Razstave v Galeriji ZDSLU

Milena Gregorčič - Linije in transparence, 5. junij - 26 julij 2019, Galerija ZDSLU

 

Majski salon ZDSLU 2019 - Slika, 15. maj - 18.avgust 2019, Narodni muzej Slovenije na Metelkovi

 

Majski salon ZDSLU 2018: Grafika, 11. oktober – 4. november 2018, Narodni muzej Slovenije na Metelkovi

 

Kurt Kellner - Nad ali onstran / Above or Beyond, 3. – 26. oktober 2018

Med 3. in 26. oktobrom na razstavi z Imenom Above or Beyond gostimo dela priznanega avstrijskega slikarja Kurta Kellnerja. Vljudno vabljeni.

 

Alenka Vidrgar in Slovenski tolkalni projekt (SToP) — Zven kamna, 23. avgust – 20. september 2018

Med 23. avgustom in 20. septembrom bo na ogled interaktivna razstava del Alenke Vidrgar. Po koncertu Slovenskega tolkalnega projekta, boste kamnite inštrumente lahko preizkusili tudi sami. Vljudno vabljeni!

 

Likovno društvo Kranj — Linija kot nosilec podobe, 5. junij – 6. julij 2018

Do 6. julija si v galeriji ZDSLU lahko ogledate skupinsko razstavo članov Likovnega društva Kranj, pod imenom Linija kot nosilec podobe. Svoja dela razstavljajo Tomaž Šebrek, Bogo Dimovski, Lučka Šparovec, Miha Perčič, Jaka Bonča, Klementina Golija, Klavdij Tutta, Nejč Slapar, Maruša Štibelj, Irena Jeras Dimovski, France Beštra, Cveto Zlate, Andreja Eržen, Kaja Urh in Jože Eržen. Vljudno vabljeni.

 

Vladimira Bratuž Furlan - Laka — Obuditev nekega časa, 17. april – 25. maj 2018

V aprilu in maju si v galeriji ZDSLU lahko ogledate spominsko razstavo akademske kiparke in arhitektke Vladimire Bratuž Furlan - Lake. Razstava poteka v okviru mednarodnega trienala keramike UNICUM-a. Razstavljena so dela iz različnih obdobij kiparkinega obsežnega opusa. Vabljeni k ogledu do 25. maja 2018.

 

Fulvia Grbac — grafike, Tomo Vran — slike, 14. februar do 9. marec 2018

Na drugi letošnji razstavi v Galeriji ZDSLU se predstavljata dva zanimiva avtorja regionalnega društva likovnih umetnikov Insula iz Primorske, Fulvia Grbac in Tomo Vran. Razstava bo na ogled do 9. marca 2018.

 

Salon ZDSLU 2017: Podoba v mediju, medij v kontekstu, 14. november 2017 do 25. februar 2018, Narodni muzej Slovenije na Metelkovi

SALON ZDSLU 2017 z naslovom “Podoba v mediju, medij v kontekstu” smo slovesno odprli v torek, 14. novembra 2017 ob 19. uri, v razstavnih prostorih Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi. Najpomembnejša letna razstava članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov bo v letošnjem letu namenjena novomedijski umetnosti. Snovalec letošnjega koncepta in predsednik žirije prof. Srečo Dragan je med drugim v uvodnem tekstu za katalog med drugim zapisal: »Fokus tokratnega salona je na prehodih slike, grafike, kipa in fotografije v protokole medijske umetnosti. S poudarkom na  uporabi konceptov novomedijske umetnosti v medprostorih, ki jih ti sprožajo z usodnimi  preboji v posameznih fazah umetniškega raziskovanja. Ti ključni momenti se realizirajo v natisnjenih izjavah, postavitvah artefaktov v nov, drugačen kontekst, v beleženju sledi komuniciranja - dekodiranega  branja in ozaveščanja, da obstaja  skupno polje doživetja, tako za avtorja kot za gledalca/obiskovalca.«

 

Umetnost v javnem prostoru, od 9. do 30. novembra 2017

Razstava Sekcije kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru ZDSLU je del projekta Umetnost v javnem prostoru, ki  odpira polemiko in postavlja številna vprašanja o javnem prostoru – komu pripada, kdo ima interes ter tudi dostop do vsebinskega oblikovanja le tega, danes pri nas. Cilj projekta je med drugim poudariti pomen sodobne umetnosti  in prikazati njen pomen v javnosti. Želja je, da privede predvsem do enakovrednega partnerskega odnosa z urbanisti in arhitekti ter drugimi snovalci javnega prostora.

