Ne zamudite likovno vizualnega performansa Eve Petrič "Eden Transplanted"

04. 9. 2018

Eva Petrič: Eden Transplanted, likovno vizualni performans: sreda, 5. september 2018 ob 20.30, Veselov vrt ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana

Likovno vizualna umetnica Eva Petrič me je s svojim delom in močno voljo ter željo: doseči nekaj velikega, resnično vedno znova presenetila in impresionirala. Čeprav je še mlada, je njena ustvarjalna pot zavidljiva, dolga in uspešna. Avtorica je v svetu umetnosti vizionarka, ki ima neizmerno ljubezen do življenja in lepote ter prijaznost do slehernega, kar je ob enem moč, ki ji odpira pri ustvarjanju v prihodnosti nove horizonte in perspektive. V svojih performansih pogumno na ogled postavi sebe in dovoli, da jo spremljamo pri večnih iskanjih odgovorov o življenju, o pomenu našega obstoja, o brezmejnosti univerzuma in o umetnosti, s katero je že od nekdaj tesno povezana. In verjetno so ravno čuteči umetniki, ki pójejo kot tenke strune pri sleherni spremembi, tisti, ki ponudijo odgovore na številna vprašanja, na katera odgovorov ne poznamo. (Olga Butinar Čeh)

Eva Petrič je večmedijska umetnica, ki ustvarja med Dunajem, Ljubljano in New Yorkom v fotografiji, videu, instalacijah, zvoku, performansu in pisanju. V tokratnem performansu se Petričeva sprašuje: »Bi bilo naše srce mogoče presaditi na drug planet? To je ena od tem mojega performansa Eden transplanted – transplantiranja raja in mitohondrijske Eve na drug planet, ko bi razmere za življenje na našem planetu postale neznosne. Raj na Zemlji se ni začel ali končal z Evo. Mitohondrijska Eva, prisotna v vsakem posamezniku, v performansu išče nov dom za človeštvo, ki zaradi podnebnih sprememb nima več prihodnosti na Zemlji. Prepleten z videoprojekcijo v čipkasti instalaciji performas predstavlja Evo kot  prvo primer presaditve človeških organov in prenosa ideja mitohondrijske Eve v vesolje.«

Eva Petrič: Tree of life, pozitiv človeškega srca

Projekt je tretji povrsti in zadnji v seriji likovno glasbenih in video performansov na Veselovem vrtu ZDSLU imenovanem "Skritivi Veselov vrt - Shajališče umetnosti in kulture v Ljubljani", ki smo jih organizirali letošnje poletje s podporo Mestne občine Ljubljana, kjer smo bili izbrani na javnem natečaju.

Eva Petrič, www.evapetric.com, je bila rojena 1983 v Sloveniji, ustvarja v Ljubljani, Slovenija, na Dunaju, Avstrija, in v New Yorku, ZDA, v fotografiji, videu, instalacijah, performansu in literaturi. Leta 2005 je diplomirala na psihologiji in vizualni umetnosti na univerzi Webster na Dunaju, in 2010 je magistrirala iz novih medijev na Transart Institute Berlin/Danube University Krems. Predstavlja jo galerija Mourlot New York.

 Eva Petrič: Eden Transplanted, Linhartova dvorana CD, 2017

Lani je k številnim priznanjem (nagrada Čižek za Naj-digič  2006, Ljubljana; med izbor slov. um. kritikov febr. 2008; umetnica meseca Art Lab, Dunaj, junij 2008; štipendija švicarske fondacije Vordemberge-Gildewart leta 2010; KH Pfann Ohmann Preis, Dunaj 2011; K3 International short film festival Ljubljana 2012; finalist ID-Consoni public intervention Sondika 2012, Španija; izbor BIAB bienale 2012 in 2015, Peking; 2013 Hongkong Art Walk;  2011 IPCNY; Display of the century ACF New York, 2015; izbor v Eligius Schmuckpreis 2016, Avstrija; nagrada Kunstlitfasssaulen, Salzburg, 2016; priznanje 5. Lik. Festivala Kranj 2016; srebrni medalji za fotografijo SNBA 2016 v Parizu je 2017 dodala še Grand Prix 6. Mednarodnega festivala likovne umetnosti v Kranju, Best Performance Art Award na United Solo Festival v New Yorku in Red Carpet Tribute Art Award 2017 na Dunaju.

