Prodajna razstava "Izbrano iz umetniške zbirke ZDSLU na Komenskega 8"

17. 1. 2018

Kmalu odprtje prodajne razstave "Izbrano iz umetniške zbirke ZDSLU na Komenskega 8", v torek, 30. 1. 2018 ob 19. uri v Galeriji ZDSLU. V umetniški zbirki ZDSLU, katere del bomo prodali, so številne vrhunske umetnine velikih slovenskih avtorjev kot so: NIKOLAJ OMERSA, ŠTEFAN GALIČ, LOJZE LOGAR, ZVEST APOLLONIO, GORAZD ŠEFRAN, LEON ZAKRAJŠEK, VLADIMIR MAKUC, ZDENKO HUZJAN,...

Seznam vseh prodanih del iz ZDSLU depoja >>

Katalog nekaterih prodajanih del >>

Grafike 

Slike in risbe 

Skulpture 

 

Likovniki, člani Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov bodo prihodnje leto praznovali 120 obletnico od ustanovitve, ko so začeli, kot velika hitro rastoča družina, organizirano delovati in stopati po skupni poti in s tem likovni umetnosti v slovenski družbi dajati večji pomen. Kot v preteklosti je tudi danes  ena najpomembnejših nalog Zveze, da skrbi za svoje člane, njihovo promocijo doma in v tujini, kot tudi pomoč pri urejanju pravnih, upravnih in finančnih zadev, katerih reševanje postaja vse zahtevnejše.

Nikolaj Omersa, Trg, 1974, olje na platnu, 72 x 93 cm

Leta 1943 je Fran Vesel, fotograf, mecen in kulturnik v svoji oporoki zapustil domačo hišo na Komenskega Društvu likovnih umetnikov Slovenije, katere pravna naslednica je sedanja ZDSLU. Zveza, ki je skoraj v celoti tudi lastnica hiše v kateri je poleg razstavnega programa tudi sedež, mora za stavbo skrbeti, napočil pa je tudi čas in možnost, da stanovanje, ki smo ga pred leti izgubili, ponovno pridobimo in s tem močno izboljšamo pogoje za naše člane v prihodnje - izmenjalne rezidence s tujimi likovnimi centri.

Zdenko Huzjan, Poviti zvoki, 1991, olje na platnu, 80 x 65 cm

Zato smo se odločili za prodajo dela umetniške zbirke ZDSLU in skupaj z muzejskim svetnikom, likovnim kritikom in sodnim izvedencem Aleksandrom Bassinom, naredili izbor 182 umetnin, ki jih bomo razstavili v Galeriji ZDSLU z namenom, da jih čim večje število tudi prodamo. Pridobljena sredstva bomo v celoti namenili za nakup stanovanja, ki še ni v naši lasti in pa za popravilo hiše na Komenskega 8 v Ljubljani.

Jasna Samarin, Prosojnosti krajine, 1989, olje na platnu, 80 x 120 cm

Razstava bo na ogled do 9. februarja 2018.

 

Kmalu Zimski festival in prodajna razstava Zimski SALON ZDSLU 2017

29. 11. 2017

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov vas vljudno vabi na številne dogodke, ki se bodo zvrstili v Galeriji ZDSLU ob koncu leta v okviru ZIMSKEGA FESTIVALA ZDSLU 2017, ki letos poteka že tretjič zapored.

Program Zimskega festivala v Galeriji ZDSLU:

Četrtek, 7. 12. 2017 ob 18. uri: odprtje prodajne razstave članov ZIMSKI SALON ZDSLU 2017

Na prodajni razstavi sodeluje 55 avtorjev iz vseh likovnih zvrsti z umetninami  primernimi  za novoletno obdaritev, saj bodo eksponati manjših formatov in omejenih cen. BORIS ŠINIGOJ se bo na KLASIČNI KITARI predstavil z »JAZZY« GLASBO, ki bo preplet klasike in jazzovskih melodij. Sledila bo  ZABAVA in  druženje pozno  v noč z umetniki, prijatelji in obiskovalci Galerije ZDSLU. Za hrano, pijačo in zabavo bodo poskrbeli člani ZDSLU. Vljudno vas vabimo, da se nam na odprtju razstave in zabavi pridružite, da si bomo lahko zaželeli vse dobro in nazdravili prihajajočemu letu 2018.

