Aktualno

27. Bienale ilustracije Bratislava - BIB

V maju mesecu smo poslali dela 15 ilustratorjev na 27. Bienale ilustracije v Bratislavi, ki bo potekal od 18. oktrobra do 15. decembra 2019.

 

NMSB 2019: Nacionalni mesec skupnega branja

Osem ilustratorjev, ki je sodelovalo v promocijskih gradivih NMSB 2018 (plakati) bo sodelovalo tudi v promocijskih gradivih NMSB 2019, tokrat v obliki razglednic. Avtorji so: Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Marjan Manček, Matija Medved, Andreja Peklar, Peter Škerl in Ana Zavadlav.

Razstave na temo etnografske dediščine v sodelovanju s SAZU-jem v Galeriji ZDSLU

Razstava bo februarja 2020 prenešena v Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Spoštovani kolegi/ce,

pripravil sem vsebine za razstavo in publikacijo Sekcije ilustratorjev ZDSLU z naslovom »Kuri, kuri, glan« (Kurent 1969) / Upodobitve slovstvene folklore o kurentu«, ki bo v Galeriji ZDSLU v pustnem času v letu 2019 in sicer med torkom 5. februarja (odprtje razstave) in 5. marcem (zaprtje razstave).

V letu 2020 v pustnem času pa bo razstava v Miheličevi galeriji na Ptuju Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Obhodi kurentov (Door-to-door rounds of Kurenti) na Dravskem in Ptujskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah so od letošnjega leta vpisani na Unescov  seznam svetovne nesnovne kulturne dediščine.

Na delovnem sestaneku v četrtek, 7. junija 2018 ob 15. uri, v pisarniških prostorih ZDSLU na Komenskega 8 v Ljubljani, smo predstavil nabor predložnih besedil (pregovori, otroški folklorni obrazci, pesmi, bajke, povedke, anekdote) med katerimi so avtorji izbirali.

Ilustracije bodo reproducirane na kvalitnem nepremaznem papirju v živ rob in v velikosti 26,5 (vertikalna mera) x 20,5 (horizontalna mera) cm; izvirnik je lahko po diagonali nekaj malega večji. Opozarjamo, da bo tisk štiribarven, osnoven, zato uporabljajte barve, ki jih je mogoče dobro reproducirati. Na razstavi bodo izvirniki ilustracij razstavljeni brez paspartuja, le položeni v okvirje, ki so na razpolago (50 x 40 in 50 x 70 cm).

Za ustvarjalno delo bodo na voljo štirje meseci. Rok za oddajo je ponedeljek 7. oktobra 2018 na Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov.

Opomba: Sodelujoči avtorji prejmejo izvoda publikacije in pridobijo referenco skupinske razstave, ki jo lahko upoštevate pri ohranitvi ali pridobitvi statusa samozaposlenega v kulturi. 

Prosim, če svojo prisotnost sporočite Petri Kosi, vodji projektov ZDSLU, na telefonsko številko: 01 433 04 64 ali na elektronski naslov: petra.kosi@zdslu.si, saj za posameznike srečanja ne bo mogoče ponavljati.

Z dobrimi pozdravi,
Dušan Muc,
vodja projekta Sekcije ilustratorjev ZDSLU

O projektu

Celotni večletni projekt predstavlja prvi primer ilustriranja etnografskega slovstva v taki zasnovi in obsegu, njegovo kvaliteto pa zagotavlja tudi sodelovanje s SAZUjem in njegovim  narodopisnim oddelkom.

Iz preteklih projektov je razvidno, da je zbrano besedilno in slikovno gradivo tako obsežno, da tvori že večjo celoto, zbirko, ki povzema besedilno folklorno gradivo posameznih pokrajin.

Dosedanje gradivo, poleg izhodiščne ideje z izdajo BOHINJSKIH PRIPOVEDK, katerih razkošne tiskane oblike nismo mogli nikoli več doseči, obsega:

  • KJE JE KLJUČ / Stare in nove uganke, pesmi šaljivke, zbadljivke in posmehulje ter ugankarska       pesmica
  • POVEDKE S KOZJANSKEGA
  • DIRIN,DIRIN,DUKA / Otroške folklorne pesmi iz Bele Krajine
  • KVARI, KUARIĆI, ĆUBI, ĆUBIĆI / Upodobitve šavrinske folklorne pesmi
  • TEMNE MITNE, SVETLE PARNE / Upodobitve koroških pregovorov
  • ­PIRTA, FARCA, FIDINJA  / Upodobitve folklorne pripovedi z Bovškega
  • KAJ JE ZELENO IN LETI PO ZRAKU / Sodobne otroške uganke

Pri vseh projektih je sodelovalo veliko število ilustratoric/ jev, katerih  generacijski razpon je od najstarejše Marlenke Stupica in Ančke Gošnik Godec preko srednje generacije do mlajših avtoric in avtorjev.  Zastopani so tudi avtorji iz zamejstva in kiparsko področje ilustracije.

Oblikovno so spremljajoče publikacije zasnovane tako, da likovno tvorijo celoto, zbirko. Ta zbirka je posebej dragocena, saj usklajeno dokumentira likovno in besedilno zakladnico gradiva za bodoče raziskovalce etnografske dediščine.

