Voščilo in vabilo na Slovenski kulturni praznik v Galeriji ZDSLU​

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

8. Februar 2021

Spoštovane stanovske članice in stanovski člani ZDSLU, drage ustvarjalke in ustvarjalci, dragi prijatelji,

Slovenska kultura je skupna dobrina za vse nas Slovence in kot je pred kratkim v Delu zapisal slovenski filozof dr. Lev Kreft, je umetnost nujnejša od profita. Dajati kulturo v nič, ne ukinja kulture, ampak narod!

In vendar kljub vsem trenutnim težavam in zapletom s pandemijo Covid – 19, slovenski likovno vizualni umetniki delamo celo več, kot kdaj koli. Delam boljše in se prilagajamo današnjim zahtevam spletnega pojavljanja in podajanja informacij, delamo virtualne razstave, video predstavitve posameznih umetnikov in tako še bolj na stežaj odpiramo vrata naših razstavnih prostorov in našega sveta umetnosti.

Ob kulturnem prazniku vam vsem skupaj želim, da se s ponosom ozirate na svoje ustvarjalno delo in na doprinose in sledi, ki jih na likovno vizualnem področju puščamo za seboj.

Če pogledamo Gloso Franceta Prešerna, ki opeva sicer pesnika, lahko v tem pesniku vidimo tudi likovnega umetnika in umetnike drugih zvrsti, katerih delo je poslanstvo in ne služba. Zato morda danes za vse kulturi zapisane združuje zadnji verz Glose iz leta 1832:

Vender peti on ne jenja;
grab´te dnarje vkup gotove,
kupovájte si gradove,
v njih živite brez trpljénja!
Koder se nebo razpenja,
grad je pevca brez vratarja,
v njem zlatnina čista zarja,
srebrnina rosa trave,
s tem posestvam brez težave
on živi, umrje brez dnarja.

Obenem pa vas vabimo, da se nam pridružite na Slovenski kulturni praznik v Galeriji ZDSLU, kjer si lahko ogledate skupinsko razstavo osmih članov regionalnega Društva likovnih umetnikov Dolenjske z naslovom “8sledi”. Osem vrhunskih avtorjev je na ogled postavilo svoja dela v različnih likovnih medijih, ki vsebinsko posegajo na področje ekologije in človekove eksistence danes. Kustosinja razstave je Nina Sotelšek. Na razstavi sodelujejo: Boštjan Kavčič, Svetlana Jakimovska Rodić, Mateja Kavčič, Alojz Konec, Jože Marinč, Erik Mavrič, Nataša Mirtič in Andreja Schwenner. Razstavo bo na ogled od 15.00 do 18.00. Veselimo se srečanja z vami!