Sreda, 13. 12. 2017, med 17. in 19. uro: Kaligrafska delavnica s prof. Lucijanom Bratušem, ki nas bo popeljal v svet kaligrafije umetnosti lepega pisanja in nam predstavil orodja in tehnike lepega pisanja (do 20 oseb). 

Četrtek, 14. 12. 2017, med 17. in 19. uro: Modeliranje manjšega portreta za odrasle z akademsko kiparko Meto Kastelic. Na delavnici, ki je namenjena odraslim obiskovalcem, boste lahko izdelovali manjše portrete in spoznali veliko veščin pri tovrstnem oblikovanju.

Petek, 15. 12. 2017, med 17. in 19. uro:  Likovna delavnica "Krog, kvadrat in trikotnik" za otroke in odrasle z dipl. oblikovalko Andrejo Čeligoj. Krog, kvadrat in trikotnik; Navedeni liki krog, kvadrat in trikotnik dajejo ustvarjalcu neskončne možnosti za oblikovanje in ustvarjanje. Delavnica je sestavljena tako, da se jo lahko udeležijo tako odrasli kot otroci. Na delavnici bomo razmišljali, rezali, risali, lepili,...

Torek, 19. 12. 2017 ob 18. uri: DEBATNI KLUB: ZDSLU V PROSTORU IN ČASU  - VČERAJ, DANES, JUTRI; umetnost, kultura, družba. Pogovor o umetnosti, umetnikih, medijih, problemih, pozitivnih odzivih in o odnosu današnje javnosti do kulture nasploh. Sodelovali bodo: Aleš Sedmak, Mojca Smerdu, Robert Lozar, Narvika Bovcon in Tomaž Furlan, člani ZDSLU ter Boštjan Jurečič, Vojko Urbančič, Mirka Velikonja in Maja Žel Nolda,…, predstavniki medijev, pogovor bo povezovala Olga Butinar Čeh.

Torek, 9. 1. 2018, med 17. in 19. uro: Marija Prelog in kirigami, delavnica za mlado in staro z akademsko slikarko, ilustratorko in oblikovalko živalskih kirigamov - izrezank in zloženk iz papirja, ki bo tokrat iz svojega bogatega nabora živali iz papirja izdelovala zajce, kunce, zajčke...  

Pričakujemo vas in se veselimo srečanja z vami,

Opozorilo: V izogib morebitnim zapletom, ker je število udeležencev omejeno,  vas prosimo, da se za delavnice prijavite na telefon: 014330464 ali na naslov: zdslu@zveza-dslu.si ali petra.kosi@zdslu.si.

 

Odprtje osrednje razstave Salon ZDSLU 2017: Podoba v mediju, medij v kontekstu

11. 11. 2017

SALON ZDSLU 2017: PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU,                      14. 11. 2017 - 25. 2. 2018, Narodni muzej Slovenije – Metelkova

ODPRTJE RAZSTAVE SALON ZDSLU 2017, PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU, torek, 14. 11. 2017 ob 19. uri, Narodni muzej Slovenije - Metelkova (Maistrova 1, Ljubljana). Razstava bo na ogled do 25. februarja 2018.

