II. Mednarodni trienale keramike Unicum 2012

II. Mednarodni trienale keramike Unicum 2012 je predstavljal kratek pregled skozi sodobno keramično umetnost, ki opozarjajo na različne vzgibe sodobnih avtorskih praks doma in v svetu, hkrati pa ponujajo vizijo, da je lahko keramika sodoben medij 21. stoletja.

Uvodni razstavi v serijo razstav umetniške keramike UNICUM 2012 sta bili razstavi Toneta Demšarja v Galeriji ZDSLU in Vere Stankovič na vrtu galerije ZDSLU. Kustos obeh razstav je bil dr. Sarival Sosič.

Tone Demšar, 26. april –  25. maj, Galerija ZDSLU
Tone Demšar (1946–1997) se je rodil v Ljubljani. Na ALU v Ljubljani je študiral kiparstvo pri profesorjih Dragu Tršarju, Zdenku Kalinu in Slavku Tihcu. Diplomiral je leta 1972. Študij je nadaljeval na specialki za kiparstvo pri profesorjih Slavku Tihcu in Dragu Tršarju in ga zaključil leta 1975. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1980 za razstavo v galeriji Labirint.
Namen predstavitve opusa Toneta Demšarja v Galeriji ZDSLU je ponovno soočanje sožitja stare in nove tehnologije kot metamorfozo starodavne lončarske oblike in kot pripoved sodobnega človeka s prehajanjem od pol abstraktne oblike v figurativne. Razstava ponovno dokazuje likovno mojstrstvo, ki daje novo veljavo tradicionalni žgani glini in sovpada z osnovnimi likovnimi kriteriji in osebnimi avtorjevimi karakteristikami, kar je osnova za kvalitetno likovno izražanje, ocenjevanje in vrednotenje kompleksnosti likovnega procesa znotraj medija keramika.

Vera Stankovič, Vrt – embrio, 09. –  30. maj, Galerija ZDSLU – vrt.
Vera Stanković - njeno ustvarjanje je zadnja leta vezano na glino in nastale so kiparske kompozicije, s katerimi je bila izbrana na razstave v Sloveniji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstriji, Španiji, na Hrvaškem in Portugalskem. Leta 2009 je osvojila glavno nagrado na Bienalu keramike v avstijskem Kapfenbergu.
Diplomirala in magistrirala je slikarstvo v Beogradu, ob tem pa tudi končala študij elektrotehnike. Poleg umetnosti se ukvarja z oglaševanjem in digitalno komunikacijo, ter je nagrajevana na slovenskih in mednarodnih festivalih.
Razstava Vere Stanković Embrio Vrt predstavlja multidimenzionalni pristop ter pri interpretaciji upošteva širši kontekst kot raziskavo v mediju keramika. Razstava vključuje klasične podobe angažiranih dogodkov s prostorskimi intervencijami ter interaktivno vključuje ustvarjalnost gledalcev. Tovrstne razstave so pomemben prispevek za razumevanje sodobnih značilnosti ustvarjanja v keramiki kot enakovrednega medija v likovni umetnosti.

Osrednja razstava II. Mednarodni trienale keramike in razstava keramičnih del študentov umetniških šol sta bili postavljeni v okviru EPK v Mariboru v dvorcu Betnava. Petčlanska mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali: mag. prof. Sergio Vincente  z Akademije v Lizboni, mag. prof. Maria Baumgartner z Univerze v Linzu, višja kuratorka v Muzeju uporabnih umetnosti v Beogradu Biljana Vukotič, akad. slikar, spec. Karel Plemenitaš iz Slovenije. Predsedovala ji je dr. Nadja Zgonik, redna profesorica umetnostne zgodovine in teorije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Za osrednjo razstavo s izbrali 62 avtorjev in njihovih del iz 25 držav iz celotnega števila 294 prijav iz 52 držav. Na razstavi keramičnih del študentov umetniških šol je sodelovalo 32 studentov iz:

 • Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana;
 • Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta,
 • Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta;
 • Kunstuniversität Linz (The University of Art and Design Linz);
 • Univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti in
 • Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka.

Na otvoritvi so bile podeljene nagrade:

 • Velika nagrada Unicum 2012 / Grand Prix Unicum 2012 - GERSTEL WILFRIED 
 • Častna nagrada Unicum 2012 / Honorary Award Unicum 2012 - MILNE KYLE
 • Nagrada Unicum 2012 / Award Unicum 2012 - MAKOTO HATORI
 • Priznanje Unicum 2012 / Recognition Unicum 2012 - KOVAČIČ INES – Slovenija
 • Priznanje Unicum 2012 / Recognition Unicum 2012 - TAYLOR BRAD EVAN
 • Priznanje Unicum 2012 / Recognition Unicum 2012 - SEDEJ NATAŠA – Slovenija

II. Mednarodni trienale keramike Unicum 2012 spremlja katalog s 108 fotografijami razstavljenih del; tekste so prispevali Aleš Sedmak, Dragica Čadež Lapajne, Dragica Marinič, dr. Nadja Zgonik, Roman Makše in dr. Lev Menaše. Izšla je tudi zloženka s 15. fotografijami, z zemljevidom in z informativnim tekstom vseh razstavišč, vključenih v projekt Unicum 2012.