 

René Fadinger: EXO VOLUME, 5. do 27. oktobra 2017

Od 5. oktobra dalje si v Galeriji ZDSLU lahko ogledate razstavo avstrijskega konceptualnega umetnika Renéja Fadingerja, z naslovom EXO VOLUME. V njegovih delih se prepletajo različni mediji, od skulptur, videa, grafike in slikanja, ki jih pogosto oblikuje v talne instalacije. Na razstavi si poleg fizičnih eksponatov, s pomočjo mobilne aplikacije za "povečano resničnost" (AR - Augmented Reality), lahko ogledate tudi digitalno skulpturo, ki je sicer očem nevidna. Kustosinja razstave je Olga Butinar Čeh, razstava pa bo na ogled do 27. oktobra.

 

Ludvik Pandur: Ujet v figuri, od 7. do 27. septembra 2017

Galerija ZDSLU gosti akademskega slikarja Ludvika Pandurja s pregledno razstavo z naslovom »Ujet v figuri«. Kustosinja razstave je Alenka Domjan. Razstava bo na ogled do 29. septembra. "Ludvik Pandur je slikar, ki je ohranil živo vez med preteklim in sedanjim. Njegova dela lahko obravnavamo v presežku tradicije in osebnem iskanju čustvenega podajanja sveta."

 

Jure Engelsberger: Skice za pobeg iz matrice in Veronika Vesel Potočnik: Prostori, od 25. maja do 23. junija 2017

V četrtek, 25. maja 2017 sta se v Galeriji ZDSLU predstavila ilustrator Jure Engelsberger in akademska slikarka Veronika Vesel Potočnik. Avtorja je predstavil kustos razstave Miha Colner in predsednik ZDSLU, Aleš Sedmak. Skupna razstava Jureta Engelsbergerja in Veronike Vesel Potočnik z naslovom Skice za pobeg iz matrice / Prostori bo predstavila njuna nova oziroma še neobjavljena dela, ki so bila pripravljena posebej za to priložnost. Njune angažirane risbe pričajo o stvarnem in imaginarnem svetu mogočih sedanjosti in prihodnosti ter namigujejo na post-apokaliptične slutnje sveta, ki ga zaznamujejo hibridni stvori, namišljene krajine in neprijazni umetelni prostori. 

 

Dobitnika priznanj Riharda Jakopiča 2016: Mito Gegič & Sanela Jahić, od 11. aprila do 19. maja 2017

Za nami je odprtje razstave dobitnikov priznanj Riharda Jakopiča 2016: akademski slikar Mito Gegič se predstavlja z deli iz cikla »Waiting and Wanting and Waiting«( 2015) in akademska slikarka, intermedijska umetnica Sanela Jahic, ki se predstavlja z deli iz projektov »Tempo tempo« (2014) in »Pet rokovanj« (2016). Kustosinja je Olga Butinar Čeh. Razstava bo na ogled do 19. maja 2017.

 

Sekcija ilustratorjev ZDSLUBilo je nekoč, od 6. aprila do 7. maja 2017

Za nami je odprtje razstave / Bilo je nekoč Sekcije ilustratorjev ZDSLU v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija. Na ogled so dela 27 ilustratorjev. Razstava je navdahnjena po mitoloških ali zgodovinskih pripovedih, ilustracije pa so bile objavljene v knjigah, priročnikih in revijah. Sodelujejo: Karmen Bajec, Elena Churnosova, Andreja Čeligoj, Zvonko Čoh, Milan Erič, Andreja Gregorič, Kiki Klimt, Pšenica Kovačič, Irena Majcen, Marjan Manček, Ana Maraž, Dušan Muc, Radko Oketič, Roman Peklaj, Andreja Peklar, Aleksander J. Potočnik, Marija Prelog, Rudolf Skočir, Alenka Spacal, Tanja Špenko, Miroslav Šuput, Emi Vega, Alenka Vidrgar, Alenka Vogelnik, Žarko Vrezec, Joanna Zajac Slapničar in Ana Zavadlav. Razstava bo na ogled do 7. maja 2017.

