Besedilo razpisa >>

Prijavnica Majski salon ZDSLU 2018 - grafika >>

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (v nadaljevanju ZDSLU), Komenskega 8, 1000 Ljubljana, objavlja

Razpis za društveno razstavo »Majski salon ZDSLU 2018 - Grafika«

Kraj razstave: V razstavnih prostorih Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova Maistrova ulica 1, Ljubljana

Datum razstave:  torek, 9. oktober 2018 – 4. november 2018

Odprtje razstave: ponedeljek, 8. oktobra 2018 ob 20.00

Trajanje razpisa:  3. julija  – 31. avgusta 2018

Tradicionalni Majski salon, ki ga organizira ZDSLU s svojimi regionalnimi društvi, je letos posvečen grafiki. Področje, ki se mu je napovedovalo zaton, se zopet  prebuja, delno osveženo z novimi generacijami, delno osvobojeno napetosti med novimi in starimi mediji, predvsem pa zopet umeščeno v avtonomno področje likovnega raziskovanja. Od zadnjega podobnega društvenega pregleda slovenske grafike je minilo že kar nekaj časa, zato je glavni cilj grafičnega Majskega salona narediti pregled kvalitetne produkcije na področju.

Sprejete bodo vse reproduktivne grafične tehnike (izjemoma tudi kakšna pomožna grafična tehnika), prednost bodo imeli avtonomni grafični izrazi (ki ne služilo reproduciranju drugih področij; slike, kipa, fotografije, ...), posebej bomo veseli tistih, ki temeljijo na kvalitetni osebni risbi, glavni kriterij pa bo skladnost med vsebino, obliko in korektno tehnično izvedbo.

Letošnji grafični Majski salon bo pripravil Črtomir Frelih, prof. za grafiko na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete UL. Nekaj avtorjev iz vsakega regionalnega društva bo povabljenih neposredno, sicer pa bo odprt natečaj in glede na prostorske možnosti napravljen izbor prispelih del.

Pravilnik razpisa

Pogoj za sodelovanje je članstvo v ZDSLU oz. regionalnih društvih in poravnana članarina. Mlajše vabljene avtorje, ki morda še niso člani zveze, bomo pred razstavo povabili k včlanitvi. Majski salon ZDSLU 2018 - Grafika je razstava, ki je vključena med razstave za pridobivanje statusa samozaposlenega v kulturi.

Prijava na Majski salon ZDSLU 2018 – Grafika

Grafični list s podatki je treba oddati na sedež ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana, v času od 2. julija do 31. avgusta 2018.

ELEKTRONSKA PRIJAVA:

Prijavo pošljite zgolj po e-pošti na e-naslov  ZDSLU:

zdslu@zveza-dslu.si in petra.kosi@zdslu.si

Prijava mora vsebovati:

1. KVALITETNO REPRODUKCIJO likovnega dela v resoluciji 300 dpi in 20 cm daljše stranice v JPG formatu. JPG poimenujte kar s podatki o delu. (primer: janez_potocnik_pokrajina_60x80_jedkanica_2018.jpg).

2. IZPOLNJENO PRIJAVNICO, ki je del razpisnega materiala 

S prijavo avtor soglaša z razpisnimi pogoji in zagotavlja, da je izbrano delo avtorsko, da je nastalo v predhodnem triletnem obdobju in da ga lahko za namen promocije uporabimo v katalogu, na vabilu, na spletni strani ZDSLU, na Instagramu ZDSLU in na fb ZDSLU.

Nagrada in priznanja 

Podeljena bo Nagrada Majskega salona ZDSLU 2018, dve priznanji in še eno priznanje za mladega avtorja. Nagrajence bo izbrala žirija, sestavljena iz vseh predsednikov umetniških svetov regionalnih društev.

Nagrada Majskega salona ZDSLU 2018

2 priznanji Majskega salona ZDSLU 2018

- 1 priznanje Majskega salona ZDSLU 2018, za mladega avtorja

Nagrado in priznanji bomo slovesno podelili na odprtju razstave. Dobitniki nagrad bodo imel v letu 2019 skupno razstavo v Galeriji ZDSLU (v času trajanja razstave Salon ZDSLU 2019), ki bo vključena v program ZDSLU 2019.

Kontaktne osebe za vsebinske informacije:

Mojca Smerdu, predsednica Umetniškega sveta  ZDSLU: mojca.smerdu@zdslu.si,

Olga Butinar Čeh, kustosinja in odnosi z javnostmi ZDSLU: olga.butinar@zdslu.si

Petra Kosi, vodja projektov ZDSLU in organizacije razstave: petra.kosi@zdslu.si

Za vse dodatne informacije prosimo poglejte spletno stran: www.zdslu.si, ali nas pokličite na telefonsko številko 01 433 04 64.

Skrajni rok za prijave na ZDSLU

1 grafični list (s podatki na hrbtni strani), izpolnjeno PRIJAVO za Majski salon ZDSLU 2018 - Grafika pošljite na e-naslov ZDSLU najkasneje do 31. avgusta 2018. Zamudnikov žal ne bomo upoštevali.

Dela bo potrebno prevzeti po  koncu razstave v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana takoj po koncu razstave v ponedeljek 5. 11. 2018.

Dela, ki ne bodo razstavljena, bo mogoče dvigniti na ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana ob uradnih urah.

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Komenskega 8, 1000 Ljubljana