OKNO UMETNOSTI K SOSEDU

Simon Jugovic Fink, Boris Beja, Zora Stančič

BV GALERIJA, CELOVEC

3. Oktober 2017

Umetnost slikarja Simona Jugovic Finka, kiparja Borisa Beje in grafičarke Zore Stančič nimajo skupnega likovnega imenovalca, a po vsebinski plati so vsi trije umetniki  različnih generacij med seboj povezani s problemi in odbleski našega časa. Ob poglobljeni analizi razstavljenih eksponatov ne moremo mimo dejstva, da je ravno aktualna simbolika, ki preplavlja svet urbanih sredin, bodisi kot povsod prisotne ekranske podobe pri Finku, migracijska problematika beguncev pri Beji ali kulturno-religiozno-politični problemi ženske v sodobni družbi pri Stančičevi, tisti vezni element, ki to enkratno razstavo povezuje. Simon Jugovic Fink se je rodil leta 1977 v Ljubljani. Leta 2004 je pri prof. Zmagu Jeraju diplomiral iz slikarstva na ALUO v Ljubljani, kjer je 2016 zaključil še magistrski študij pri prof. Sergeju Kapusu. Imel je mnogo samostojnih razstav in sodeloval je na številnih kolonijah ter skupinskih predstavitvah tako doma kot v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj. Je član DLUSP in ZDSLU. Trenutno živi in dela v Londonu.

Boris Beja (1986) je najprej diplomiral na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer Grafična tehnika, in nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2013 na oddelku za kiparstvo. V zadnjih letih je imel več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad in nominacij. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Zora Stančič (1956), grafičarka in vizualna umetnica, je leta 1984 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu. Leta 1990 je končala grafično specialko na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesor Zvest Apolloniu. Študijsko se je izobraževala v Parizu (1988), na Dunaju (1989), v ZDA (1993) in na Češkem (2001). Za svoja dela je dobila številna priznanja doma in na tujem. Na 23. mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani je za razstavljene grafike prejela nagrado Novega mesta. Leta 1996 je prejela prvo nagrado na Bienalu slovenske grafike na Otočcu in leta 1999 na petem mednarodnem bienalu risbe in grafike v madžarskem mestu Gyor častno priznanje. Njena dela so del stalnih zbirk v Albertini na Dunaju, V Fond National D’Art Contemporain v Parizu, v Moderni galeriji v Ljubljani in v The Jane Voorhees Zimmerli Art Museum v New Brunswichu v New Yearsey v ZDA. Živi in ustvarja v Ljubljani.

otvoritev razstave, delo