DLUPP 25 let

RAZSTAVA ČLANOV DRUŠTVA LIKOVNIH UMETNIKOV PREKMURJA IN PRLEKIJE ZDSLU OB 25. OBLETNICI

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

10. September 2019

Preteklo je 20 let, ko so se zadnjič predstavili v Galeriji ZDSLU umetniki iz Prekmurja in Prlekije. Ob njihovi 25. obletnici smo v Galeriji ZDSLU znova odprli njihovo skupinsko razstavo 22 članov našega regionalnega društva DLUPP, na kateri vidimo, kako visoko kvalitetni in vrhunski umetniki ustvarjajo v bližini Mure.

Ob obletnici in razstavi skoraj vseh članov Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije je predsednik DLUPP-a akademski slikar Jože Denko v uvodu v katalog med drugim napisal: »DLUPP je društvo, ki je že nekaj časa uveljavljeno v slovenskem in mednarodnem prostoru. Ima 23 članov, ki delujejo v Murski Soboti, okolici ali v Ljubljani. V okviru društva si med drugim prizadevamo za povezovanje umetnikov. Z dejavnostmi, ki jih pripravljamo, pa skrbimo tudi, da se javnost pobliže seznani z likovno ustvarjalnostjo. Z domačimi in mednarodnimi razstavami povezujemo tudi narode iz srednje Evrope. Z ustanovitvijo »velike Evrope« so se poti skrajšale, vendar so zdaj zahtevnejše. Zavedati se moramo namreč, da smo del družine narodov in kultur. Namen razstave je predstaviti delo članov DLUPP-a v zadnjih 25 letih. Naj bo ogled razstave tisti, ki vam bo izoblikoval mnenje o delu naših ustvarjalcev.«

Na tokratni razstavi se s svojimi deli predstavilja 22 avtorjev, stanovskih kolegov, članov DLUPP (vseh je 23), za katere je likovni kritik Janez Balažic v spremnem tekstu v katalogu med drugim zapisal, da močno presegajo regionalne meje, saj so z lastno kreativno močjo že dolgo zagledani v univerzalne horizonte in da ne gre prezreti nobenega izmed njih.

Razstavljajo: Igor Banfi, Dubravko Baumgartner, Nikolaj Beer, Franc Bencak, Saša Bezjak, Dare Birsa, Robert Černelč, Sandi Červek, Marika Danč – Roth, Jože Denko, Mitja Ficko, Endre Gönter, Marjan Gumilar, Štefan Hauko, Zdenko Huzjan, Suzanne Kiraly Moss, Ferenc Kiraly, Franc Meden, Vladimir Potočnik st., Ignac Premoša, Mirko Rajnar, Aleksander Vukan – Šanje.

Kustos razstave: Jože Denko

otvoritev razstave, delo