Majski salon

Likovna  razstava slovenskih avtorjev Majski salon teče skoraj neprekinjeno že od leta 1909 dalje in je razstava z najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

V obdobju, ko galerije v glavnem težijo k sodobni programski usmeritvi, ko so kvalitetna klasična slikarska in kiparska dela bolj poredko na ogled, je razstava Majski salon resnično dobrodošla, saj je  odmev in prikaz sodobnega likovnega ustvarjanja in obenem prerez skozi aktualno slovensko likovno produkcijo, saj na njej sodeluje preko 150 domačih avtorjev iz cele Slovenije.

Razstava je odprta in vabi k sodelovanju vse člane ZDSLU. Včasih so bile v sklopu Majskega salona razpisane tudi določene teme, ali omejitve dimenzij, v glavnem pa se lahko sleherni likovni ustvarjalec svobodno odloči, kaj bo razstavljal.  Razstava zagotovo  zrcali pregled slovenske likovne umetnosti današnjega časa, vseh generacij, ki ustvarjajo v raznih umetnostnih smereh, kar je izrednega pomena za našo kulturno identiteto na področju vizualne umetnosti in njeno prepoznavnost v svetu.