Razpis za letno razstavo članov ZDSLU

Majski salon 2025 (MS’25) – Mehka moč (Soft Power)

GALERIJA ZDSLU, LJUBLJANA

11. Oktober 2024

Trajanje razstave Majski salon ZDSLU 25: 15. maj – 6. julij 2025

Majski salon je že od leta 1909 tradicionalna letna razstava članov Zvezde društev slovenskih likovnih umetnikov, na kateri sodelujejo avtorice in avtorji iz devetih regionalnih društev. Na razstavo prihodnje leto bodo vključena dela vseh likovnih zvrsti.

Kustosi Majskega salona 2025 so Jure Kirbiš (Umetnostna galerija Maribor), Stanka Gačnik (Pokrajinski muzej Ptuj Ormož) in Doroteja Kotnik (Galerija mesta Ptuj), ki bodo razstavo zasnovali skupaj s sodelavci iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in Galerije mesta Ptuj.

 

Majski salon 2025 bo potekal na Ptuju v razstaviščih:

  • Ptujski grad (Na gradu 1, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož)
  • Miheličeva galerija (Mestni park, Dravska ulica 4, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož)
  • Galerija mesta Ptuj (Prešernova ulica 29, Javni zavod za mladino, šport in
    turizem Ptuj)

Umetnike in umetnice, člane ZDSLU, vabimo, da se svojimi najodličnejšimi deli iz obdobja preteklih treh let (2022, 2023, 2024) odzovete na razpis za sodelovanje na razstavi Majski salon 2025.

Dela za razstavo Majski salon 2025 bodo izbrana po načelu raznolikosti pozicij, pristopov in pogledov. Nekaj ključnih besed, ki bodo kustose usmerjale pri izboru: umetnost kot orožje, objekt poželenja, umetnost in znanost, pogoji ustvarjanja, avtoportret in portret, white cube, ideologija, (konceptualne) prakse vsakdana, slikarstvo velikih formatov, družbeni status, domače tradicije, umetnost v javnem prostoru, prostorske instalacije, (samo)refleksija,…

 

Tema Majskega salona 2025

Majski salon 2025 na Ptuju zastavlja vprašanje o tem, kaj je vloga umetnic in umetnikov danes? Umetnost je pogosto v službi politike, v najširšem pomenu besede, kot oblika mehke moči za vzpostavitev in reprodukcijo nacionalne identitete in drugih ideologij, hkrati pa umetnice in umetniki posedujejo moč, da v grobi in rigidni družbi z mehkim pristopom naslavljajo ključna vprašanja sodobnega človeka.

Rok za oddajo prijavnic za Majski salon ZDSLU 2025: Mehka moč je 6. december 2024. Nepopolnih prijav in prijav, poslanih ali osebno oddanih po 6. decembru 2024, ne bomo upoštevali.