 

Nataša Ribič Štefanec, Uspavanka, od 2. do 24. marca 2017

V četrtek 2. marca 2017 je bilo odprtje razstave akademske slikarke Nataše Ribič Štefanec. Avtorico je predstavil kustos Vladimir P. Štefanec. Tokratno odprtje razstave je bil dogodek posebne vrste, saj ga bodo z glasbenim nastopom popestrili glasbeniki skupine Uho za Oko, v kateri sodeluje Veronika N. Štefanec, slikarkina hči. 

 

Boštjan Jurečič, Umetnost in teorija, od 2. do 24. februarja 2017

Kulturnik, slikar, novinar in teoretik Boštjan Jurečič se je 2. februarja 2017 predstavil na letošnji prvi razstavi v Galeriji ZDSLU. Kustos razstave z naslovom "Umetnost in teorija" je Miha Colner.

 

Zimski salon ZDSLU, prodajna razstava članov ZDSLU, od 24. novembra 2016 do 15. januarja 2017

Nekaj utrinkov z odprtja prodajne razstave Zimski salon v okviru Zimskega festivala ZDSLU. Letos razstavlja 74 umetnikov, ki se predstavljajo s cca. 120 manjšimi likovnimi eksponati, vseh žanrov in v vseh tehnikah. Razstavo si lahko ogledate do 15. januarja 2017. 

 

Igor RakčevićGrafike na lepenki, od 9. do 11. novembra 2016

V okviru sodelovanja z likovnimi društvi iz držav bivše Jugoslavije odpiramo razstavo priznanega Črnogorskega avtorja, grafika Igorja Rakčevića: Grafike na lepenki. Razstava je del skupnega projekta med akademijami za likovno umetnost Skopja, Sarajeva in Ljubljane. Razstava bo na ogled do petka, 11. novembra 2016.

 

Sekcija ilustratorjev ZDSLU, Kaj je zeleno in leti po zraku, od 13. oktobra do 4. novembra 2016

Nikoli torej ne vemo, kje se nam bodo odprle najbolj sijajne uganke. Tako je predpostavila tudi raziskovalka ZRC SAZU Saša Babič, ki je šla zapisovat uganke med učenke in učence ljubljanskih osnovnih šol. Navajeni smo, da folkloristi iščejo to, kar iščejo, po odročnih vasicah. Ampak saj neka stara ljudska pesem o Ljubljani pravi, da je dolga vas. Zbrane uganke so bile poslane odličnim ilustratorkam in ilustratorjem, ki so jih po svojem izboru ilustrirali. O tem jim je bilo sugerirano, da naj ne bi neposredno upodabljali odgovorov, ampak da bi se poigrali s potmi do njih...(iz spremne besede Miklavža Komelja).

Sodelujejo: Mojca Cerjak, Andreja Čeligoj, Milan Erič, Andreja Gregorič, Pšenica Kovačič, Darja Lovak, Irena Majcen, Dušan Muc, Radko Oketič, Silvan Omerzu, Živa Pahor, Andreja Peklar, Aleksander J. Potočnik, Arjan Pregl, Petra Preželj, Daša Simčič, Tanja Špenko, Alenka Vidrgar, Huiqin Wang. 

 

Beti Bricelj in Matjaž Borovničar, GEO'MA in Live M Project, od 4. do 26. avgusta 2016

Razstava, ki sta jo pripravila člana DLU Insula, postavlja v galeriji ZDSLU pred gledalce dve samosvoji avtorski predstavitvi. Beti Bricelj in Matjaž Borovničar sta si po likovni zvrsti, izraznemu načinu, izvedbeni maniri povsem različna, vsekakor pa v lasni izraznosti izpolnjujta indikativno osebno umetniško opredelitev.

 

Robert Primig in Franz BergerSlike / Bilder, od 8. do 29. julija 2016

Avstrijska umetnika in prijatelja Robert Primig in Franz Berger sta bila zadnjih 25 let močno povezan s slovenskimi likovniki. Žal je lansko leto Robert Primig preminul, vendar sodelovanje z Bergerjem in našimi likovnimi umetniki je še vedno intenzivno, saj so se med umetniki dveh dežel spletle, poleg strokovnih, tudi prijateljske vezi in povezave. Franz Berger že dolga leta organizira priljubljene likovne kolonije v Beljaku, na katere radi redno zahajalo slovenski slikarji in kiparji.