Odprtje letošnjega (MAJSKEGA) SALONA ZDSLU 2017, PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU, smo v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov morali zaradi objektivnih razlogov zamakniti v jesensko - zimski čas, a nas bo že v prihodnjem letu Narodni muzej na Metelkovi znova gostil v pomladanskem obdobju. Najstarejša slovenska razstava, katere prvo odprtje sega v leto 1909, in najpomembnejša razstava članov ZDSLU znova prinaša številne novosti, tokrat iz sveta novomedijske in video umetnosti. Za vodjo projekta in selektorja, ki je tudi idejni vodja SALONA ZDSLU 2017, smo povabili prof. Srečo Dragana, ki je  s svojo ekipo v Ljubljanski muzejski četrti,  na ogled postavil pravo parado novomedijskih umetnin in likovno vizualnih artefaktov.  Skupaj s profesorjem dr. Janezom Strehovcem sta med 97 prijavami na razpis izbrala 27 projektov pri katerih sodeluje 30 avtorjev, članov ZDSLU. »Fokus tokratnega salona je na prehodih slike, grafike, kipa in fotografije v protokole medijske umetnosti. S poudarkom na  uporabi konceptov  novomedijske umetnosti v medprostorih, ki jih ti sprožajo z usodnimi  preboji v posameznih fazah umetniškega raziskovanja. Ti ključni momenti se realizirajo v natisnjenih izjavah, postavitvah artefaktov v nov, drugačen kontekst, v beleženju sledi komuniciranja -   dekodiranega  branja in  ozaveščanja, da obstaja  skupno polje doživetja, tako za avtorja kot za gledalca/obiskovalca. To seveda zahteva odgovornega in angažiranega avtorja in aktivnega, radovednega obiskovalca, ki postane udeleženec v projektu. Za vse vključene ustvarjalce je značilno, da v svojih delih izumljajo nove načine komuniciranja, širijo programska polja delovanja v širšo družbeno okolje in ustvarjajo posebne strategije za predstavljanje svojih lastnih stališč,« je med drugim v svojem tekstu v katalogu zapisal Dragan. 

Na razstavi vidimo kako velika je prelomnica, ki je nastala ob vstopu v 21. stoletje na področju likovno vizualne umetnosti, kjer se med seboj vse bolj prepleta življenje s potmi v znanosti, umetnosti, v industriji medijev, ekologije in elektronike, in te spletene poti se nato združujejo v vse močnejši aliansi ter vstopajo v interakcijo z virtualnimi prostori »drugega sveta«, ki se rojeva.  Umetniki, ki so bili v prejšnjem stoletju iskalci samega sebe, danes raziskujejo svet okoli sebe kot celoto, z vsemi njegovimi znanimi in neznanimi fenomeni in so zaradi svojega ustvarjalnega potenciala in zmožnosti abstraktnega mišljenja korak pred ostalimi, ki pa jih ravno zato  pogosto ne razumejo. 

Kot vsako leto na Majskem salonu, bomo tudi tokrat na »SALONU ZDSLU 2017, Podoba v mediju, medij v kontekstu« podelili tri nagrade. Glavno »Nagrado žirije Salon'17« bo izbrala komisija v sestavi prof. Nicole Hewitt in prof. Srečo Dragan in prof. Janez Strehovec. Dve »Nagradi ZDSLU Salona'17« pa bo podelila žirija, ki jo bodo sestavljali  člani umetniških svetov regionalnih društev ZDSLU. Vse tri nagrade bodo slovesno podelili na odprtju razstave v torek, 14. novembra ob 19. uri.

Na fotografiji (od leve proti desni): Narvika Bovcon, Aleš Vaupotič, Gorazd Krnc, Marko Glavač

Glavna nagrada žirije salona: Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič, obrazložitev: Transmutacija literarnih arhivov, ki izgublja tekste skozi čas, v delikatne artefakte z bazami podatkov krhkih povezav, ki vzdržujejo sledi z viri in postajajo fragmenti prihodnosti. nagradi ZDSLU: Marko Glavač, obrazložitev: Povezovanje umetnosti z znanostjo, kulturo in ekologijo in Gorazd Krnc, obrazložitev: Povezovanja čistega slikarstva z vizualnimi novo-medijskimi posegi in prijemi.

