Razstava

LOJZE LOGAR, ANGELI

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

8. Julij 2021

Sklepna razstava iz niza Logarjevih razstav po Sloveniji je zaključek projekta, v katerem so organizatorji: ZDSLU, sin Marko-Boni Logar in Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, Galerija Murska Sobota in Obalne galerije, želeli vsaj delno predstaviti različna obdobja iz velikega opusa vrhunskega slovenskega slikarja, grafika in umetnika Lojzeta Logarja, katerega življenje in delo žal ni bilo nikoli primerno obdelano. Tako bomo v Galeriji ZDSLU z razstavo Angeli, zaključili serijo razstav po Sloveniji.

Z razstavami:
Pop! v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, Lojze in Prekmurje, v Galeriji Murska Sobota in Intermezzozoik, Sarcophag U.S., v Obalnih galerijah, In z razstavo Angeli, ki jo odpiramo v Galeriji ZDSLU bomo tako delno osvetlili opus pa tudi življenje velikega mojstra Lojzeta Logarja.

Ko so nastajali

Angeli Ko je okoli 2011 Lojze Logar počasi, zaradi bolezni, izgubljal fizično moč, je bil še bolj odločen, da bo za konec, in verjetno se je zavedal, da se le-ta neizprosno bliža, naredil še nekaj, nekaj velikega. In res je zadnja leta nastajal njegov veliki ciklus malih risb, labodji spev Angeli. Nastal je zadnji med njegovimi številnimi odmevnimi cikli, kjer je narisal tisoče in tisoče malih drobnih slik – risb malega formata, velikih med 10 in 20 cm. To je še zmogel, risanje po črnem papirju z barvnimi svinčniki, in to je delal neumorno, kot da se je bal, da mu ja ne bi prehitro zmanjkalo dragocenega časa in ustvarjalne energije in bi bilo Angelov premalo. Že čisto na začetku je na svoji ustvarjalni poti na prvo mesto in kot prioriteto postavil likovno ustvarjanje. Vse ostalo je bilo pri njem potisnjeno na rob in je bilo drugotnega pomena. Sleherni trenutek je izkoristil za likovno ustvarjanje, za delo, ki ga je ljubil bolj kot karkoli. Slikanje, risanje in ustvarjanje je bilo zanj nuja, poslanstvo in ne poklic. Tudi ko se mu je življenje že iztekalo. In kadar koli smo ga takrat vprašali, “Lojze, kaj delaš?” Je vedno odgovarjal, “Angele rišem!” Da jih bo veliko, teh Angelov, mi je bilo hitro jasno, a da jih bo nekaj tisoč, si nisem nikoli predstavljala. Veliko sva razpravljala in govorila in med drugim mi je povedal, kako si predstavlja, da bi morali biti Angeli razstavljeni. »Veš želim jih razstaviti na ZDSLU. Eno risbo tesno poleg druge, da zapolnim celotno sobo in da bodo nanizani tako, da bodo risbe kot tapete prekrivale galerijo.« Pri postavitvi razstave Angeli smo upoštevali avtorjeve želje in z njegovimi risbami prekrili našo galerijo. Brane in Matjaž sta nalepila glavnino, preko 2000 Angelov po stenah Galerije ZDSLU, Julija in jaz pa sva pomagali. Razstava, če si zanjo vzamemo čas in se vanjo poglobimo, je kot strnjen pregled vseh preostalih likovnih ciklusov, ki jih je Lojze Logar naredil skozi svoje bogato ustvarjalno življenje. In tako so Angeli v Galeriji ZDSLU prvič razstavljeni in postavljeni na ogled, saj ta veliki ciklus malih Logarjevih risb, ni, razen domačih in bližnjih, do sedaj videl še nihče.

Lojze Logar, v ateljeju na Rimski v Ljubljani, nov. 1983 (foto Tihomir Pinter)

Lojze Logar se je rodil 30. julija1944 rodil v Mežici. Od srednješolskih let se je posvečal slikanju in risanju, prav tako zavzeto pa tudi športu, saj je bil nadarjen atlet in vrhunski sprinter v teku na kratke proge. Vse do leta 1963 je dosegal svetovne rezultate, bil mladinski državni prvak v teku na 100 m, a je moral zaradi poškodbe zaključiti svojo obetavno športno kariero. Po srednji šoli se je leta 1964 vpisal na Oddelek za slikarstvo na ALU v Ljubljani in 1968 diplomiral pri profesorjih Miheliču, Preglju, Omerzi, Sedeju, Debenjaku, Pogačniku in Didku. Podiplomski študij je nadaljeval na grafični specialki in jo končal 1970 pri profesorjih Riku Debenjaku in Marjanu Pogačniku. Leta 1974 je v okviru DAAD mednarodnih štipendij odpotoval v Zahodni Berlin, kjer se je izpopolnjeval pri profesorju Engelmanu, kar je močno zaznamovalo njegovo nadaljnjo ustvarjalno likovno pot. V 70. letih se je posvetil ekspresivni figuraliki in bil osrednji slovenski umetnik na področju poparta; nato so sledila obdobja konceptualizma, radikalnega ekspresionizma, v začetku 80. popolnoma abstraktno minimalistično obdobje črno-črnega slikarstva, konec 80. pa začne s svojim najobsežnejšim ciklusom ekspresije barv, Davidovi vrtovi, ki teče vzporedno, ob Intermezzozoiku (1990 – 2000) in ciklu Sarcophag (U.S.) (od 2001) do konca. V ciklu Angeli se znova vrne k risbi, ki jo je gojil vseskozi, ob koncu 70. let v črno beli kombinaciji, med leti 2011 – 2014, pa se posveti risbi z barvnimi svinčniki in to je zadnja faza Logarjevega ustvarjanja.

Po zaključku študija je najprej deloval kot samostojni umetnik, nato je bil od leta 1991 in vse do upokojitve 2013 izredni prof. za grafiko, risanje in slikanje na ALUO v Ljubljani. Bil je dolgoletni član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (od 1970 dalje, nekaj časa predsednik Umetniškega sveta), ustanovitveni član galerije Equrna in je aktivno deloval pri mednarodnem projektu INTART. Doma in po svetu je dobil priznanja in nagrade: nagrada Prešernovega sklada, Jakopičeva nagrada, nagrade na MG bienalih – Ljubljana, Eisenstadt, Baden-Baden, Varna, Reykjavik, Zagreb, Taipei, Maastricht, Györ,….

Razstava

Odprtje razstave