 

Pogled na sodobno izraelsko umetnost, Fragile, od 2. junij do 1. julij 2016

V razstavo Fragile je bilo vključenih 25 iraelskih umetnikov, ki pripadajo različnim generacijam in se izražajo v različnih medijih, z deli, nastalimi med 1986 in 2016, ki jih tematsko opredeljuje izkušnja bolečine in užitka, ki se nenehno prepletata v življenjskem utripu sodobnega Izraela.

 

Zoran Ogrincpregledna razstava Utrinki, od 5. do 27. maja 2016

Regionalno Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske v Ajdovščini je lani uspešno organiziralo Mednarodni bienale akvarela Castra 2015 na katerem je sodelovalo 192 avtorjev vsega sveta. Pri organizaciji bienala je sodelovala tudi Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov in rezultat je pregledna razstava Utrinki Zorana Ogrinca v Galeriji ZDSLU v Ljubljani, ki je dobitnik Odkupne nagrade ZDSLU.

 

Likovno društvo Kranj, Iluzija in 3D prostor, od 7. do 29. aprila 2016

Prostor dojamemo s pomočjo čutil in razuma, hkrati pa nanj vplivajo tudi čustva. Pri umetniku je organizacija vseh teh produkt, ki ga zaznamuje likovni prostor. Le-ti s posebnim načinom uporabljanja in organiziranja oblik, ustvarijo iluzijo tretje dimenzije oziroma globine prostora in telesnosti. Iluzija je tako lahko vtis ali pa popačena zaznava resničnosti. Igra se z našim razumom, ki poskuša razumeti zapleteni svet okrog nas (Melita Ažman, kustus razstave).

 

BERKO, Slikarjevi selfiji - Lastne podobe in podobe sorodnikov, od 3. marca do 25. marca 2016

Berko, je zanimiv in svojski avtor, katerega delo sodi v področje hiperrealizma. To pomeni, da so liki in naslikani elementi bolj realni od realnega, in je v Ameriki znan pod pojmom fotoralizem, saj je naslikana slika za las podobna fotografiji. Je pa njegov slog verjetno posledica časa, v katerem se je Berko slikarsko izoblikoval, saj sta ravno takrat svetu na veliko vladala pop art in hiperrealizem. Najbolj pogosti motivi, s katerimi polno svoja platna, so odsevi in zrcaljenja v urbanem in naravnem okolju.

 

Slovenski ustvarjalci v Grožnjanu 1965 - 2015, od 28. januarja do 26. februarja 2016

Ob predstavitvi razstave je dr. Stane Bernik zapisal: "Razstava je vsekakor zgovoren napovednik pomenljive zgodovinske likovne razstave, postavljene leta 2015, saj bo iz preteklosti znova obudila nekdanje razgibano in v svetu uveljavljeno umetniško življenje, nas soočila z uspešno revitalizacijo in tako z nami zgovorno podoživljala dosežke obujene kulturne in urbane vsebine zgodovinskega mesteca Grožnjana".

 

Decembrski festival ZDSLU - Prodajna razstava, od 16. decembra do 22. januarja 2016

V ZDSLU smo letošnji praznični december začeli s projekti v okviru prvega Decembrskega festivala ZDSLU. Prodajna razstava, ki smo jo slovesno odprli v sredo, 16. decembra v Galeriji ZDSLU, bo na ogled še do 22. januarja 2016. Letos je dela po prazničnih cenah razstavilo 83 umetnikov, članov ZDSLU iz cele Slovenije. Razstavljenih je 130 likovnih del vseh žanrov, manjših formatov različnih tehnik.

 

Marjan Prevodnik, Barva in oblika kot vezivo misli in občutij, od 19. novembra do 11. decembra 2015

19. novembra 2015 je bilo odprtje zanimive razstave akademskega slikarja in pedagoga, mag. umetnosti Marjana Prevodnika z naslovom Barva in oblika kot vezivo misli in občutij - slike in objekti. Predstavljena so dela iz različnih ciklov njegovega ustvarjalnega opusa. Razstava bo odprta do 11. decembra 2015.

 

Čajanka z Sibylle von Halem, 15. oktober 2015

V četrtek, 15. oktobra 2015, se je v Galeriji ZDSLU odvil pogovor z umetnico Sibylle von Halem, ki ga je vodila kustosinja razstave Olga Butinar Čeh. Razstava bo na voljo do 9. novembra 2015.