Ob enem vam tudi sporočamo, da sta glavna nagrajenca žirije ZDSLU (sestavljali so jo: univerzitetna profesorica in multimedijska umetnica Nicole Hewitt, prof. dr. Janez Strehovec in prof. Srečo Dragan) Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič, v ponedeljek 20. 11. 2017 zmagala v okviru “tekmovanja” za “Ime tedna Vala 202”. Na spletu Vala 202 so zapisali: Znanstvena sfera se ne sme izolirati od celostnega doživljanja sveta. Ime tedna Vala 202 sta Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič, novomedijska umetnika, ki sta na ZDSLU Salonu 2017 dobila glavno nagrado, ki jo je podelila žirija.

Organizator projekta je ZDSLU:

Zasnova razstave, strokovni tekst v katalogu in predsednik žirije je prof. Srečo Dragan, predgovor v katalogu je napisala Mojca Smerdu, predsednica US ZDSLU, selektorja  za izbor avtorjev sta bila prof.Srečo Dragan in prof. dr. Janez Strehovec, komisijo za podelitev glavne  nagrade SALON ZDSLU 2017: Srečo Dragan, Nicole Hewitt, Janez Strehovec, koordinatorka razstave je Olga Butinar Čeh, organizacija in priprava kataloga Petra Kosi, prevod Jasna Levanič, pri načrtovanju in postavitvi razstave je bila Draganu v pomoč Narvika Bovcon, oblikovanje kataloga Felicijan – Sedmak, Andraž Sedmak, za celoten projekt pa odgovarja Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU.

Pri projektu sodeluje tudi gostitelj razstave, NARODNI MUZEJ SLOVENIJE in sicer Mag. Barbara Ravnik, Tomislav Kajfež, Tinka Selič, Petra Grom, Grega Gutman, Bojana Mišvelj in Hamid Koso.

Na otvoritveni slovesnosti bo v okviru projekta Marka Glavača nastopilo še Društvo kočevskih glasbenikov, ki ga sestavljajo Zoran Bitorajc, Tadej Repar, Roberto Bulešić in Maksimiljan Vovk, naslov skladbe je Debla in kočevska pesnica Romana Novak, ki bo recitirala pesem Opazovalka.

Nekateri utrinki iz razstave SALON ZDSLU 2017 - PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU

Marko Glavač: (pra) DIH – (digi) NEOKRNJENOST, 2017, les-jelka, smrekovo milo, krema bele smreke, hojev med, hojev vosek, eterično olje jelke, nanoceluloza, digitalni zvok in slika, 400 x 250 x 300 cm

TNM – V.A.T. / Maša Jazbec, Zoran Poznič, Andrej Udoč: Kibernetski avatar (VR transcedenca), 2017, mešana tehnika, 300 x 300 x 300 cm

Franc Solina: Svetlobni vodnjak, 2015, instalacija, 200 x 60 x 40 cm

Aleš Sedmak: Hommage a Vittore Carpaccio, 2016 – 2017, tuš na papirju, (6x) 24,5 x 30 cm

Organizatorji tradicionalne razstave (Majski) SALON ZDSLU 2017, Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, so se letos, pogumno podali v »drugi svet« likovno vizualne umetnosti in stopili velik korak stran od tradicionalnih poti in to vse z željo, da se tako ožjim kot širšim javnostim predstavijo z umetniškimi eksponati, ki jih vedno ne razumemo in bi jih težko, izven galerij in muzejev, postavili ob bok visoki umetnosti, pa vendar spadajo v najvišjo kategorijo sodobnih umetnin. 

Pripravila: Olga Butinar Čeh

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Ostale novice


Majski salon 2015 - ZRAK: Izjava za javnost

Več>>


ČRNO IN BELO - 8. Mednarodni festival likovnih umetnosti KRANJ - ZDSLU 2019

Več>>


Razstava članic in članov DLUM

Več>>