: zdslu@zveza-dslu.si.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na zgornjem elektronskem naslovu ali pri Petri Kosi, Vodji projektov ZDSLU, na e-naslovu: petra.kosi@zdslu.si ali na telefonski številki 051 305 033.