 

Sibylle von Halem in Gertrud Weiss - Richter, Umetniški objekti in slike, od 24. septembra do 19. oktobra 2015

V okviru sodelovanja med BV galerijo iz Celovca in ZDSLU smo v mesecu septembru in oktobru v Galeriji ZDSLU razstavili dve priznani in zanimivi umetnici Združenja likovnih umetnikov Avstrije, dežele Koroške in sicer Sibylle von Halem, ki razstavlja objekte in Gertrud Weiss-Richter, ki razstavlja slike. 

 

Vladimir MakucPoslikana keramika in porcelan, od 27. avgusta do 20. septembra 2015

Enkratna razstava poslikanega porcelana in keramike, letošnjega Župančičevega magrajenca, priznanega slikarja in grafika Vladimir Makuca, bo to pot na ogled prvič. Raztavljena dela so nastala v drugi polovici prejšnjega stoletja, prva pa celo v času umetnikovega študija, v začetku 50. let, nekaj del v porcelanu, pa je nastalo na prelomu stoletja.

 

Cvetka Hojnik in Irena Gajser, Aberacija ujete sferičnosti svetov, od 16. julija do 14. avgusta 2015

Na tokratni razstavi sta se predstavili umetniki Društva likovnih umetnikov Maribor slikarki Irena Gajser in Cvetka Hojnik. Ustvarjalki sta dokaj različni a v snovi svojega raziskovanja in ustvarjanja se pri delu ukvarjata z bazičnimi in likovnimi prvinami, krogom in kvadratom, ki sta jima le sredstvo in orodje, ki najbolj ustrezata njunim umetniškim hotenjem. Elementarnost prostora v nas samih in projekcija tega prostora v individualni likovni izrazni sistem je pot večnega raziskovanja Gajserjeve in Hojnikove.

 

Hommage Franu Veselu, od 11. junija do 11. julija 2015

foto: Anja Jerin

 

Bojan BensaPovratni svetovi, od 21. maja do 6. junija 2015

V četrtek, 21. maja 2015, ob 19. uri odprtje razstave akademskega slikarja mag. Bojana Bense z naslovom "Povratni svetovi". Avtorja je predstavila kustosinja Olga Butinar Čeh. Povratni svetovi živijo na meji med sedanjostjo in preteklostjo, realnim in nerealnim, ob enem so reminiscenca avtorja na otroštvo in njegov zmenek s samim seboj v svetu, kot je danes. Razstava bo na ogled do 6. junija 2015.

 

Tagore in njegovi sodobniki / Tagore and his Contemporaries, od 11. maja do 15. maja 2015

Indijska moderna umetnost se je razvila v času britanske nadvlade, ko se je v njej začel širiti vpliv zahodne umetnosti. Velikega pomena zanjo je Bengalska šola, ki je začela delovati, ko je Rabindranath Tagore v Santiniketanu ustanovil univerzo, osredotočeno na ohranjanje in dvig indijske kulture, vrednot in dediščine.

 

Jana Vizjak, Pogled v nastajanje novega ciklusa Kreposti, od 16. aprila do 8. maja 2015
 
 
Likovni kritik ddr. Damir Globočnik je med drugim v svojem tekstu ob ciklusu Kreposti o Jani Vizjak zapisal: "Ni moč spregledati dejstev. da so slikarske kompozicije Jane Vizjak vselej virtuozno naslikane in da se slikarkina ustvarjalna zavezanost kljub omenjenemu obratu k novim slikarskim postopkom v bistvenem ni spremenila. Poudariti velja, da je Jana Vizjak z umetnostjo identificirana osebnost oziroma da ji slikarstvo pomeni način umevanja sveta in komuniciranja z njim. S čopičem poslikano platno je možnost izpovedi, ki jo umetnikova roka prenaša na platno, zato je pomembno, da ustvarjalka ostaja zvesta sama sebi". 
Prepletanje sugestivne moči in zgodovinskega spomina, ki ga vsebuje sakralna motivika, z občutenji sodobnega časa je prisotno tudi pri ciklusu Kreposti. Jana Vizjak je kreposti namreč razumela tudi in predvsem kot vrednoste, ki so potrebne za vzpostavitev moralnega ravnovesja.
 
Anamari Hrup in Nina Čelhar, od 12. marca do 8. aprila 2015
 
 
12. marca 2015 smo v Galeriji ZDSLU imeli odprtje razstave dveh mladih slikark, Anamari Hrup in Nine Čelhar. Avtorici je predstavila kustosinja dr. Petja Grafenauer. Razstava bo odprta do srede 8. aprila 2015. 
 
