Majski salon 2014 - VODA

Dvorana Galerija in Preddverje dvorane Kupola, Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Razstava Majski salon 2014 je odprta vsak dan (razen 24. in 25 maja 2014) med 11. in 19. uro.

 

E-katalog Majski salon 2014 >>

Prijavnica >>

Nagrada in priznanja Majskega salona 2014 >>

Fotografije odprtja razstave >>

 

KONCEPT

Majski salon je programsko, tematsko in študijsko zastavljena razstava, ki vključuje več umetnikov in teče neprekinjeno že od 1909 dalje ter je tako razstava z najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

V obdobju, ko galerije v glavnem težijo k sodobni programski usmeritvi, ko so kvalitetna klasična slikarska in kiparska dela bolj poredko na ogled, je razstava Majski salon resnično dobrodošla, saj je  odmev in prikaz sodobnega likovnega ustvarjanja in ob enem prerez skozi aktualno slovensko likovno produkcijo. K razstavi vabimo vse člane ZDSLU. Letos bomo razstavo postavili v dvorano Galerija in v obe spodnji avli Gospodarskega razstavišča. Za prihodnje štiriletno obdobje smo se odločili, da bomo razstavam Majskega salona dali skupni imenovalec »štirje osnovni elementi«. Majski salon, bomo v prihodnjem obdobju zastavili problemsko tako, da bo štiri letna tematika kot rdeča nit sledila štirim osnovnim elementom: 2014 »Voda«, 2015 «Zemlja«, 2016 »Ogenj«, 2017 »Zrak.

Zakaj štirje osnovni elementi?

Štirje osnovni elementi so skozi celotno življenje slehernega izmed nas med seboj povezani in na nas učinkujejo s svojo izjemno močjo. Človeka obvladujejo in je od njih absolutno, posredno in neposredno odvisen, ga oblikujejo, so del njega, ga preplavljajo, gredo skozenj in prižigajo v njem luč in ogenj ob enem.

Voda nam podarja neizmerno energijo, včasih teče mirno, včasih podivja in uničuje vse okoli sebe in  pod seboj. Skozi nas teče reka življenja, ki nas istočasno tudi nosi  s seboj. Osnova  za naše bivanje na planetu je Zemlja, ki nam daje težnost in podarja varnost, nas privlači in nam omogoča, da  na njej trdno stojimo.

Zrak nam da dihati in je naša živost, daje nam lahkotnost ko čutimo svobodo in zaslutimo širne daljave. Ogenj je lahko istočasno goreča življenjska energija pa tudi zlovešča uničujoča moč, ki ji nismo kos. Žari nam v telesu, duhu in duši.

Človek se na celotni poti skozi življenje predaja in podreja štirim osnovnim elementom, kar pomeni, da se predaja istočasno  silam in oblastem, ki nas pozitivno prežemajo in ki jih poskušamo odbiti in zaobiti kadar nas uničujejo. Od njih pridobivamo osnovno bazo za naše bivanje in istočasno  vsa nasprotja ter s tem ritem življenja. Skozi zgodovino umetnosti pogosto naletimo na številne alegorične predstavitve štirih osnovnih elementov. Na kakšen način, kako in iz katerega zornega kota se jih bodo lotili ustvarjalci Majskega salona, je izziv, ki nas je navdal z idejo da skozi štiri prihodnje razstave  iz likovnega stališča raziščemo in razstavo izpostavimo tej starodavni ikonografski tematiki. Vam,samim avtorjem pa prepustimo kako se boste tega zahtevnega projekta lotili in vas zato vabimo k sodelovanju na letošnji Majski salon 2014 - Voda. 

Kustos letošnjega Majskega salona, bo umetnostni zgodovinar, likovni kritik, esejist in kolumnist Marko Košan, ki je v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu zaposlen kot kustos.