Na zaključku mednarodnega trienala je 30. avtorjev poklonilo svoja dela v Stalno zbirko keramike Unicum, ki jo vodi Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Sestavni del Mednarodnega trienala Unicum 2012 je bila tudi razstava Generacija 60-80 na ljubljanskem gradu v razstavišču Kazemate, ki je predstavila keramiko slovenskih likovnih umetnikov in njihovo dolgoletno umetniško aktivnost.

V razstavišču Kazamate so razstavljali: Mirsad Begić, Jakov Brdar, Ana Cajnko, Tanja Smole Cvelbar, Dragica Čadež, Vasilije Ćetković - Vasko, Anton Flego, Lovto inkret, Tomaž Kržišnik, Franc Novinc, Eva Lenassi Peterson, Karel Plemenitaš, Mojca Smerdu, Dušan Tršar. Renomirani ustvarjalci v ožjem in širšem okolju aktivno delujejo že desetletja in trajno umeščajo keramiko v svojo ustvarjalnost. Projekt prinaša več informacij o avtorskih postopkih in možnostih likovnega izražanja v keramiki, hkrati pa postavlja vprašanje o možnostih tovrstnega izobraževanja pri nas in opozarja na revitalizacijo keramike, ki predstavlja univerzalno likovno zvrst, saj združuje številne klasične in sodobne možnosti likovnega izražanja. Kustos razstave je dr. Lev Menaše, ki je prispeval besedilo za katalog in imel otvoritveni govor. Razstava je traja v času od 23. maj do 16. septembra 2012 in je bila vključena v katalog Unicum 2012. Plakat, zloženko in katalog je oblikoval Peter Vernik.

11. septembra 2012, pred zaključkom razstave Generacija 60 – 80 smo na Ljubljanskem gradu organizirali okroglo mizo z naslovom Raziskovanja v sodobni keramiki, kjer so se soočili organizatorji, ustvarjalci, kritiki, pedagogi in spregovirili o stanju keramičnega medija danes pri nas in v svetu. Dogodek je spremljala videoprojekcija II. Mednarodnega trienala keramike.

V sklopu Mednarodnega trienala keramike Unicum 2012 so bile postavljene spremljevalne razstave:

 • Črna keramika, 3. april - 3. junij 2012, dvorana na gradu Grad, kustos Damijan Kracina;
 • Igor Bahor, Stanje duha, 28. junij 2012, Sv. Vid, Dravograd, kustos Marko Košan;
 • Umetnost iz tovarne, keramika Dekor, 17. maj - 30. september 2012, NMS Metelkova, Ljubljana, kustosi dr. Mateja Kos, dr. Nadja Zgonik, Breda Ilich Klančnik, Bogo Zupančič;
 • Od tradicionalne do sodobne keramike, 28. maj - 15. september, Graslov stolp, Slov. Bistrica, 2012, kustos Anamarija Stibilj Šajn;
 • Svetozar Križaj - arhitekt, keramika, 8. junij - 8. julij 2012, Pilonova galerija, Ajdovščina, kustos Irene Mislej;
 • Keramika v konceptu 4/2, 6. julij - 10. september 2012, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica, avtorji: Roman Makše, Nuša Lapajne, Iztok Amon, Vera Stanković. Kustos Barbara Rupel.

Vse razstave so spremljali katalogi, oz. zloženke z uvodnimi besedili in reprodukcijami del razstavljajočih avtorjev. Razstave so objavljene na spletni strani Unicum 2012 in dokumentirane s foto in z video posnetki. Medijska odzivnost in predstavitev celotnega projekta je bila posredovana po Radiu Slovenija, RTV Slovenija, v tiskanih medijih dnevnega časopisja, v revijah. Razstave je od meseca maja do konec septembra obiskalo približno 120.000 obiskovalcev.

Organizacijski odbor II. mednarodnega trienala keramike Unicum 2012: Aleš Sedmak, Peter Vernik, Dragica Marinič, Damjan Kracina, Paola Korošec, Ana Cajnko, Roman Makše, Karel Plemenitaš, Jasmina Behrič, Ina Širca, Dragica Čadež Lapajne.

Predsednica Organizacijskega odbora: prof., akad. kiparka Dragica Čadež Lapajne, spec.