Njena dela so bila prikazana na več kot 40 samostojnih in prek 60 skupinskih razstavah v Sloveniji, Argentini, Avstriji, na Danskem, Filipinih, v Grčiji, na Hrvaškem, v Italiji, Makedoniji, Mehiki, Nemčiji, na Poljskem, v Srbiji, Turčiji in ZDA.

19. septembra bo odprtje njene samostojne razstave Webchain na Dunaju v Galeriji ARCC.art Open Space, kjer bo razstavila najnovejša dela iz zadnjih dveh let (razstava bo na ogled do 31. oktobra).

 

 

Kmalu odprtje 1. festivala 4´33

28. 8. 2018

PO VSEJ LJUBLJANI SE BODO V PETEK, 31. AVGUSTA 2018 ZVRSTILI DOGODKI V OKVIRU 1. FESTIVALA 4´33, ki ga organizira Sekcija kiparjev in umetnikov, ki deluje v javnem prostoru pri Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov. Vljudno vas vabimo na potepanje po 1. Festivalu 4´33, ki ga, letos prvič po Ljubljani organizira Sekcija kiparjev in umetnikov, ki deluje v javnem prostoru pri Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov, po idejni zasnovi predsednika Sekcije, kiparja Zorana Srdića Janežiča.

Podrobnejše informacije o festivalu najdete na spletni strani:

https://odprti-ateljeji.umetnostvjavnemprostoru.si/, https://odprti-ateljeji.umetnostvjavnemprostoru.si/kdo-smo/.

Boštjan Drinovec

Sekcija kiparjev in umetnikov, ki deluje v javnem prostoru pri ZDSLU, ki jo vodi kipar Zoran Srdić Janežič,  začenja širše zasnovan pilotski likovno vizualni projekt Festival 4'33, prvič letos skupaj z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana in še z nekaterimi drugimi kulturnimi organizacijami. Objavljen je bil  interni razpis za člane ZDSLU, letos poskusno z DLUL, za sodelovanje pri Festivalu 4'33''. Želimo razviti platformo, preko katere se bodo predstavljali  umetniki različnih področij, z različnimi oblikami sodobnega umetniškega izražanja in ustvarjanja(od filma, glasbe, uprizoritvenih umetnosti do širokega spektra vizualne umetnosti: videa, kipov, instalacij, slik, fotografij, grafik do grafičnega oblikovanja ter arhitekture).

Festival bo na ogled in bo javno potekal v petek 31. avgusta po raznih lokacijah v Ljubljani. Ljubljano smo izbrali kot prvo lokacijo za izvedbo festivala, predvsem zato, ker začenjamo s projektom na novo in bo zaradi lažje organizacije  delo enostavneje in z ozirom na to, ker je projekt še na začetku svoje poti, ga bomo v Ljubljani tudi lažje izvedli. V Sekciji kiparjev ... intenzivno delajo in se trudijo, da bodo v prihodnje Festivalu 4'33'' odpirali javni prostor v vseh ostalih slovenskih regijah in v okviru ostalih lokalnih regionalnih društev ZDSLU. Pri projektu lahko sodelujejo in se prijavijo tudi nečlani ZDSLU.K Festivalu 4'33'' smo povabili  vse tiste  umetnike, letos s področja Ljubljane, ki želijo javnosti pokazati in predstaviti  svojo produkcijo v odprtih ateljejih, oziroma želijo izvesti umetniško delo (site specific, performans ...) v javnem prostoru, v galerijah in drugih javnih prostorih kot so prodajalne, kavarne, ulice, ipd.

Goran Medjugorac

Pri projektu Festival 4'33 so osnovna področja pri katerih lahko umetniki sodelujejo odprti ateljeji, razstave in intervencije v javnem prostoru. Pred začetkom festivala bo izdan orientacijski zemljevid dogajanj po Ljubljani.

 

 

Odprtje razstave Alenke Vidrgar ob koncertu Slovenskega tolkalnega projekta

13. 8. 2018

V četrtek, 23. avgusta 2018 vas ob 19. uri, vabimo v Galerijo ZDSLU na kiparsko glasbeni performans ZVEN KAMNA, ki bo po uspešnem gostovanju letos spomladi v BV galeriji v Celovcu, prvič predstavljen v Sloveniji in na katerem bodo na kamnitih glasbilih, zvenečih skulpturah akademske kiparke mag. ALENKE VIDRGAR, ki že več kot tri desetletja na področju kiparstva zaznamuje slovenski kulturni prostor, glasbeniki tolkalci SLOVENSKEGA TOLKALNEGA PROJEKTA Matevž Bajde, Franci Krevh in Franc Kosem izvajali skladbo Prebujenja, komponista Tilna Slakana. Na performansu bo predstavljena tudi pesem Jakoba Barbo.