 
Anja Jerčič JakobTRIFOLIUM, 12. februarja do 6. marca 2015

Anja Jerčič Jakob navadno deteljo vztrajno slika že deseto leto. Motiv jo umešča v tradicijo, ki sega do začetkov zahodnega slikarstva. Umetniki so rastline upodabljali ob podobah svetnikov in upodobitvah iz svetih spisov, na portretih, tihožitjih ter v temah posvetne zgodovine in mitologije. Simbolizem botanike se je razvijal v antiki, doživel svoj naslednji vrhunec v okviru nabožne literature, v srednjeveški herbalistiki, in kontinuirano preživel do današnjega časa.

Več o razstavi v spletnem katalogu >>

 

Rajko Korbar, Svetloba, 15. januar 2015
 
 
15.1.2015 smo v Galeriji ZDSLU otvorili pregledno slikarsko razstavo Rajka Korbarja z naslovom Svetloba, ki smo jo pripravili v sodelovanju z KUD Sestava
 
 
Prodajna razstava ZDSLU, od 16. decembra do 13. januarja 2015
 
 
16. decembra smo otvorili Decembrsko prodajno razstavo ZDSLU umetnikov vseh devetih regionalnih društev, ki so vključeni v zvezo. Od izkupička bomo 15% namenili obnovi naše hiše, ki je že v polnem teku. Razstavo so z glasbenim programom popestrili brata Erič in Bor Zakonjšek ter Olga Weissbacher.
 
 
Video, et gaudeo,je razstava ob petnajstletnici ArtNetLaba, 1.12.2014
 
 
Njen namen je na novo premisliti vlogo videa v umetnosti, v novomedijski umetnosti in v Sloveniji. Kot iniciacijski moment društva se spomnimo leta 2000, spletne razstave z naslovom ArtNetLab, na kateri so se predstavili takratni študentje magistrskega študija videa in novih medijev na ljubljanski Likovni akademiji.
 
 
Admir Mujkić, Grafike in objekti iz ciklov "Ribolik" in "Potovanje"     9. - 25. oktober 2014
 
 
Admir Mujkić, rojen 1972 v Sisku, Hrvaška. Diplomiral je na Akademiji Likovnih umjetnosti v Sarajevu, Oddelek za grafiku v razredu Dževada Hoze. Na isti akademiji je končal tudi post diplomski študij. Je predsednik in član ULUBiH in član Društva likovnih umetnikov Veles, Makedonija. Živi in ustvarja v Sarajevu.
 
 
3. steklarska delavnica Steklarna Rogaška Slatina: Pripoved v steklu     21. julij - 14. avgust 2014
 
 
Svojevrstnost tretje steklarske delavnice Pripoved v steklu, Rogaška 2013, je soudeležba štirih oblikovalk v steklu, ki so ob tej priložnosti transformirale v likovne ustvarjalke in se tako pridružile trem likovnim ustvarjalkam in trem likovnim ustvarjalcem, ki pa so za trenutek obratno postali oblikovalci v steklu, pri čemer so oboji očitno uživali v svojih spremenjenih vlogah. Tako je število udeležencev prvič naraslo na deset.
 
 
TNM, Trbovlje novomedijsko mesto     10. junij - 17. julij 2014
 
 
Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje od leta 2010 izvaja program Trbovlje novomedijsko mesto – TNM, ki v celoti obsega projekte z novomedijsko vsebino. Modernizacija tehnologije, novi mediji, internet itd. prenašajo človeško izkušnjo iz fizičnega v intelektualno, kar dela sodobno družbo bolj intelektualno in manj čustveno. V post-medijskem stanju (izraz Petra Weibla) sodobna umetnost poskuša ponovno najti svoje mesto; doseči poskuša „Modus Vivendi“ nekje med sodobnim in tradicionalnim. To sobivanje na notranjem nivoju vzpostavlja povezavo med različnimi mediji, njihovo interakcijo ter sodelovanje.
 
 
Robert LozarSlike in slike s kontekstom (neobdavčljivim!)    8. - 30. maj 2014
 
 
Robert Lozar, rojen 1967, doma iz Črnomlja. Leta 1993 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani, smer slikarstvo pri prof. Metki Kraševec. Doslej je sodeloval na več skupinskih razstavah (Skupina 63-70, U3, Sublimno in romantizem v sodobnem slovenskem slikarstvu, Kabinet najdenih predmetov, Art in Slovenia, Identiteta na robu itd) in imel tudi številne samostojne razstave doma in v tujini (Galerija Škuc, Likovni salon Celje, Galerija Equrna, New York, Kostanjevica na Krki itd).
 
