OKNO UMETNOSTI K SOSEDU

Robert Černelč, Simon Kastelic, Nika Zupančič

BV GALERIJA, CELOVEC

9. April 2015

Robert Černelč je bil rojen 1970 v Murski Soboti. Leta 1995 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študij iz slikarstva zaključil leta 1999 pri prof. Emeriku Bernardu, iz videa pa pri prof. Sreči Draganu. Leta 2000 je vpisal na isti Akademiji magistrski študij slikarstva pri prof. Hermanu Gvardjančiču in ga leta 2002 uspešno zaključil. Leta 2001 se je vpisal na magistrski študij filmske režije na AGRFT v Ljubljani. Študij je leta 2004 zaključil pri doc. Miranu Zupaniču s kratkim igranim filmom »Črvi«. V letih 1996 – 2001 je v domačem kraju Filovci organiziral likovne in filmske kolonije. Sam pa se je udeležil več likovnih kolonij in skupinskih razstav v Sloveniji in Evropi. V različnih filmih je sodeloval kot pomočnik režiserja in scenograf. Živi in dela v Ljubljani.

Simon Kastelic je bil rojen 1977 v Postojni. Diplomiral je leta 2005 iz slikarstva na temo babilonskega stolpa pri prof. Eugeniu Comenciniu na Accademii di Belle Arti v Benetkah, leta 2008 pa končal še magistrski študij na oddelku za video in nove medije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Doslej je sodeloval na 23 skupinskih razstavah doma, v Italiji, Avstriji, Veliki Britaniji ter Slovaški in imel 7 samostojnih razstav. Prejel je več nagrad. Dvakrat je bil nagrajen na Mednarodnem slikarskem ex-temporu Piran. Svoja dela stalno objavlja na več spletnih portalih. Ob slikarstvu se posveča še videu, računalniški grafiki, digitalni fotografiji, ilustraciji in inštalacijam. Je avtor javnega spomenika Zlati čoln za Kosovelov dom v Sežani. Živi in dela v Sežani.

Nika Zupančič je bila rojena 1978 v Ljubljani in je diplomirala (iz slikarstva) ter magisstrirala (iz grafike) na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Dvakrat je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Med študijem je sodelovala pri zborniku prispevkov vidnih teoretikov o sodobni vizualni umetnosti z naslovom Prostori umetnosti. Izpopolnjevala se je v Amsterdamu (historične slikarske tehnike), Berlinu in Parizu (akademska risba na Académie de la Grande Chaumière). Imela številne razstave doma in v tujini (10 Essl award nominees – 2005 Moderna galerija Ljubljana, Les Images de la Présence absente – 2012 Cité Internationale des arts v Parizu), 2013 bila nominirana za nagrado Henkel, kurator Rene Block je izbral cikel slik Fuga za Vehbi Koç Fundation v Istanbbulu; njene dela hranijo v zbirki sodobne umetnosti v Klosterneuburgu pri Dunaju (Sammlung Essl) in v zbirki RIKO v Ribnici

delo