Alenka Vidrgar in Slovenski tolkalni projekt

ZVENEČI KAMNI so glasbeno kiparski projekt, ki je nastal s sodelovanjem Slovenskega tolkalnega projekta in Alenke Vidrgar. Kamen ni samo estetski oz. vizualni element, niti ni samo izvor zvoka; je vizualno zvočna sinergija.

Kiparka in tolkalci so raziskovali; veliko časa so preživeli v kamnolomih in ateljeju ter iskali zvok kamna. Izsledki so navdušujoči.  ZVEN KAMNA je inovativen projekt ter odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti. Hkrati je interakcijski; ob skulpturah so na voljo udarjalke, da lahko obiskovalci sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN.

Projekt je nadaljevanje projekta ZVENEČE SKULPTURE, ki smo ga izvedli na Ljubljanskem Festivalu leta 2016. Od tedaj gostuje doma in v tujini.

Alenka Vidrgar akademska kiparka, magistra umetnosti se je rodila 1958. v Ljubljani. Študirala je na Pedagoški akademiji in Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1985 zaključila magistrski študij pri profesorjih Slavku Tihcu, Dragu Tršarju in dr. Tomažu Brejcu. Med študijem kiparstva, keramike, grafike in vizualnih komunikacij je raziskovala tudi medij fotografije. Po diplomi je poučevala na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (1985 – 1989), od 1989. pa je samozaposlena v kulturi in za JSKD že dvajset let vodi letne kiparske delavnice v kamnolomu Lesno Brdo. Na Republiškem izpitnem centru je zunanja ocenjevalka za maturitetni predmet likovna teorija, piše pa tudi knjige za otroke; Glina, Leteča riba in Igrača zate. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva likovnih umetnikov Ljubljana, bila je tudi predsednica Sekcije ilustratorjev pri Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov. Doma in v tujini je postavila več javnih kiparskih del. Njena dela so v zbirki Junij, ki jo hrani Arhitekturni muzej v Ljubljani, v zbirki Kabineta slovenske fotografije v Kranju in v zbirki Moderne galerije v Ljubljani. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.

Skladbo PREBUJANJA je napisal slovenski skladatelj Tilen Slakan. PREBUJANJA za trobento, recitatorja in zveneče kamne je večstavčna skladba zasnovana na štirih medsebojno povezanih pesmih mladega pesnika Jakoba Barba, ki o svojih pesmih pravi: »Na začetku tega na štiri dele razdeljenega dela je predstavljen svet mrtve narave, ki brez interpretacije živega komaj kaj več kot obstaja. Kljub temu, da sama po sebi živega ne zaznava, služi kot stimulans človeških občutkov in odnosov, v primeru te konkretne pesmi ljubezni."  Skladba traja 30 minut.

Izvajalci:

SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (Matevž Bajde, Franci Krevh) – kamnita glasbila

SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP). Odprtost glasbenim vplivom in novim idejam vodi akademske tolkalce, zbrane v skupini SToP, v zanimive projekte. Njihova dinamična ustvarjalnost in želja po izvajanju strogo klasične glasbe, lastnih skladb, enako pa tudi sodobne in elektroakustične tolkalne glasbe, potrjujeta edinstvenost skupine v Sloveniji in tujini. V zadnjem obdobju se povezuje z drugimi glasbenimi in sploh umetniškimi zvrstmi. Raziskuje sinergijo različnih umetniških polj in se (zavestno) odmika od izvedbe samo klasičnega tolkalnega programa. Skupina je leta 2013 za svoje delo prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada. V sezoni 2018/2019 obeležuje 20. letnico delovanja.