Med leti 1995 in 2000 je bil odgovorni urednik revije Likovne besede. Njegovo likovno ustvarjanje zaznamuje iskanje nepotvorjenega slikarskega izražanja, ki je v sodobnem likovnem dogajanju vse redkejše.
 
 
Jože Barši, Nagrada Riharda Jakopiča 2014  10. - 25. april 2014
 
 
Jože Barši (1955) je diplomiral iz arhitekture in kiparstva, njegove prakse pa ne moremo natančno opredeliti z nobenim od teh pojmov. V tem smislu lahko tudi lažje razumemo njegovo delovanje v umetnosti: od dekonstrukcije kiparskega objekta sredi devetdesetih, do obrata k nekakšnim arhitekturnim raziskavam prostora oziroma njihovi razširitvi v prostorsko postavitev, k uporabni, socialni in relacijski vrednosti umetniškega dela, do poznejših bolj konceptualnih praks, na primer hoje, zvoka, pogovarjanj, branj in registrov vednosti. 
 
 
Anja Kranjc, Tea Curk Sorta, Nika Šimac, Pogled v materijo   13. marec - 4. april 2014
 
 
Tea Curk Sorta, rojena leta 1981, je bila po maturi na ajdovski gimnaziji sprejeta na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, kjer je leta 2007 zaključila študij pri prof. Baršiju z diplomsko nalogo Mobilni dom. Magistrski študij grafike pri prof. Logarju  je končala v letu 2012.
 
Anja Kranjc, rojena leta 1982, se je po končani maturi leta 2002 vpisala na ALUO v Ljubljani, smer kiparstvo. Septembra 2008 je diplomirala z naslovom Eros - Tanatos pri red. prof. Matjažu Počivavšku in doc. dr. Igorju Škamperletu z odliko. Danes obiskuje magisterij kiparstva pri red. prof. Matjažu Počivavšku na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljanu in doc. dr. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poleg kiparstva se ukvarja tudi s slikarstvom, risbo in grafiko.
 
Nika Šimac, rojena leta 1985, se je po končani umetniški gimnaziji v Novi Gorici vpisala na Akademijo lepih umetnosti v Benetkah. Diplomirala je leta 2007 iz kiparstva, leta 2010 pa je z odliko zaključila tudi magistrski študij. Od istega leta dalje ima tudi odobren status kulturnega delavca The.Crazy.Ones. Za sabo ima že številne samostojne in skupinske razstave tre postavitve javnih kipov tako doma kot v tujini.
 
 
Andreja Peklar, Lovilci sanj   13. februar - 7. marec 2014
 
 
Andreja Peklar je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala iz slikarstva pri prof. Andreju Jemcu in prof. Jožefu Muhoviču. Že kmalu po študiju se je posvetila ilustriranju literature, namenjene otrokom in odraslim. Imela je vrsto samostojnih razstav, razstavlja pa tudi na pomembnejših razstavah ilustracij doma in v tujini. Za svoje delo je prejela več priznanj, med drugim nagrado “Izvirna slovenska slikanica 2006” in nagrado “Mednarodno Zlato pero Beograda 2007”.
Živi in ustvarja v Ljubljani kot svobodna umetnica.
 

Dimitar Malidanov, Metamorphosis   16. januar - 7. februar 2014

Akademski slikar, magister umetnosti, Dimitar Malidanov  je rojen v Egejski Makedoniji (1946) je na ALU končal slikarstvo pri Gabrijelu Stupici in grafično specialko. Pri Marjanu Pogačniku ter  v Parizu na E.N.S. Beaux Arts specializiral litografijo pri Georges Dayez-u. Več kot tri desetletja je bil profesor grafike na FLU v Skopju, nazadnje tudi njen dekan. Samostojno se je predstavil na več kot 35 razstavah v Evropi in ZDA.
 
Poleg grafike se posveča slikarstvu in risbi. Za svojo ustvarjalnost je prejel vrsto nagrad na pomembnih mednarodnih razstavah in najvišja državna priznanja. Je član DLUM in ZDSLU.