Jože Šubic

Nagrada ZDSLU za življenjsko delo

LDK – LIKOVNO DRUŠTVO KRANJ

20. April 2020

Nagrada ZDSLU za življenjsko delo Jožetu Šubicu na 9. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj 2020, KOLAŽ, ASEMBLAŽ

Organizatorji Likovnega društva Kranj, pod vodstvom akademskega slikarja mag. Klavdija Tutte, že vse leto neumorno delajo in se pripravljajo na 9. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj 2020, ki bo letos v jeseni posvečen KOLAŽU in ASEMBLAŽU. Ne moremo mimo dejstva, da je ves svet zastal, se ustavil in spremenil zaradi pandemije Covid 19, a umetnost v kriznih obdobjih nikakor ne obmolkne in pogosto še bolj jasno in odločno izraža svoj ustvarjalni potencial.

V prvi fazi priprav na 9. festival, so organizatorji, tako kot sleherno leto, skupaj s predstavniki devetih regionalnih društev ZDSLU, enoglasno izbrali in dodelili »Nagrado ZDSLU za življenjsko delo« na področju kolaža in asemblaža akademskemu slikarju Jožetu Šubicu. Umetnik, ki se že 40 let, poleg slikanja, ukvarja ravno s kolaži in asemblaži, je v zadnjem obdobju resneje zakorakal še v kiparstvo.

1. oktobra bodo tako v okviru tradicionalnega odprtja festivala v galeriji Dr. Ceneta Avguština, na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Kranju, slovesno odprli samostojno razstavo Jožeta Šubica in mu podelili nagrado.

Akademski slikar Jože Šubic je rojen leta 1958 v Mariboru. Leta 1982 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in je tam leta 1984 zaključil še slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, objekti, skulpturo, keramiko, risbo in grafiko. Je pripadnik ene izmed najuspešnejših generacij umetnikov v zadnjem desetletju, Generacije 82. Avtor, ki je s svojo specifično ikonografijo in ustvarjanjem, ki je blizu abstraktnemu ekspresionizmu, veliko prispeval k razvoju sodobnega slovenskega slikarstva, pušča za seboj neizbrisne sledi ravno na področju kolaža in trodimenzionalnega poseganja v ploskoviti svet slike. Je prejemnik številnih nagrad doma in po svetu (med drugimi: Glazerjeva nagrada,1992, 2013, Maribor; Nagrada na svetovnem slikarskem natečaju Winsor & Newton, 1999, Ljubljana; Nagrada na 9.bienalu miniaturne umetnosti, 2008, Quebec, Kanada;…). Živi in dela v Mariboru.