Več na: www.stop-projekt.com

FRANCI KREVH je diplomiral iz tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Borisu Šurbku. Je član Orkestra Slovenske filharmonije. V tem času se je predstavil tudi kot solist (Tan Dun: Paper Concerto,; Nina Šenk: Quadrum), komorni glasbenik (Tolkalni ansambel Slovenske filharmonije) in ustvarjalec ter povezovalec simfoničnih koncertov za mlade poslušalce. Tolkala in tolkalna glasba predstavljajo središče njegovega poklicnega in prostočasnega zanimanja. Tako že vrsto let soustvarja programsko shemo Slovenskega tolkalnega projekta. Nove izzive išče z Ansamblom za sodobno glasbo MD7 ter ansamblom za staro glasbo Capella Carniola. Je soavtor Tolkalnega terminološkega slovarja ter vodja tolkalnih krogov (www.tolkalnikrog.si).

MATEVŽ BAJDE je diplomiral iz tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1997 je član Orkestra Slovenske filharmonije. Občasno sodeluje pri projektih sodobne glasbe (Neofonia, Festival Slowind idr.) ter muzicira z drugimi ansambli (Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, Glasbena mladina Slovenije) in orkestri. Igra tudi v Trobilnem ansamblu Slovenske filharmonije in je član Slovenskega tolkalnega projekta.

TILEN SLAKAN je pričel svojo glasbeno pot v GŠ Risto Savin Žalec, kjer se je začel učiti igranja na trobento in klavir. Igranje na trobento je nadaljeval na umetniški gimnaziji v Velenju, nato pa še na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral v razredu prof. Stanka Arnolda. V srednji šoli se je začel navduševati tudi nad komponiranjem, pri prvih korakih pa mu je pri tem pomagal prof. Slavko Šuklar. V času študija trobente je vzporedno opravljal tudi študij kompozicije in se nato vpisal na magistrski študij glasbeno-teoretske pedagogike – smer kompozicija. V študijskem letu 2017/2018 je absolvent in pripravlja magistrsko delo ter zaključni magistrski koncert pod mentorstvom prof. Marka Mihevca.

JAKOB BARBO študira orkestralno dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Marku Letonju in Simonu Dvoršaku. Kot pesnik se udejstvuje že od začetka gimnazije, v času katere je v založništvu Literarnega kluba L'etažer izdal prvo samostojno pesniško zbirko Ki k roži. Njegove pesmi so bile večkrat nagrajene, med drugim je bil nominiranec za prejem Župančičeve frulice (2015) za zbirko sonetov. Deluje tudi kot libretist – prva kratka opera na njegovo besedilo L'Petit Cafe (skladateljice Teje Merhar) je bila leta 2015 izvedena v ljubljanski SNG Opera in Balet Ljubljana.

FRANC KOSEM  je od leta 2004 solo trobentač osrednjega državnega Orkestra Slovenske filharmonije ter od leta 2015 profesor trobente in komorne igre na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zaslužnega profesorja Antona Grčarja, dodatno pa se je izpopolnjeval na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju pri profesorju Reinholdu Friedrichu. Kot solist, komorni ali orkestrski glasbenik se je doslej predstavil na številnih festivalih in koncertnih odrih doma in širom po svetu, kot so Festival Ljubljana, Festival Maribor, Slowind, Gustav Mahler Wochen Toblach, Pacific Music Festival Sapporo, Lucerne Festival ter osrednja koncertna prizorišča po Evropi, na Japonskem, v Braziliji in v Washingtonu. Doslej je krstno izvedel preko trideset del slovenskih skladateljev, številne posnetke njegovih izvedb hrani arhiv Radia Slovenija. Je redni član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije ter vodja Društva za trobilno komorno glasbo SiBRASS. Franc Kosem je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2012.

Pri projektu se povezujeta kiparstvo in glasbena umetnost ter odpirata nove poti na področju likovne umetnosti in glasbe.

ZVEN KAMNA

Producent projekta: Društvo Slovenski tolkalni projekt & Alenka Vidrgar

Koncept: Alenka Vidrgar, Franci Krevh

Akustika kamnitih skulptur: Matevž Bajde, Alenka Vidrgar, Franci Krevh

V sodelovanju z ZDSLU

PODPORNIKI PROJEKTA so Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Livartis d.o.o., Bolje, Marmor Sežana, Articon d.o.o.

pripravila: Olga Butinar Čeh

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64

Ostale novice


Odprtje razstave letošnjega nagrajenca Riharda Jakopiča 2019, akademskega slikarja Milana Eriča

Več>>


Decembrski festival ZDSLU in Prodajna razstava v Galeriji ZDSLU

Več>>


Majski salon ZDSLU 2018 – Grafika, Umetniška grafika osnovnega in razširjenega polja

Več>>