Razstave smo, poleg temeljnih postavitev v Galeriji ZDSLU, vedno selili v njihovo okolje, kar so galerije in kulturni centri z naklonjenostjo sprejeli in sodelovali pri  uresničitvi zastavljenih projektov.

NMSB 2018: Nacionalni mesec skupnega branja

Bralno društvo Slovenije se je povezalo z Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS (izvršni producent), Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije, Mestno knjižnico Kranj, Društvom slovenskih pisateljev, Slovensko sekcijo IBBY, Zvezo splošnih knjižnic, Mariborsko knjižnico in Mestno knjižnico Ljubljana in bomo letos izvedli prvi Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo:
 

➢ od 8. septembra 2018, mednarodnega dne pismenosti,
➢ do 8. oktobra 2018, zaključka Tedna otroka®.


Izvršni producent Nacionalnega mesec skupnega branja je Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. Več o pobudi najdete na: http://www.bralno-drustvo.si/2018/05/30/nacionalnimesec-skupnega-branja-2018/ Podporo naši pobudi so dali že Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter številne ustanove na nacionalni in lokalni ravni. Mnogi bodo tudi aktivno sodelovali.


Vse ilustratorje, prejemnike nagrad, plaket in priznanj Slovenskega bienala ilustracij vabimo, da se nam pridružite kot ambasadorji Nacionalnega meseca skupnega branja. Vaše podobe nam bodo pomagale pri promociji in izvedbi kampanje, hkrati pa bomo s tem v širši javnosti poudarili pomen kakovostne slovenske ilustracije. Vse, ki se nam boste pridružili kot ambasadorji, prosimo da nam za našo kampanjo brezplačno odstopite uporabo ene od vaši že narisanih in objavljenih ilustracij, na kateri sta upodobljena vsaj dva, ki skupaj bereta (lahko dva ali več otrok, dva ali več odraslih, otroci + odrasli, lahko živali, lahko otrok + žival ...).
 

K sodelovanju smo poskusno že nagovorili štiri nagrajene ilustratorje: Marjana Mančka, Jelko Godec Schmidt, Zvoneta Čoha ter Ano Zavadlav, in so vsi štirje ilustratorji z veseljem pristopili kot ambasadorji Nacionalnega meseca skupnega branja. Ilustracije ambasadorjev Nacionalnega meseca skupnega branja (v nadaljevanju NMSB) bomo uporabili na spletni strani, ki jo pripravlja naš partner Andragoški center Slovenije. Spletna stran bo z vašimi podobami še bolj sporočilna in privlačnejša. Vsi ambasadorji bodo na spletni strani NMSB navedeni kot ambasadorji in tudi na kratko predstavljeni. Ilustracijo, ki jo izbere posamezen ilustrator – ambasador NMSB, bomo uporabljali v promocijske namene NMSB. Aktivnosti za to bodo tekle od 16. julija 2018, ko pripravljajmo predstavitev spletne strani v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije, pa vse do konca leta 2018, nekatere aktivnosti pa so tudi trajnostne. Pri objavah ilustracij ambasadorjev v različnih sporočilih za javnosti, ki jih bomo objavljali na svojih spletnih straneh vsi partnerji kampanje NMSB, ter pošiljali tudi v objavo različnim medijem, bo pri vsaki objavi ilustracije (seveda vedno le v kontekstu kampanje) navedba imena in priimka ilustratorja ter navedba ambasador Nacionalnega meseca skupnega branja. Če nam bo uspelo pridobiti dodatna (javna sredstva ali sponzorska) sredstva, bi radi izvedli tudi javna plakatiranja (po vzgojno-izobraževalnih zavodih, knjižnicah, knjigarnah, trgovinah, zdravstvenih ustanovah, športnih objektih, po mestih in naseljih … ). Nekaj plakatov bi izdelali prav s podarjenimi ilustracijami ambasadorjev NMSK (v letu 2018 le izbor plakatov). Razmišljamo tudi o prodaji plakatov, izkupiček od prodaje pa bi bil namenjen nabavi kakovostnih knjig za predšolske otroke (predvidoma bi jih razdelili vrtcem na oddaljenih območjih, ali pa otrokom iz socialno šibkejšega okolja) ... Za promocijo NMSB bi vaše podobe uporabili tudi na različnih drugih promocijskih elementih akcije (zloženke, priponke ...).

Upamo, da se nam pridružite kot ambasador/ambasadorka in nam pomagate pri promociji branja v Sloveniji. Če se odločite, vas prosimo, da o tem obvestite Petro Potočnik, nacionalno koordinatorko meseca skupnega branja na e-naslov: petra.potocnik@bralnaznacka.si, ali nam svojo potrditev pošljite na naslov: Bralno društvo Slovenije (BDS), Savina Zwitter, Gimnazija Bežigrad, Peričeva 4, 1000 Ljubljana.
 

Lepo vas pozdravljamo v imenu vseh pobudnikov Nacionalnega meseca skupnega branja.
 

Savina Zwitter
predsednica Bralnega društva Slovenije, l.r.