OKNO UMETNOSTI K SOSEDU

Svetlana Jakimovska Rodić, Mateja Kavčič

BV GALERIJA, CELOVEC
2. Marec 2020

Mag. umetnosti Svetlana Jakimovska Rodić, slikarka in grafičarka, se je rodila leta 1965 v Kumanovem, v Makedoniji. Diplomirala je leta 1990 na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju pri prof. Dimitriju Malidanovu, podiplomski študij grafike pa je nadaljevala leta 1992 na Akademiji za likovno umetnosti v Ljubljani pri prof. Lojzetu Logarju. Razstavlja doma in v tujini, za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj, med drugim tudi 2019 Nagrado Ivane Kobilca, ki jo podeljuje regionalno društvo DLUL. Poučuje likovno vzgojo na osnovni šoli. Živi in dela v Ljubljani.

Akademska slikarka Mateja Kavčič, se je rodila leta 1970 v Novem mestu. Leta 1989 je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafično oblikovanje. Leta 1994 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Janezu Berniku in iz likovne teorije pri prof. Jožefu Muhoviču. V šolskem letu 1996/97 je obiskovala slikarsko specialko na ALUO pri prof. Lojzetu Logarju. Leta 2007 je pridobila pedagoško- andragoško izobrazbo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije, prostorskih postavitev in Land Arta ukvarja pa se tudi z restavratorstvom in vodenjem ustvarjalnic za otroke. Za svoje delo je prejela številna priznanja. Zadnja leta živi in stvarja v Škofji Loki.

Besede kustusinje

Vpliv narave na delo in ustvarjanje umetnikov je pogosto pomemben dejavnik v današnjem svetu likovne umetnosti. Svetlana Jakimovska Rodić in Mateja Kavčič, ki tokrat razstavljata v razstavnih prostorih BV galerije v Celovcu, sta tipični zavzeti ustvarjalki, ki sta, v okviru svojega umetniškega delovanja in raziskav, zelo blizu naravi in ekologiji pa tudi druga drugi. Obe za seboj puščata globoke svojske sledi in obema je spoštljiv in zdrav odnos do narave vodilo tako pri delu kot v življenju.

Olga Butinar Čeh

otvoritev razstave, delo

video